spot_imgspot_img
spot_img

Tippek, hogyan fogjunk neki a síelésnek

-

Article Top Ad (AdSense)

Karácsonykor több helyen is havazott az országban. Hogyan induljunk neki síelni, ha leesik az első hó? Kalmár Gábor síoktatóval beszélgettünk a síelés szépségeiről, és azokról a dolgokról, miket érdemes betartani, hogy ne érjen minket baleset.

– Aki még nem síelt soha és most szeretné kipróbálni ezt a téli sportot, az hogyan fogjon neki?
– A síelésnek soha ne fogjunk neki egyedül keressünk egy síoktatót aki tud segíteni. Lehet egyéni vagy csoportos oktatást igényelni természetesen az egyéni lényegesen gyorsabb fejlődést eredményez. Felnőttek esetében érdemes a síelmélettel is megismerkedni,  ez az esti pihenőkben az igazi.
-A síeléshez nem elég beugrani egy meleg ruhába, speciális öltözékre van szükség, és nem árt saját cípőt és sílécet is beszerezni. Béreljünk vagy vegyünk felszerelést?
– A felszerelés jó kiválasztása nagyon fontos, az eszköz nagymértékben befolyásolja fejlődésünket és biztonságunkat. A nem jó választás a kedvét veheti a tanítványnak. Vannak kezdő és haladó lécek, a cipőkből nem mindig a legdrágább a legjobb.
Fotó:Envato
– Az emberek nagy része nem mozog egész évben, télen viszont ráugrik a sílécre és már rohan is a sípályára. Mit kellene csinálni síelés előtt?
– A síelés előtti rávezető mozgás javasolt így a mozogni vágyó jobban bírja a terhelést.  Egy kezdő lényegesen több izommunkát használ, mint egy haladó. A jó technika kíméli az. izmokat, a profik szinte csak hagyják síklani a lécet és minimális izommunkát használnak Lehet idősebb korban is jól művelni ezt a sportot, de csak akkor, ha fiatalon jól megtanultuk.
– Aki rendszeresen sportol, annak is van teendője a síelés előtt?
– A bemelegítésre és az első napi kíméletes terhelésre még a rendszeresen sportolóknak is figyelniük kell.
Fotó:Envato
– Létezik fokozatosság elve, első nap kevesebbet második nap  többet? Hány órát érdemes síelni egy nap? Reggeltől estig vagy elég párat?
– Azt hogy hány órát síelünk egy nap nagyon egyénfüggő, a kondíció és a sí tudás határozza meg.
– Milyen időközönként illik pihenni?
– Általánosságban elmondható, hogy ebéd utáni egy két órás sziesztát érdemes tartani. Délután, amikor érezzük, hogy elfáradtunk, inkább menjünk a szállásra egy jó szauna vagy egy kis melegvizes fürdő jól fog esni.
Fotó:Envato
– A pályákat magunk válasszuk ki vagy kérjünk meg helyi szakembert, hogy javasoljon a képzettségünknek megfelelőt?
– A pályák nehézségi foka jelölve van, ezt mindenki sí tudásának megfelelően válassza ki, nem kell túlvállalni magunkat.
– Hogyan érdemes felöltözni? A megfelelő ruházat alatt mit kell érteni?
– Mindig a biztonságot tartsuk szem előtt. Használjunk olyan ruházatot, amiben könnyedén tudunk mozogni és jó a légáteresztő képessége ne csak divatot kövessük, Ha jó a ruha egy jó aláöltözés elegendő, ha nincs extrán hideg. A sisakot mindenképpen javasoljuk és nem csak a tanulási időszakban.
Fotó_Envato
– A bérelt síeszköz is megfelel, vagy mindenképpen szerezzünk be sajátot?
– Az első lépéseknél érdemes a kölcsönzőt igénybe venni a pálya mellett, mivel ha nem megfelelő az eszköz, pl töri a lábat a cipő vagy valami gond van a léccel,  egyből lehet cseréli. A mai lécek nagyobb sebességekre képesek, könnyebben irányíthatók, megnőtt a tempó. Ezekkel az eszközökkel hamarabb lehet sikerhez jutni, mint a régi egyenes lécekkel.
– Mennyire fontos a smink a sípályán, megmosolyogják-e azokat, akik teljes sminkben csúszkálnak?
– A legtöbb helyen a síelésnél is kell a maszk, így az arcunk csak a hütében látszik. Ne használjunk víz alapú krémeket, mert hidegben ez nem megfelelő! Hidegben a maszk  viszont jól védi a fülcimpánkat és az orrunkat.
– Miért  szeretnek annyian síelni?
– A síelés egy fantasztikus sport a jó levegőn csapatban sportolhatunk úgy, hogy jól érezzük magunkat.
Fotó:Envato
Magyarországon az eplényi Síaréna  az egyik legnagyobb sicentrum, érdemes ide ellátogatni, ha nem akarsz  messzire utazni. Az Síaréna Vibe Park tárt karokkal, hóbiztos pályákkal, gasztronómiai ínyencségekkel és fedett melegedővel várja az aktív kikapcsolódásra vágyókat december 22-től!

Megérkezett az igazi tél, irány Eplény! Ünnepi mínuszok és friss hó a Bakonyban

 

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!