Segítség a krízisben lévőknek – beszélgetés Ugron Évával

-

Nemrégiben nyitott meg Buda legújabb közösségi helye, amelynek ingyenesen igénybe vehető Családi-Ház elnevezésű programjai és szakemberei: családterapeuták, szakpszichológusok már több rászorulót fogadtak, minden korosztályból. Abortuszra készülő fiatalok, identitás-problémával küzdő kamaszok, válás előtt álló házaspárok, elváltak, gyászoló özvegyek is lelki támogatást kaphatnak itt.

Bemutatjuk a Pasaréti Közösségi Ház életvédelmi központjának szolgáltatásait és működését az intézmény vezetőjével, Ugron Évával.

Krízisben lévőknek segítenek
Ugron Éva, a Pasaréti Közösségi Ház igazgatónője

– Mikor kezdte el működését az életvédelmi krízisközpont?

Nem szívesen hívom krízisközpontnak. A Pasaréti Közösségi Ház idén szeptemberben nyitott, elsősorban közösségépítő programokkal és kulturális, zenei és színházi estekkel. Itt adunk helyet a Családi-Ház családpasztorációs programunknak, amely különböző életszakaszokban foglalkozik az arra rászorulókkal.

– Az újonnan nyílt budai központ szakemberei sokféle lelki problémával felkereshetőek. Milyen szakemberek nyújtanak segítő kezet a rászorultaknak?

– A kamaszkori szexuálpedagógiai programot a Teenstar szakemberei végzik. Az abortusz gondolatával küzdő fiatalok szemléletformálását a FÉSZ társaság fogadja. A Jegyessuli keretein belül természetes családtervezéssel foglalkozunk a Creighton módszer és a NaPro technika segítségével. A házasoknak tematikus „Ölelj át” terápiára lehet jelentkezni. Közös, nagy előadások és személyes kísérés formájában is. Nagysikerű Szülősulink pedig neves előadókkal 10 különböző témában hallgatható. Az elváltaknak az AVE kurzust ajánljuk, hogy utat mutassanak az egyedül maradt szülőknek. Külön gyászterapeuta biztosít az özvegyeknek beszélgetési lehetőséget.

ingyenes krízisközpont Budán
A Budán található Pasaréti Közösségi Ház nemrégiben nyitotta meg kapuit. kép: Pasaréti Közösségi Ház honlapja

– A Teenstar – kamaszkori szexuálpedagógiai programra nagy volt az érdeklődés. Milyen témákat tudnak itt átbeszélni a fiatalok?

A Családi-Ház programnak a kezdő pillére a Teenstar kurzus, melyen 8-9.-es kamaszok ingyen vehetnek részt. A másfél órás alkalmak során sok beszélgetés és játék várja a fiatalokat. Mivel a Teenstar pedagógiája nagy figyelmet fordít az egyénre, a gyermek-szülő kapcsolatra, ezért az oktatók gyakran beszélgetnek külön-külön diákjaikkal, vagy a szülőkkel az erre a célra is kialakított Beszélgetős szobánkban. Amennyiben több segítségre van szükség, mint amit a kollégák meg tudnának oldani, úgy a Közösségi Házon belül szakember segítségét kérhetik, van kihez irányítani a gondban lévőket.

A Teenstar kurzuson kívül évenként két Teenstar estet, szakmai napot szervezünk, amiken a Kurzus bemutatásán kívül érdekes, aktuális, gyerekeket és szülőket érintő és kapcsolatukat segítő témákban jönnek előadók, és tartunk kiscsoportos beszélgetéseket. Ezekre minden érdeklődőt, szülőt, pedagógust, leendő szülőt közelről, távolról szeretettel várunk.

 

– Testileg és mentálisan is megterhelő döntés az abortusz, kamaszlányok esetében is. Ha valaki erre kényszerül, az a családját is megviselheti. Nekik hogyan tudnak lelki támogatást nyújtani?

A Fiatalok az Élet Szolgálatában közösséget Keresztes Ilona alapította 2012-ben. A FÉSZ az Együtt az Életért Egyesület ifjúsági közössége. „Elfogadó-hely” néven vannak jelen a Pasaréti Közösségi Ház mentálhigiénés beszélgető szobájában. 2016-ben léptek a nyilvánosság elé. A közösség “Kilenc hónap az életről” című képzésén 15-25 év közötti fiataloknak nyújtanak információt a fogantatásról, a magzat fejlődésről, az anyaságról, az emberi jogokról, az abortusz orvosi és mentális vonatkozásairól, az emberi élet méltóságáról és annak védelméről, a lehetséges kiutakról.

Tapasztalatunk szerint a sok évvel későbbi megbánás a jellemző, akár nagyszülő-unoka, akár maga az abortuszon átesett személy esetében. Valóban velük is törődni kell, hogy a bűn terhét ne cipeljék tovább. Van, hogy a ferences atyák segítségét kérjük.

kríziskezelés Pasaréti Közösségi Ház
Buda legújabb közösségi helye, amelynek ingyenesen igénybe vehető Családi-Ház elnevezésű programjai és szakemberei: családterapeuták, szakpszichológusok rászorulókat fogadnak, minden korosztályból. kép: Pasaréti Közösségi Ház honlapja

– Párkapcsolati problémákkal is lehet Önökhöz fordulni?

Az Ölelj át párkapcsolati tréningnek adunk helyet. Bonyolult szerkezet a szívünk lelkünk, de ha megértjük mi mozgatja, akkor nem leszünk kiszolgáltatva a hirtelen támadt érzéseinknek, hanem még a dühünk szelét is megtanulhatjuk befogni a vitorlánkba.

Lépjünk ki a falaink mögül, tanuljunk meg érdeklődő figyelemmel tekinteni egymásra, és ismerjük föl, hogy még a konfliktusaink mögött is a kapcsolódás iránti vágyunk rejtőzik.

A 8 rész során a következő témákat járjuk körül:
• Kapcsolódásra születtünk. A tartós szerelem megértése a kötődés utáni vágyunk tükrében.
• Ha szeretjük egymást, akkor mégis miért kapunk össze jelentéktelennek tűnő dolgokon?
• Fájó pontjaink szerepe a veszekedéseinkben és a megbántódásainkban.
• Egymás együttérző megértése. Veszekedés vagy sértett hallgatás után az érzelmi közelség újrateremtése.
• Hogyan kérjünk egymástól? „Ölelj át!” beszélgetés, a boldog egység új megtapasztalása.
• Sérelmeink feldolgozása, megbocsátása és a bizalom helyreállítása.
• Testileg és lelkileg is egymásra hangolt gyengéd érintés, mint összetartó erő.
• Mit tehetünk a mindennapokban, hogy egyre örömtelibb és harmonikusabb legyen a kapcsolatunk?

Pasaréti Közösségi Ház Ugron Éva
A Pasaréti Közösségi Ház nemcsak egy kulturális központ, a hitélet, a családpasztorációs tevékenység ugyanolyan fontos részét képezik az intézmény életének. kép: Pasaréti Közösségi Ház

– Az idősebbeket érintő problémák és megakadások is kezelhetőek a központ szakembereinek segítségével?

– Közel 100 fő vesz részt hétről hétre a Nyugdíjas klubban, ahol különböző témájú előadások után közös és egyéni beszélgetések várják őket. Ettől függetlenül foglalkozunk a megözvegyült időskorúakkal Tegzes Katalin nővérrel és gyászterapeutákkal.

– Segítséget kérni nem szégyen, mégis sokan nem mernek a problémáikkal szakemberhez fordulni. Hogyan lehetne megszólítani őket, miért jöjjenek el Önökhöz?

– „Egy hely, ahol mindenki a közösség része lehet.” – Ezt a mottót választottuk, mert nemcsak a pasaréti közösségnek, hanem bárki számára elérhető meghirdetett programjainkkal vagy a Családi-Ház családpasztorációs tevékenységünkkel is nyitottunk egy helyet, ahol mindenki a közösség részének érezheti magát.

Pasaréti közösségi Ház
„Egy hely, ahol mindenki a közösség része lehet.” kép: Pasaréti Közösségi Ház honlapja

A Pasaréti Közösségi Ház kulturális központ is. Milyen egyéb szolgáltatásokkal, kikapcsolódási, feltöltődési lehetőségekkel várják az érdeklődőket?

– Nem volt a környéken ilyen jellegű intézmény. A társadalom közelebb kerülhet az egyházhoz, melyhez jó lehetőség egy közösségi tér, ahol minőségi kulturális programokat válogatunk össze. A hétköznapi napközbeni idősávban pedig a legkülönbözőbb gyermek és felnőtt foglalkozásoknak adunk helyet termeinkben: a gerinctorna a balett, babás zenei és mozgásfejlesztő foglalkozások, logopédia, angol klub és kalligráfia is megtalálható.

Nyitottunk egy Fitness termet is, ahol órarend szerint funkcionális köredzésekre, TRX órákra és Kettlebell edzésre lehet jegyet váltani. Mindezt a közösségépítés és az „ép testben ép lélek” jegyében.

A Pasaréti Közösségi Ház honlapja: https://pasaretikozossegihaz.hu/csaladi-haz

Az interjút készítette: R. Szabó Zsuzsa

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek:

Van segítség! Kiút a bántalmazó kapcsolatokból – beszélgetés Pokrovenszki Gergellyel

Kiút a depresszióból – egy apa és lánya megható története

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!