spot_imgspot_img
spot_img

Nyugalmat akarsz? Akkor yin jógázz!

-

Article Top Ad (AdSense)

A yin jóga egy egyszerű, csendes gyakorlat, ámde – a félreértések elkerülése végett – nem mindig könnyű vagy kényelmes. Igaz, nem is ez a célja. A yin jóga ugyanis jóval a komfortzónánkon kívülre visz. 

A folyamatos e-mailek, üzenetek és a közösségi média értesítései a legtöbb ember számára mentális túlterheltséghez, nyomasztó gondolatokhoz és feszültséghez vezetnek. Ennek lehet egy klassz ellenszere a yin jóga, amelynek pozitív hatásai pont abból fakadnak, hogy percekig egy kellemetlen helyzetben maradunk. Annak ellenére, hogy az elménk sürgősen távozni akar belőle…

Komfortzónán kívül

A yin jógát a padlón ülve vagy fekve gyakoroljuk. Nincsenek álló pózok, nincs napüdvözlet, nincsenek harcos ászanák. Ez a jógagyakorlás nem dinamikus. Viszont kezdőknek és haladóknak is alkalmas. Vannak előrehajlítások össze- vagy széttárt lábakkal, kitörések és enyhe hátrahajlítások… olyan pózok, amelyeket a dinamikus jógaórákon is gyakran találkozunk. De itt van a legfontosabb különbség: a yin jógában ezeket az ászanákat  hosszabb ideig tartjuk ki azért, hogy növeljék a test adott részének rugalmasságát. Ahelyett, hogy csak néhány lélegzetvételig tartanánk ki, mint például az ashtanga vinyasza órán, egy yin órán akár három-öt percig is megtartjuk magunkat egy gyakorlatban. Ez persze eleinte kényelmetlen és nem túl kellemes. Szinte úgy érezzük nem bírjuk tovább, de ahogy telnek a másodpercek, a lélegzetünket az izmainkban kezdjük érezni. Feszülő testünket átjárja a jótékony energia, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy nem is érezzük olyan rosszul magunkat.

yin-jóga
Fotó: unsplash.com

A befelé figyelés művészete

Noha a yin jóga nagyon hatékony módja a csípő- és combhajlítóizom megnyitásának, egyben egy mindfulness gyakorlat is. Az óra során végig figyeljük a lélegzetünket, amit arra használunk, hogy a jelen pillanatra összpontosítsunk. Ez lehetővé teszi a gondolatok és érzések felbukkanását, miközben gyakoroljuk a befelé figyelés művészetét. A gondolataink lecsillapodnak, egyre csendesebbek lesznek a fejünkben a hangok. Miközben jógázunk mindfulness készségeket fejlesztünk, amelyek aztán a szőnyegről a mindennapi életbe is átültethetünk. Amikor legközelebb úgy érezzük benne ragadtunk egy feszült helyzetben, félelemben vagy frusztrációban, elővehetjük a yin jógával szerzett tapasztalatainkat. Ezt a másfajta figyelmet aztán testünk érzéseire és az elménk működésére fordíthatjuk.

A jógának rengeteg előnye van. Az egyre fokozódó hajlékonyság és erő, az egyre több energia, a jobb testtartás és testünk egészségesebb működése lesz a bizonyíték arra, hogy újra és újra leüljünk a jógaszőnyegre. Különösen manapság, amikor már rengeteg jógaóra közül választhatunk, akár magán, akár csoportos órán, akár egy jógatáborban szeretnénk jógázni…

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!