spot_imgspot_img
spot_img

Új utazási szabályok februártól

-

Article Top Ad (AdSense)

A koronavírus ellen beadott oltóanyagok számának jelentős növekedése és az uniós védettségi igazolvány bevezetésével új rendelkezések elfogadása vált szükségszerűvé az Európai Unióban.

2022. február 1-jétől lép hatályba az Európai Unió Tanácsának a biztonságos és szabad utazás elősegítésére vonatkozó rendelete.

A rendelet szerint a nemzeti intézkedéseket az egyes utazók egészségügyi állapotának figyelembevételével kell majd alkalmazni, de ezen túlmenően az az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) által sötétvörösnek jelölt területeket is figyelembe kell venni.

Ez az egyes utazókra koncentráló szemlélet nem csak az alkalmazandó szabályokat egyszerűsíti, de arra számítanak, hogy nagyobb kiszámíthatóságot is biztosít majd az utazók számára.

Ezzel a rendelettel egy napon hatályba lép a védettségi igazolványokról szóló rendelet módosítása: eszerint az Európai Unión belüli utazások tekintetében kilenc hónap, azaz 270 nap érvényességi időt állapít meg, amit az alapoltások utolsó dózisának beadásától kell számolni.

utazás-uniós-oltási-igazolvány
Fotó: gpointstudios/envato.elements.com

Kiemelték, hogy a szabad mozgást korlátozó bármely intézkedésnek megkülönböztetéstől mentesnek és arányosnak kell lennie, és főszabály szerint a tagállamok nem tagadhatják meg a más tagállamokból érkező, védettségi igazolvánnyal rendelkező utazók belépését országuk területükre.

Akik nem rendelkeznek uniós védettségi igazolvánnyal

A határátlépést megelőzően vagy azt követően legkésőbb 24 órán belül koronavírus elleni tesztet kell készíteniük azoknak, akik nem rendelkeznek uniós védettségi igazolvánnyal. Ez alól a rendelkezés alól különleges esetben felmentést kérhetnek: ingázó munkavállalól és a tizenkét év alatti gyermekek.

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!