Síelnél itthon? – A legjobb sípályák Magyarországon

-

Ha síelésről van szó, a legtöbbünknek külföldi utazás és havas hegycsúcsok jutnak az eszébe. Ugyan hazánk nem egy sielő paradicsom, de azért itt is van lehetőségünk űzni ezt a népszerű téli sportot. Mutatjuk hol.

Kékestető

Magyarország legmagasabb pontján gyakran találunk havat, és természetesen a síelési lehetőséget sem hagyták ki itt. Az ország legmagasabb pontján található Magyarország egyik legrégebbi és egyben egyik leghosszabb lesiklópályája. Az itteni pálya két részből áll: a déli, enyhe lejtésű kezdő síelőknek ajánlott, a természetes hó hiányát hóágyúkkal pótolják a jobb csúszás és az alpesi hangulat érdekében.

A közel 600 méteres északi lejtőt viszont az ország egyik legnehezebb pályájaként tartják számon. A komplexumban egy 700 méteres tányéros felvonó és két tanulólift is helyet kapott, ezenkívül síiskolában nem csak a síelés, de a snowboard alapjait is elsajátíthatjuk és eszközt is kölcsönözhetünk, ha nem lenne sajátunk.

A felnőtt napijegyért 6.000 forintot kell fizetnünk, gyerekeknek 4.500 forintba kerül ugyanez. Ha megéheztünk a csúszkálás után beülhetünk a közelben lévő éttermekbe, vagy ehetünk egy melengető kürtős kalácsot a közeli büfék egyikében. Ha már erre járunk, ne hagyjuk ki a TV-tornyot se, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a környező vidékre.

Síelés havaszás közben
Sípályák itthon? Még válogathatunk is!

Eplény

Az egyik legnépszerűbb síközpont a télisport rajongók körében az eplényi Vibe Park, melyet hatalmas területe és változatos pályái tettek a legkedveltebb téli sportközponttá. Emiatt elég nagy tömegre lehet itt számítani a szezonban. Kezdők és haladók egyaránt találnak itt izgalmas pályákat, ezek hossza összesen 8 kilométer. A kezdőknek egy 100 méter hosszú, kék jelölésű pályán ismerkedhetnek a sportággal, a gyakorlott síelők pedig a piros vagy a fekete jelölésű pályákon mutahatják be tudásukat.

Ha kimarad a hóesés, Eplényben akkor sem áll meg az élet: a havas környezetről a hely 51 darab hóágyúja gondoskodik. Ha már fagyos a hangulat, a fedett melegedőkben kicsit fellélegezhetünk. A Síaréna Vibe Parkot hétfőtől-szombatig 9-19 óra között, vasárnap pedig 9-18-ig látogathatják a téli sportok szerelmesei. A park környékén gasztronómiai élményekben sem lesz hiány, számos vendéglő rendelkezésünkre áll, ha megéheznénk.

Bánkút

A gyönyörű Bükki Nemzeti Park területén is felkaphatjuk a sítalpat. Észak-Magyarországon található ez a kis település, melynek síközpontja hat pályával és nyolc felvonóval várja a látogatókat. A jelzett pályák mellett kettő, országhatárt is átívelő útvonal is található itt, melyek közül a hosszabbik 8 kilométeres.

Itt tényleg akár az egész család megtalálja a neki való lehetőséget, ugyanis a pályarendszer 6 különböző nehézségű lesikló pályából és 2 könnyebb tanulópályából áll. A lejtők első sorban a kezdő és középhaladó síelőknek kedveznek, a profik és az extrém körülményekhez szokott síelők azonban nem sok újdonságot találnak itt.

Nemrég megújult a helyi kölcsönző és síoktató iskola is. Utóbbi műanyag pályáján akár hó nélküli időszakban is kipróbálhatjuk ezt a sportot, közben pedig folyamatosan indulnak a sielő tanfolyamok. A felnőtt napijegy ára 5.500 forint, a gyerek napijegy pedg 3.500 forintba kerül.

Sípálya felvonó
Sípályák itthon, több felvonóval | Fotó: Envato Elements

Visegrád

A visegrádi Nagyvillám Sípálya rendkívül felkapott a budapestiek körében, mivel közel van a fővároshoz. A gyönyörű környezetben található, panorámás síterepről pazar kilátás nyílik a Dunára és a környező tájra.

A Nagyvillámi sípályák elsősorban kezdőknek ideálisak, az enyhe lejtésű és széles kivitelezésnek köszönhetően. Külön pirospont jár a bob- és szánkópályáért – itt tényleg számos téli sportot is űzhetünk! A természetes hó hiányára itt is minden évben hóágyúkkal készülnek, emellett műpályán is csúszkálhatunk. Otthonos síkunyhókban rejtőzhetünk el a hideg elől, saját felszerelés nélkül sem kell kétségbe esnünk: a helyi kölcsönzőben minden megtalálunk. A napijegy 5.900 Ft felnőtteknek, 4.600 Ft gyerekeknek.

Források: Helló Vidék, Magyarországom, Szallas.hu

Megérkezett az igazi tél, irány Eplény! Ünnepi mínuszok és friss hó a Bakonyban

Kategória:
 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!