Miért sörözünk többet nyáron

-

A sörözés hagyománya elég régre nyúlik vissza. A hagyománynak viszont semmi köze nincs ahhoz, hogy nyáron kell a sör! Nincs is jobb annál, mikor a forróságban a nap sugarai ostorozzák testünket, és mégis sapkát, pólót hordunk- védve magunkat a UV sugárzástól és hűtést alkalmazunk. Viszont hűteni több módon is lehet, sőt kell is. Egyrészről külsőleg, másrészről belsőleg!

Fotó: Pixabay

„Mikor a nap delelőben megmutatja erejét, s a test ernyedten tűri, felüdít a folyékony kenyér. A falu utcáján vibráló levegő a templom tornyába kapaszkodik, és a kerítések mögött lihegő ebek, árnyékot kutatnak. Arrébb ott egy terasz, néhány ütött kopott asztal, hozzájuk kacska székek, és egy serény leány futkározásában minduntalan. A székeken emberek, legények, csak úgy…vannak. S lám ott akkor előttük terem a csodakorsó. A krigli vastag falát pára homályosítja, s benne gyöngyöző arany nedű. Tetején fickándozó, néha halkan sistergős hab. Látványa csuda, és szájhoz emelve hűsítő kortyokkal ajándékozza meg, ki megemeli.”

(Thomas Braun részlet „A falu”)

Fotó: Pixabay

A sör pláne „egészséges”

A sör egészen meglepő módon hat a szervezetünkre. Egy kutatás kimutatta, hogy akik rendszeresen- persze mértékkel- sört fogyasztanak, azok bélrendszerében megemelkedik a jótékony hatású baktériumok száma. Ennek eredményeképpen a sörivás jó hatás gyakorol az emésztőrendszerünkre. A sörhas, mint általánosan használt kifejezés sem éppen helytálló, mivel kis mennyiségű sörfogyasztás után nem emelkedik a testzsírtömeg és a testsúly sem. A nyári melegben mindenki tudja, hogy rendkívül fontos a folyadékpótlás! Természetesen a víz fogyasztása a lényeg, de egy jó sör elfogyasztása is hozzá tud tenni ehhez. Tény, hogy a sör sok ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, hűsít és szénsavassága felfrissíti az embert. Alkohol tartalma miatt azért túlzás lenne egészségesnek mondani, de kétségtelen– vannak olyan tulajdonságai, ami miatt főleg nyáron egyszerűen jólesik.

Fotó: Pixabay

A sörözés már csak ilyen

Azért sörözünk nyáron, mert társasági szokás. A falvakban a kocsma, a városokban pedig a Pub-ok, a bárok, vagy legújabban az úgynevezett romkocsmák adják meg leginkább a sörözés feelingjét. A sörözés tehát társadalmi események velejárója, melynek csak úgy- mint mindennek- evolúciója is van. Az elmúlt években megjelentek a kisüzemi sörök (kézműves sörök), melyek különleges, egyedi változatokkal feldobják a piacot. Az szinte teljesen egyértelmű, hogy a sportesemények itala, a baráti találkozók kísérője. Azt azért mindenki tudja milyen hangulatot kölcsönöz ezekhez a sör, és nem azalkoholtartalma miatt, hanem a hangulata miatt.

Vannak olyan események, amelyeknek teljesen természetes tartozéka a sör. Ilyenek a fesztiválok, amikből a nyári szezonban bőséges a választék, szabadtéri koncertek, ahol emelkedett a hangulat, és a strandolás mikor a tűző napon nem is esik jobban semmi más, mint a sör. A sörözés új tartozékává vált a gasztroturizmusnak is. Lehet sörfőzdéket látogatni, sörkóstolásokon, sörvacsorákon részt venni, melyek teljesen egyedi speciális ízélményekkel ajándékozzák meg az embert.

Fotó: Pixabay

Alapvetően a sör inkább a városi ember itala volt. Hazánkban erősen köthető északi szomszédainkhoz, a német hatáshoz. Azért inkább városi ital, mert körülbelül az 1600-as években alakultak sörfőzdék a városokban. Nyilván a sör készítés és fogyasztás azóta nagy utat járt be, de innen lehet nagyjából követni az alakulását.

Fotó: Pixabay

Minden évszakban jó a sör, de nyáron különösen az

A sörözésnek tehát vannak régi hagyományai, és vannak új kapcsolódási pontjai is az ember életéhez. A sört fogyasztjuk dobozból, üvegből, lehet kapni műanyag palackban, de a profi (gyakorlattal rendelkező) sörfogyasztók azt vallják, hogy a csapolt sörnél nincsen jobb. Persze ehhez hozzá tartozik az életérzés, amit a párás korsó látványa, a lassan ereszkedő hab hozzá tud adni. Ezek után már csak azt várja az ember, hogy az első frissítő, hideg korty leguruljon a torkán. Ez minden időben kellemes, de- azért valljuk be!- jobban csúszik a sör nyáron!

Megválasztották az ország legjobb cukrászdáját

Megint a sörösöké volt a terep – Főzdefeszt

Mennyei grillreceptek, amikkel sikert aratsz

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!