spot_imgspot_img
spot_img

Segítségkérő kézmozdulatot vezet be a rendőrség a köztudatba

-

Article Top Ad (AdSense)

A rendőrség egy olyan, nemzetközi porondon is feltűnt segítségkérő jelzést vezet be a magyar köztudatba, amellyel a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek akár némán is jelezni tudják, hogy veszélyben vannak. A rendőség videóban mutatja meg a mozdulatot.

 

A segélykérő kézmozdulatot bárki használhatja, hogy figyelmeztessen másokat: azonnali segítségre van szüksége, de körülményei, fenyegetettség miatt telefonon vagy egyéb módon nincs lehetősége rendőri segítséget kérni.

A mozdulat Kanadából indulva hódította meg a világot, és már Magyarországon is elkezdett terjedni a közösségi médiában. A jelenségről ebben a cikkükben már írtunk korábban:https://bcoolmagazin.hu/a-jarvany-alatt-bantalmazott-nok-kodjelekkel-is-segitseget-kerhetnek/

 

Mivel az áldozatok a bántalmazó előtt sokszor nem tudják vagy nem akarják vállalni a segítségkérés tényét, a rendőrség előtt azonban emiatt jelzés nélkül többnyire ismeretlenek maradnak az ilyen jellegű bűncselekmények. A bántalmazottaknak lehetősége van egy új eszköz használatára, a néma segítségkiáltásra, amivel a kiszolgáltatott helyzetükben is segítséget, mentőövet remélhetnek a társadalomtól, a rendőrségtől.

A kézmozdulat:

Néma segélykérés tapasztalása esetén fontos tudni:

Amennyiben ilyen néma segítségkérést tapasztalunk, hívjuk a 112-t, és lehetőség szerint adjuk meg a következő információkat a hívásfogadó részére:

  • a bejelentő neve, telefonszáma;
  • hol tapasztaltuk a segélykérést (helyszín);
  • hogyan tapasztaltuk a segélykérést (mi történt, kinek van szüksége segítségre, kivel volt egy társaságban a segélykérő);
  • felmerül-e közvetlen életveszély;
  • látjuk-e még a segélykérőt (ha nem, akkor merre távozott);
  • személyleírás a segélykérőről és a vele tartózkodó további személy(ek)ről.

További részletek a témáról: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/aktualis/nema-segelykialtas#3

Ezeket a cikkeinket is nézd meg:

A hét COOL embere: Csekeő Borbála, a szexuális visszaélésekről és a bántalmazásról

A bántalmazásról beszélni kell, ne hunyjunk szemet a zaklatás felett!

 

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!