spot_imgspot_img
spot_img

Kiút a depresszióból – egy apa és lánya megható története

-

Article Top Ad (AdSense)

Az elefánt című megrendítő regény egy kislányról szól, aki arra vágyik, hogy apukája kiszabaduljon a depressziójából, amit ő gyermeki fantáziával elefántnak lát.  Peter Carnavas könyve néhány éve Ausztráliában megkapta az Év Gyermekkönyve-díjat. 

 

A szomorúság elleni küzdelem

Peter Carnavas általános iskolás tanárként jól ismeri a gyereket érintő családi nehézségeket, problémákat. Az elefánt című regényében a depresszióról és a gyász feldolgozásáról mesél egy Olívia nevű kislány perspektívájából. A kislánynak az anya hiánya mellett az életkedvét vesztett apa szomorúságával, fásultságával is meg kell küzdenie.

Gyermeki képzeletvilágában a letaglózó, nehéz érzéseket állatok szimbolizálják. Így költözik be az elefánt Olíviáékhoz. A hatalmas állat mintha blokkolna mindent.

Az elefánt című könyv a depresszióról
kép: Hórusz Kiadó

Gyászfeldolgozás gyermekkorban

Olívia kétéves korában vesztette el édesanyját, de az édesapja a gyászfeldolgozás folyamatában nem tudott segítségére lenni, mert teljesen maga alá gyűrte a depresszió. A kislány támasza a nagypapája, aki tárgyakon és régi dalokon keresztül tartja életben az anyuka emlékét. Olívia számára az édesanyját megidéző minden apró kabala, fénykép, dallam igazi kincs. Mivel édesapjával nem tud az anya hiányáról beszélgetni, sem az érzéseit kifejezni, a nagypapával eltöltött kalandos délutánok adják a kapaszkodókat.

 

Az emlékek ápolása fontos

Az emlékek ápolása a folyamatosság érzését adja, a megosztott gyász és szomorúság felszabadító erejű. Ebbe az állapotba kell az apukának eljutni. Olívia mindenféle trükköt kieszel, hogyan tudná elkergetni az életükből a hatalmas és szürke elefántot, hogy aztán az édesapjához utat találhasson.

Ahogy Kádár Annamária fogalmazott a megható regény kapcsán:

„Valójában nem a halál ténye az, amitől a gyermekek megsérülnek, hanem azok a körülmények, amelyeket mi hozunk létre az esemény kapcsán”

Fontos üzenete Az elefánt című regénynek az, hogy a lényünk egy része meghal azzal együtt, akit gyászolunk, lezárul egy életszakasz, saját magunkat újra meg kell határoznunk. A gyászban a kötés és az oldás egyensúlya valósul meg: elengedjük a veszteségélményt és megtartjuk a fontos emlékeket.

Könyv a depresszióról

A közös játékok, szokások, rítusok erejét, a családi összetartás és összetartozás témáját is érintő regény megható olvasmány, mesélve tanít.

A könyvet a Hórusz Kiadó oldalán tudod beszerezni: www.horusz.hu/konyv_elefant.php

 

Cikkeink hasonló témában:

A szívem egy bezárt bódé – Kamaszmonológok

Érzelemfeldolgozó és kapcsolatépítő kártyák, amiket ki kell próbálnod

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!