spot_imgspot_img
spot_img

Megjött az Apple újdonsága! Mit kell tudni az iPhone 13-ról?

-

Article Top Ad (AdSense)

Steve Jobs valamit nagyon tudott, a Apple okostelefonjait még mindig úgy viszik, mint a cukrot és szeptember 24-én az iPhone 13 is kikerült a boltok polcaira. Nagyobb akkumlátor, hosszabb üzemidő és csökkentett bevágás méret. Ez különbözteti meg a korábbi 12-es kiadástól. Nézzük, mit lehet tudni az Apple új okostelefonjáról!

Dióhéjban

Az új Apple okostelefon négy verzióban került forgalomba: iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max, iPhone 13 és iPhone 13 mini. Az innovatív és elegáns készülék nagyobb akkumlátort kapott, így annak élettartama legalább egy órával meghosszabbodik rendszeres használat mellett. A bevágás méretét is csökkentették 20 %-kal, hogy jobban elférjenek az új kamerák és a hátsó kamera modul most átlósan helyezkedik el.

Az új A15 Bionic processzor nagyobb sebességet és hatékonyságot biztosít minden feladathoz. A nagyobb léptékű technológiai változtatásokat meghagyták a Pro modelleknek. A mini iPhone rajongóinak rossz hír, hogy ez a 2021-es modell lehet az utolsó mini az Apple családban. Mindegyik készüléknél marad a megszokott lightning csatlakozó, tehát régi eszközeink is jók lesznek hozzá.

Design

Nincs nagy melepetés, a külalakot nagyon ritkán változtatják, ez most sincs másképp. Nagy a hasonlóság a 13-as és a 12-es telefon designja között. Mindegyik modell üveg hátlappal rendelkezik, amit alumíniummal megerősített borítás fed. A fő változás az új színválaszték és a kameramodulok átrendezése. A termékcsalád rendelkezésre álló színei a fekete, kék, az ezüst, az arany, a rosé és a piros.

iPhone 13 színválasztéka
A színválaszték | Fotó: istyle.hu

Az Apple ugyanazt a házkialakítást használja, amelynek magassága és súlya megegyezik az iPhone 12-vel, de a 13-as termékcsalád készülékei 0,26 mm-rel vastagabbak. A kisebb bevágás pedig valamivel több tartalommegtekintési teret kínál.

  • iPhone 13 mini: magasság: 131.5 mm, szélesség: 64.2 mm mélység: 7,65 mm Tömeg: 140 gramm
  • iPhone 13: magasság: 146.7 mm, szélesség: 71.5 mm, mélység: 7.65 mm, Tömeg: 174 gramm
  • iPhone 13 Pro: magasság: 146.7 mm, szélesség: 71.5 mm, mélység: 7.65 mm, Tömeg: 204 gramm
  • iPhone 13 Pro Max: magasság: 160.8 mm , szélesség: 78.1 mm, mélység: 7.65 mm, Tömeg: 240 gramm
Négy készüléket kapott a 13 termékcsalád
Négy készüléket kapott a 13-as termékcsalád | Fotó: News9 Live

Kijelző

Az iPhone 13 6,1 hüvelykes, az iPhone 13 mini pedig 5,4 hüvelykes képernyővel rendelkezik. Mindkettőn az Apple Ceramic Shield fedőüvegét használják, amivel jobbak az esélyeink, ha véletlenül leejtenénk a telefont. A Super Retina XDR kijelző 28%-kal világosabb képet ad – jelenleg a legvilágosabb mobilos OLED-kijelző a piacon, az átmeneti maximum fényereje 1000 nit fölött van, de HDR-tartalomnál 1200 nit is lehet.

Az Apple fenntartotta az új ProMotion változó frissítési kijelzőit a profi modellek számára. A szabványos iPhone -ok megtartják a korábbi generációk 60 Hz -es frissítési gyakoriságát. A Pro kijelzője ugyanolyan méretű, mint a kevésbé drága iPhone 13-é, ez a legolcsóbb készülék az Apple ProMotion technológiájával. A ProMotion változó frissítési gyakoriságot jelent, amely dinamikusan beállítható 10 Hz és 120 Hz között.

Kamera

A hátsó kamera minden modellnél körülbelül 0,9 mm-rel nagyobb lett, ezen kívül sokat nem változott a 12-eshez képest: ugyanazt a 12 megapixeles érzékelőt használja. A kameralencse szenzormozgatásos optikai képstabilizátorral rendelkezik az új átlós kamerahelyzetnek köszönhetően. Ez azt jelenti, hogy a telefon nem az objektívet stabilizálja, hanem magát a szenzort, ezáltal sokkal stabilabb videót és képet kapunk.

A legjelentősebb frissítés az ultraszéles látószögű fényképezőgépben van, ami az iPhone 12-hez képest jelentősen javította a teljesítményt gyenge fényviszonyok között. Az éjszakai üzemmódú fényképek első ránézésre is sokkal szebbek, mint a korábbi modelleknél. Ezekkel a kamerákkal már stúdió minőségű fotókat készíthetünk.

iPhone 13 Pro éjszakai fotó
Fotó az iPhone 12 és az iPhone 12 Pro-vel éjszakai üzemmódban | Fotó: Youtube

A15 bionikus processzor

Az A15 egy egyedi Apple szilícium processzor, gyorsabb neurális motorral és CPU-val. Ez jobb fényképeket, jobb alkalmazásfeldolgozási sebességet, tehát összességében egy hatékonyabb készüléket jelent. Az A15 elegendő hatékonyságnövelést biztosít ahhoz, hogy az akkumulátor élettartama több mint egy órával hosszabb legyen minden modellnél. Az Apple szerint akár 19 órányi videó megtekintése is lehetséges egyetlen töltéssel.

Por- csepp- és vízálló készülékekről beszélünk, bizonyos mértékig. A vízállóság legfeljebb 6 méteres mélységig és legfeljebb 30 percig történő merítéssel áll fenn. A iPhone-nokra jellemző arcfelismerő rendszer, azaz a FaceID továbbra is lehetséges lesz az új modellekben is a TrueDepth kamerával. Maradt az iOS 15 operációs rendszer is, amely számos hatékony funkcióval rendelkezik az adataink védelmének érdekében.

Vezeték nélküli lehetőségek – 5G hálózat

Az Apple bevezette az 5G hálózat használatát már az iPhone 12 kínálatában is, azóta pedig növelte az elérhető antennasávok számát az iPhone 13 számára. Minden modell rendelkezik 5G eléréssel. Az új sávok hozzáadása azt jelenti, hogy bizonyos helyeken gyorsabb letöltési sebességet tapasztalhatunk az adott sávhoz való hozzáférésnek köszönhetően. Egyes felhasználók 40 MB/s -ról 400 MB/s -ra ugrásról számolnak be az iPhone generációk között.

Mennyibe kerül?

Az iPhone 13 mini a legolcsóbb az Apple új iPhone-jai közül. A 128 GB-os változat hozzávetőlegesen 300 ezer forintért; 256 GB tárhelyű pedig 330 ezer forintért szerezhető be. Az 512 GB-os verzióért 430 ezer forintot kell fizetni.

Az iPhone 13 készüléket a legkisebb tárhellyel 340 ezer forint körül árulják jelenleg, a 256 GB-os telefonért 370ezret kell otthagynunk a boltban. Az 516 GB-os verzió ára pedig már 400 ezer forint fölé rúg. A Pro és a Pro Max készülékek célcsoportja a nagy teljesítményt igénylő játékokat használók, ezekért a telefonokért már fél millió forintot is elkérhetnek. És melyiket válasszuk?

Ha adataink nagy részét online tároljuk, bőven elegendő lesz számunkra egy 128 GB tárhellyel rendelkező telefon is, viszont a fotózás és videózás szerelmeseinek inkább a 256 GB-os készülék lesz az ideális választás. Ha tudjuk magunkról, hogy rengeteg adatot tárolunk a telefonunkon, akkor válasszuk a legnagyobb, 516 GB-os okostelefont.

Források: Apple Insider, 24.hu, Youtube, Applegitz

Bemutatták 2021 csúcstechnológiás televízióit

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!