spot_imgspot_img
spot_img

Van segítség! Kiút a bántalmazó kapcsolatokból – beszélgetés Pokrovenszki Gergellyel

-

Article Top Ad (AdSense)

Súlyos kérdéseket feszeget megérintő személyességgel a bántalmazó kapcsolatokról szóló Mi lenne veled nélkülem? című könyv, melyben 13 valós történetet olvashatunk. A könyv hiánypótló, nagyon kemény témát jár körbe. Pokrovenszki Gergellyel, a könyv egyik szerzőjével, szerkesztőjével beszélgettünk.

 

A Mi lenne veled nélkülem? című könyv bántalmazó kapcsolatokról és nárcisztikus személyiségekről szól. A könyvből 13 sorsot ismerhetünk meg. A lélek legőszintébb monológjai ezek, melyek szándékosan egyes szám első személyben íródtak. A kötet szerzőpárosa: Bocskai Magda és Pokrovenszki Gergely a megrázó esetek mindegyikét két szakértői elemzéssel is kiegészítette.

Bántalmazó kapcsolatokról könyv
A Mi lenne veled nélkülem? könyv a bántalmazó kapcsolatok lélektanát mutatja be 13 valós történeten keresztül.

Pokrovenszki Gergely pedagógusként végzett, több évtizede dolgozik rádiós riporterként, emellett márkaépítőként is tevékenykedik. A bántalmazó kapcsolatok témája azért is érintette meg, mert már külföldön is dolgozott áldozatvédelemben.

Pokrovenszki Gergeyl Mi lenne veled nélkülem? könyv
Pokrovenszki Gergely a hiánypótló Mi lenne veled nélkülem? című könyv egyik szerzője, szerkesztője. Vele beszélgettünk a bántalmazó kapcsolatok lélektanáról és a bántalmazottak segítségkérésének lehetőségeiről.

– 13 valós történetet ismerhetünk meg a könyvből.  Hogyan találtatok rá ezekre a sorsokra, emberekre?

Megmondom őszintén, hogy teljesen más témában írtunk a szerzőtársammal, Bocskai Magdával, sikeres vállalkozóknak az életútját követtük. Egy-egy interjú során, mikor teljesen más témában beszélgettem a riportalanyokkal, sokan megnyíltak, s egy cikk, interjú után elkezdték mesélni életüknek a fájdalmas részeit is. Akkor döbbentem rá, hogy a bántalmazó kapcsolattal foglalkozni kell, mert sokan szenvednek lelki és fizikális bántalmazástól. Éreztem, hogy ezt a társadalmi problémát fel kell dolgozni. Az interjúalanyokkal én beszélgettem, én találtam meg őket. Minden társadalmi rétegből szólaltattam meg riportalanyt. A szerzőtársam, Bocskai Magda, aki szintén pedagógusi végzettséggel rendelkezik, megírta a történeteket. Ő mindenféle szakirodalmat elolvasott már a témában, mélyen beleásta magát a bántalmazó kapcsolatok pszichológiájába.

– A könyvben megszólalok közt vannak, akik már kiléptek, és vannak olyanok is, akik még csak kilábalni próbálnak a mérgező, bántalmazó kapcsolatukból.

– Az időfaktor nagyon fontos tényező, rendkívül meghatározó, hogy mikor mer kilépni az áldozat a kapcsolatból. Nagyon sok minden közrejátszik ennek a döntésnek a megszületésében: a gyermekek, az anyagi biztonság, a félelem. Ezért húzzák, halasztják a menekülést, a leválást. Elhitetik magukkal, hogy nem olyan rossz a sorsuk, lehetne még ettől rosszabb is. A nárcisztikus személyiségek pedig egy érzelmi hullámvasútra ültetik fel az áldozatukat. Egyszer elhalmozzák a másikat jósággal, szeretettel, máskor pedig a mélységbe viszik őket le. A bántalmazó így képes a kötelékében tartani a bántalmazottat. Nagyon sokan későn döbbennek rá, hogy ezt el kell mesélni egy barátnak, rokonnak, vagy egy szakembernek.

 

Bántalmazó kapcsolatokról
A bántalmazottak sokszor évekig, évtizedekig szégyenből nem merik elmondani senkinek, hogy miket élnek át, miket kénytelenek elviselni a párjuktól. kép: illusztráció pixabay.com

 

– A Mi lenne veled nélkülem? cím mire utal?

Azért ez lett a könyv címe, mert legtöbbször ezt a mondatot, vagy ennek a szinonimát használják a bántalmazók. Mire mennél te nélkülem? Mire mennél, ha én nem adnék neked pénzt, ha nem tartanám el a családot? A bántalmazottak el is hiszik ezt, hiszen annyit sulykolják beléjük. Sokszor magukat nyomják le, és magukat érzik rossznak, bűnösnek, mintha ők tehetnének mindenről. Ráadásul sajnos függő helyzetbe is kerülnek.

 

– Az esetek elemzésében egy pszichoterapeuta és egy ügyvéd is részt vesz. Roppant hasznos, hogy a lelki oldal mellett a jogi részletekre is kitér a könyv. Mi volt a koncepció?

A Mi lenne veled nélkülem? hiánypótló könyv. Akkor döbbentünk rá, hogy mekkora súlya van az áldozatvédelem témájának, mikor szakembereket kerestünk. Találtunk egy pszichológusnőt, aki örömmel elvállalta a feladatot, de pár hét után lemondta. Nagyon megrázó, hogy miért lépett vissza. Egy ügyfelének a férje elkezdte őt zaklatni, kvázi valamilyen szinten ő maga is áldozattá vált. Azt szerettük volna mélyen feltárni és körbejárni a szakemberekkel, Szücs Levente alternatív pszichoterapeutával és dr. Kiss D. Csaba ügyvéddel, hogy mi áll a kötődések hátterében, milyen a bántalmazó kapcsolat, és hogyan lehet jogi úton intézni a leválást, elválást.

Ezzel a könyvvel segíteni szeretnénk! Azt szeretnénk erősíteni azokban, akik magukra ismernek, hogy merjenek segítséget kérni. Útjelző táblákat szeretnénk mutatni, és azt üzenni az érintetteknek, hogy a legreménytelenebbnek tűnő helyzetből is van kiút.

 

– A nárcisztikus, elnyomó személyiségű emberek hihetetlen ügyesen hálózzák be az áldozatukat. Hogyan tudják így megbabonázni a másikat?

Bocskai Magda szerzőtársam szokta úgy megfogalmazni, hogy a nárcisztikus személyek ügyesen letapogatják azt, hogy az embernek mire van szüksége, miben szenvedett hiányt, mire vágyik. Lehengerlőek és azzal varázsolják el az áldozatukat, hogy megadják nekik, amire vágynak.  Ezeregyszáz százalékkal égnek, s az áldozatok később is ezt az érzést keresik. Házasságot, családot, gyereket ígérnek már nagyon hamar. Egy hullámvasútra ültetik fel a bántalmazottat. A nárcisztikus személyiségek drogfüggőséghez hasonló módon erős kötődést képesek kialakítania a partnerükkel. Ahogy a könyvben is olvasható:

„Démoni varázslók. Feltérképeznek, kiszimatolják a gyenge pontjaidat, belopóznak a zsigereidbe, és mire észbe kapsz, már benne is vagy a pókhálóban.”

 

– Mit üzen a könyv azoknak, akik esetleg magukra ismertek?

Sokkoló élmény lehet az, ha valaki magára ismer. A legfontosabb: van segítség. Sokan nem is tudják, hogy van Országos Kríziskezelő Központ, amit fel lehet hívni. A könyvbe is van egy konkrét példa, egy többgyermekes anyuka már úgy feküdt le éjszaka, hogy nem tudta, hogy megéli-e a reggelt. Életveszélyben volt, mert falba verték a fejét, vagy kést tartottak a párnája fölé. Az utolsó utáni pillanatban egy újságban találta meg a telefonszámot. Tartom az áldozatokkal a kapcsolatot, figyelem az életútjukat. Ez a hölgy, aki akkor felhívta az Országos Kríziskezelő Központot, mára már kimenekült a bántalmazó kapcsolatából, anyaotthonba került.

– Hol, kiktől tudnak segítséget kérni a bajban lévők?

– A könyv végén is szerepelnek az alábbi szervek, szakember, akiket bizalommal lehet keresni a segítségre szorulóknak. Az Írisz Egyesület jogi, pszichológiai felvilágosítást és segítséget ad a bántalmazottaknak. www.iriszegyesulet.hu

Szűcs Levente alternatív pszichoterapeuta és pszichológiai tanácsadó itt is elérhető: https://www.facebook.com/quaxme

Dr. Kiss D. Csaba ügyvéd oldala pedig a www.jogomvan.hu

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat a bántalmazottak segélyvonala országosan ingyenesen hívható: 06 36 80 20 55 20 telefonszámon. Weboldaluk pedig www.bantalmazas.hu

– Hol és hogyan lehet találkozni a könyvvel, a szerzőkkel?

Több előadásra is kaptunk már felkérést. Tartottunk nemrégiben egyet Tokajban szakemberek bevonásával. Preventív jelleggel is szeretnénk a könyvet népszerűsíteni, sőt szeretnénk, ha az iskolákba is eljutna a Mi lenne veled nélkülem? Már tartottunk Nyíregyházán a Zrínyi Ilona Gimnáziumban egy rendkívüli osztályfőnöki órát a bántalmazó kapcsolat témájában.

– Lesz a könyvnek folytatása?

– A kötet megjelenése után rengetegen írtak nekünk, sokan elmondanák a történetüket. Megdöbbentő, de kiderült az is, hogy sokan nem merik megvenni a könyvet. Szeretnénk, ha minél több emberhez eljutnának ezek a történetek, sorsok, szakértői vélemények. Novemberre, a Nők elleni erőszak világnapjára tervezzük a kötetet hangoskönyv formájában is megjelentetni. A hangoskönyv egy magánnyomozói véleménnyel is kiegészül majd. Reméljük, sokaknak tudunk segíteni, és sokan erőt tudnak meríteni a könyvből, hogy elinduljanak egy boldogabb élet felé.

A könyv oldala: https://milenneveled.hu/termek/mi-lenne-veled-nelkulem/

Az interjút készítette R. Szabó Zsuzsa

Cikkeink hasonló témában: 

Segítségkérő kézmozdulatot vezet be a rendőrség a köztudatba

A hét COOL embere: Csekeő Borbála, a szexuális visszaélésekről és a bántalmazásról

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!