spot_imgspot_img
spot_img

Megint a sörösöké volt a terep – Főzdefeszt

-

Article Top Ad (AdSense)

Hat év kihagyás után a fővárosiak újra megkóstolhatták a sörök királyait. A királyi sörök egy helyen egy időben álltak rendelkezésre. És még sok minden más!

Már szinte elfeledtük, de újraéledt

Hatodik éve, hogy nem kaptuk meg a „kézműves” kisüzemi sörök élményét. Mindig közbejött valami. A Főzdefeszt atyja, kitalálója- nem adta fel. Ugyan az elmúlt évek nem kedveztek a megrendezésének, mégis az idén megvalósult. Bizony hat évet kellett várnunk rá! Minden műfajnak megvannak a maga platformjai, megjelenési lehetőségei. A kisüzemi sörkészítés tökéletes bemutatásának ez volt régebben is az egyetlen színhelye. Akár a szakmai berkeket, akár a sörök szerelmeseinek nagyközönségét nézzük, kétségtelenül hiányzott már ez az esemény.

Fotó: gasztrokult.hu

A Főzdefeszt múltja és a most

Legutoljára 2016-ban élhettük meg az élményt. Azóta számos tényező megakadályozta létrejöttét. Voltak szervezői széthúzások, érdekek és ellenérdekek. Az első szervezők széthúzása rányomta bélyegét az eseményre is. A 2017-től csakis ezért nem került megrendezésre. Minden szezonálisan megrendezhető események ennek is időpont, aktualitás, és komoly háttér kellett, mely nem volt adott. Mikorra újra összeállt volna a rendezvény, addigra meg a világ változásai, a pandémia korlátozták be annak létrejöttét. 20021-ben kezdték el a szervezők / új alapokra helyezni a rendezvény megújítását, de ebbe is beleszólt a pandémia, mikor is kénytelenek voltak lemondani róla. De végre lejött 2022! Mentesültünk a kovid szorításából, és a kiéhezett közönség vágyainak beteljesülése relevánssá tette a Főzdefesztet. megszervezését. MEG IS TÖRTÉNT!

Fotó: gasztrokult.hu

A szervezésben is változások történtek

A Főzdefeszt megálmodója Kósa Kolos volt eredetileg is, aki a szívén viselte a sörfőzést, aki megálmodta a rendezvényt. Tény, hogy nem volt könnyű – újra- tető alá hozni. Mivel az idő haladt, más utakon kezdtek el járni, mind az ötletek, mind a háttér vonatkozásában és így egy teljesen új felállással ugrottak neki. Kósa Kolos és a rendezvény jogi tulajdonosai, nagy levegőt vettek. A Főzdefeszt megalkotásához csatlakozott Dobó Ferenc Espresso Kft.-az Illy kávé magyarországi forgalmazója. Így nem csak a múlt tapasztalataival, hanem a jelen sales gondolkodásával kiegészülve egy teljesen friss, más alapokra szervezett fesztivált hoztak össze.

Miért fontos tényező a Főzdefeszt

Újra a virágkorának kezdeteit éli! Semmit nem könnyű újrakezdeni, megalkotni és érdekessé tenni- sem a szakmai berkekben, sem a nagyközönség érdeklődésének felkeltésében. Mégis belevágtak, megszervezték, és létrehozták. Már tavaly meg szerették volna tartani, de még akkor is beleszólt a kovid mindent felülíró hatása, viszont az idén végre megvalósult.

Fotó: gasztrokult.hu

A főzdefeszt lényege

Ez az az egyedülálló rendezvény, ahol egy helyen, egy időben, ténylegesen a kisüzemi főzdék magas minőségű söreit lehetett megkóstolni. A sörözés kultúrája már nem újkeletű hazánkban, hanem már évszázados múltra tekint vissza, viszont a technológiák a készítési módok rengeteget változtak, amik kitermelték az úgynevezett „kézműves” megoldásokat. A kézműves szó viszont jó, ha tudja a nagyközönség, főleg ezen a területen mást jelent. A nagy sörfőzdék technológiáin felül teljesítenek a kisüzemek! Innovatív megoldásokat, alapanyagokat és technológiákat jelentenek, melyek révén csodálatosan különleges söröket ismerhetünk meg. A Főzdefeszt lényege tehát az, hogy csakis hazai, nem nagyüzemi résztvevők prezentálhatják termékeiket!

A kisüzemi sörök más utakon is terjednek

Ahogy a ételek terén, úgy a sörök világában is egyre mérvadóbb a gourmet hozzáállás. Ez azt jelenti, hogy a közönség igen is fontosnak tartja a minőséget, az egyediséget és a különlegességet. Pontosan ez az, ami létjogosultságot szerzett a Főzdefesztnek is. A piaci tényezők által mára már nem csak a vendéglátásban (ami kiemelt szektora a kézműves söröknek), hanem a kereskedelemben is megjelennek termékek. Ez azért is üdvözülendő, mert a minőségre való igény egyértelmű tendenciája lett ennek a szektornak is.

Fotó: gasztrokult.hu

Az idei Főzdefeszt és a jövő

Egy új kezdet! A hat év után megrendezett Főzdefesztnek lesz folytatása szeptemberben is. A rendezők egyértelműen már úgy szervezték, hogy egy évben két eseményt fognak tető alá hozni. A mostani csak a kezdet volt, de már így is több, mint 200 féle sör különlegességet lehetett megkóstolni. A szeptemberi rendezvényükre még több kiállítóval, és még több programmal fognak előrukkolni, mely még inkább emelni fogja a rendezvény fényét. Nem kevés újítással is álltak elő úgy, hogy aki a mostani Főzdefesztet kihagyta, készüljön szeptemberre! A tematika kissé felturbózva, kiegészítve, már gasztronómiáról is szólni fog. Neves, ismert séfek részvételével, ételsoraikkal, egy igazi fesztiválhangulatot fognak prezentálni. A sörkülönlegességekhez hozzá illesztett ételsorok várják majd az étel- ital kedvelőket. Egy igazi kis gourmet világot hoznak létre. A szervezők még annyit elárultak, hogy ez még csak a kezdet. Rengeteg minden van a tarsolyukban, ami- a következő években- az egyik legismertebb fesztivállá fogja emelni a Főzdefesztet!

Nespresso kapszulák új élete a levendulaföldeken

Várja vendégeit a balatonszemesi Zier Bisztró!

Desszertjeivel segíti a gyerekeket a magyar cukrász

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!