Nespresso kapszulák új élete a levendulaföldeken

-

A Pannonhalmi Főapátság levendulamezőin hasznosítják újra a használt Nespresso kapszulákból kinyert kávézaccot. Már látható a különleges együttműködés eredménye – most virágzik a levendula.

Virágzik a pannonhalmi levendulamező, így már látható a Nespresso és a Pannonhalmi Főapátság különleges együttműködésének eredménye, melynek keretében a használt kávékapszulákból kinyert kávézaccot a Főapátság levendulamezőin hasznosítják újra egy speciálisan erre a célra kifejlesztett termesztőközeg formájában.

A körforgásos szemléleten alapuló kezdeményezés arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy gyűjtsék szelektíven használt kávékapszuláikat. Minden egyes használt Nespresso kávékapszula értéket képvisel, hiszen az újrahasznosításuk által minden komponensük – az alumínium és a kávézacc egyaránt – visszakerül a körforgásba ahelyett, hogy hulladékká válna.

Magyarországon már 2012 óta elérhető a kapszula- újrahasznosítási lehetőség és itthon a használt Nespresso kávékapszulák több mint 40%-át újrahasznosítják. A márka világszerte újra és újra egyedi ötletekkel rukkol elő, hogy látványos és kreatív módon mutathassa be, hogy az újrahasznosított kávékapszulák milyen sokféleképpen nyerhetnek új életet. Az itthon újrahasznosított alumíniumból korábban a Tipton Eyeworks-szel együttműködve született dizájner szemüvegkeret, tavaly pedig a biodiverzitás és a termőtalaj minőségének javítása érdekében a vállalat egyedülálló helyi kezdeményezést hirdetett.

Nespresso Tipton szemuvegek
Fotó: Nespresso

Kávézaccból termesztőközeg

A Magyarországon begyűjtött kávékapszulák feldolgozása során nyert kávézacc egy részéből a Nespresso egy speciálisan erre a célra kifejlesztett termesztőközeget gyártatott, melyet a Pannonhalmi Főapátság levendulamezőin hasznosítottak a termőtalaj minőségének javítására. A kapszulák a hazai fogyasztóktól származtak, és mind a feldolgozás — vagyis az alumínium és a kávézacc szétválasztása —, mind pedig az egyes komponensek újrahasznosítása Magyarországon történt. Az alumínium különböző használati tárgyak, alkatrészek formájában születhet újjá, a kávézaccot pedig komposztálás útján hasznosítják újra. A Pannonhalmi Főapátsággal való együttműködés keretén belül a kávézaccban található értékes tápanyagok egy speciálisan előállított termőközeg formájában kerültek vissza a körforgásba. A sikeres együttműködés eredményeként a látogatók júniustól megcsodálhatják a pannonhalmi levendulavirágzást.

Így született a termesztőközeg

2021-ben a kávékapszulák újrahasznosításának ösztönzésére a Nespresso különleges együttműködésre lépett a Pannonhalmi Főapátsággal. A Magyarországon begyűjtött kávékapszulák feldolgozása során nyert kávézacc egy részéből a vállalat egy speciálisan erre a célra kifejlesztett és hatóságilag is jóváhagyott termesztőközeget gyártatott, melyet a főapátság levendulamezőin hasznosítottak a termőtalaj minőségének javítására. A kezdeményezés teljes mértékben helyi: a kapszulák a hazai fogyasztóktól származnak, és mind a feldolgozás — vagyis az alumínium és a kávézacc szétválasztása—, mind pedig az alumínium-, valamint a termőközeggyártás is Magyarországon történik. A kávézacc alapú termesztőközeget október elején saját kezűleg juttatták ki a pannonhalmi levendulamezőkre a Nespresso munkatársai és a Pannonhalmi Főapátság dolgozói, az együttműködés eredményét pedig idén júniusban levendulavirágzáskor csodálhatják meg a látogatók.

Kávézás kicsi karbonlábnyommal

A Nespresso több mint három évtizede dolgozik azért, hogy a körforgásos szemlélet jegyében a mindennapi működésébe integrálja a fenntarthatóságot. Az elmúlt években 59 országban összesen 58 millió svájci frankot fektetett a kávékapszulák újrahasznosításába, Magyarországon pedig már a vásárlók több mint 99 százaléka számára elérhető valamelyik
kapszula-újrahasznosítási lehetőség: a használt kapszulákat leadhatják a Nespresso Boutique- okban vagy átvételi pontokon vagy visszaküldhetik futárral az online rendelésük kézbesítésekor. A körforgásos szemléletet a termékekben és a csomagolásban is erősítik: a piacon elsőként mutatták be a 80%-ban újrahasznosított alumíniumból készült kapszulákat, és a Nespresso célja, hogy hamarosan az összes Original és Vertuo kapszula újrahasznosított alumíniumból, illetve kis karbonlábnyomú, új alumíniumból készüljön.

nespresso-kávézás-levendula
Fotó: Nespresso

Harminc éve a fenntarthatóság útján

1986-os megalapítása óta a Nespresso folyamatosan arra törekszik, hogy pozitív hatással legyen a kávéiparra. A használt kapszulák újrahasznosítására kidolgozott világméretű rendszer mellett legfontosabb eredményei közé tartozik az Esőerdő Szövetséggel közösen kialakított Nespresso AAA Sustainable Quality™ beszerzési program, valamint a stratégiai együttműködés a Fairtrade International szervezettel. Erőfeszítéseinek fontos elismeréseként idén a Nespresso megszerezte az egyik legjelentősebb globális fenntarthatósági elismerésnek számító B Corp™ tanúsítványt. A B Corp egy olyan globális, vállalatokat tömörítő közösség, amelynek tagjai tekintettel vannak munkavállalóikra, beszállítóikra, fogyasztóikra, a közösségre és a környezetre, amelyben működnek. A B Corp vállalatok változást képviselnek, és üzleti tevékenységeik során szem előtt tartják, hogy termékeiken, gyakorlataikon és nyereségükön keresztül minden érintett javát szolgálják, és pozitív hatást gyakoroljanak a világra.

Mindegyik kávékapszula értéket képvisel

A Nespresso több mint három évtizede dolgozik azért, hogy a körforgásos szemlélet jegyében a mindennapi működésébe integrálja a fenntarthatóságot. Minden Nespresso kávékapszulát az ökodizájn jegyében terveznek és az alapanyagául szolgáló alumínium százszázalékosan, végtelenszer újrahasznosítható. A begyűjtött kapszulákból az alumínium különböző használati tárgyak – alkatrészek, konzervek és üdítős dobozok – formájában születhet újjá, míg a kávézaccot komposztálás során hasznosítják.

nespresso-pannonhalma-levendula-komposztálás
Fotó: Nespresso

A körforgásos szemléletet a termékekben és a csomagolásban is erősítik: a kávégépekben egyre több az újrahasznosított műanyag, és egyre több típusú kapszulát 80 százalékban újrahasznosított alumíniumból, illetve kis karbonlábnyomú, új alumíniumból készítenek. A Nespresso célja, hogy hamarosan az összes Original és Vertuo kapszula újrahasznosított aluminiumból készüljön. A Nespresso az elmúlt években 59 országban összesen 58 millió svájci frankot fektetett a kávékapszulák újrahasznosításába, Magyarországon pedig már a vásárlók több mint 99 százaléka számára elérhető valamelyik kapszula-újrahasznosítási lehetőség. 2020 végére a Nespresso globális szinten elérte a 32 százalékos kávékapszula-újrahasznosítási arányt, ami 14 százalékkal magasabb a 2014-es eredményeknél. A magyar vásárlók pedig még ennél is nagyobb arányban, összesen 43 százalékban gyűjtötték vissza használt kapszuláikat 2020 év végén.

A márka nemrég nyilvánosságra hozta az újrahasznosításra, valamint a fenntartható kávébeszerzésre és a karbonkibocsátás csökkentésére vonatkozó hétéves eredményeit, melyekről a The Positive Cup Jelentés 2020 dokumentumban találhatók további információk. A vállalat üzleti tevékenysége már 2017 óta karbonsemleges, 2020-ban pedig új célként tűzte ki, hogy ellátási lánca további részein és termékei életciklusában is visszaszorítja a szén-dioxid kibocsátását, és 2022 végéig minden csésze Nespresso kávé karbonsemleges lesz. A Nespresso a 2009-es szinthez képest 24 százalékkal csökkentette az egy csésze kávéra jutó karbonlábnyomát, és számos partnerrel (például a Pur Projet szervezettel) együttműködve 5,2 millió fát ültetett el a 2020-as év végéig.

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!