spot_imgspot_img
spot_img

A járvány alatt bántalmazott nők kódjelekkel is segítséget kérhetnek

-

Article Top Ad (AdSense)

A pandémia kitörése óta a családon belüli bántalmazások száma jelentősen megugrott. A járvány alatt világszinten is egyre rosszabbodott a helyzet. Több ország megoldásokkal reagált a megemelkedett bántalmazások számára, és egy egységes nemzetközi jelet is kitaláltak arra, hogy hogyan tudnának a bántalmazott nők észrevétlenül, biztonságosan segítséget kérni.

 

A segítségérés lélektana

Az összezártság, a kényszerű együttlét miatt is megugrott a fizikai bántalmazással járó családon belüli erőszakok száma. A segítségkérés azonban meglehetősen kényes és problémás dolog, így szükség volt olyan jelzések kitalálására, amelyekkel a bántalmazottak mernek és tudnak is élni. Ugyanis általános tapasztalat, hogy a bántalmazottak félnek, nem tudnak hova fordulni, vagy nincsenek tisztában a jogaikkal, lehetőségeikkel.

Bántalmazás
kép: illusztráció, pixabay.com

Francia minta – „maszk 19”

Franciaországban is úgy megugrott a családon belüli bántalmazások száma, hogy majdnem 40 százalékkal többször kellett a rendőröknek intézkedni olvasható a 444.hu cikkében. Általános jelenség, hogy sajnos a bántalmazott nem tudja nyíltan elmondani a hatóságoknak sem, mi történt vele. Vagy azért, mert jelen van a bántalmazója, vagy azért, mert nem meri. Ezt tapasztalva vezetett be a francia kormány egy egyezményes kódot, amellyel a bántalmazott nők segítséget tudnak kérni a legszigorúbb korlátozások alatt is nyitva levő gyógyszertárakban.

A bántalmazottnak mindössze annyit kell mondania a patikusnak, hogy „maszk 19”, és ő máris tudni fogja, hogy értesíteni kell a rendőrséget.

 

Segítség a közösségi média erejével, a Facebookon keresztül

Lengyelországban egy 17 éves gimnazista, Krysia Paszko a farncia kódról hallva kitalálta, hogy hasonlóra szükésg lenne náluk is. Létrehozott egy Facebook oldalt egy nem létező kozmetikai cégnek. Majd a saját privát oldalára kiírta a linkkel együtt, hogy:

„Ha mérgező vagy erőszakos emberrel vagy karanténban vagy elszigetelésben, küldj egy üzenetet. Tegyél fel egy kérdést a kozmetikumokról, mi pedig figyelemmel kísérünk téged. Ha leírod a „STOP” szót, a nevedben hívjuk a rendőrséget.”

A lány Facebook-üzenetét döbbenetes módon több ezren osztották meg, és kapta is sorra a segítségkérő üzeneteket a kozmetikai oldalon. Azóta az oldal tudja szűrni az üzeneteket a sürgősség alapján, a pszichológusok azonnal tudnak reagálni a segítségre szoruló nők vészjelzésére.

 

Segítség kérése egy egyezményes kézjellel

Ahogyan az a 444.hu cikkéből kiderül egy egységes nemzetközi jelet is kitaláltak arra, hogy hogyan tudnának a bántalmazott nők észrevétlenül segítséget kérni.

A Woman’s Funding Network nevű szervezet,,Signal for Help” kézmozdulatot találta ki erre a célra. A kézjel abból áll, hogy a hüvelykujjat előbb a tenyérre hajlítjuk, majd a többi négy ujjat rácsukjuk a hüvelyujjra és a tenyérre. Ezt mutatva az emberek tudni fogják, hogy segítségre van szüksége az illetőnek.

A Woman’s Funding Network azon dolgozik, hogy az egyezményes közmozdulatot minél jobban elterjesszék és minél többen felismerjék, hogy mit jelent.

Bántalmazás segítség kézjel
kép: Woman’s Funding Network

 

NANE Magyarországon – Chaten is kérhető segítség

A 444.hu kérdezte Ötvös Veronikát, a NANE Egyesület szakértőjét arról, hogy Magyarországon rosszabbodott-e a helyzet a járvány kitörése óta. Ötvös Veronika azt mondta, a segélyvonalaik a járvány elején is túlterheltek voltak, és ez a tendencia megmaradt.

Több segélyhívó jelezte azt, hogy a pandémia alatt fokozódott az erőszak. A szóbeli bántalmazást felváltotta a fizikai, ráadásul sokkal több nő elszigetelődött a járvány alatt.

Ami pozitív tapasztalat, hogy egyre több segítő telefonál be, akik lehetnek barátok, családtagok, munkatársak szomszédok. Ez pedig azt mutatja, hogy sokan már nem fordítják el a fejüket.

A NANE Egyesület is új módszereket keresett a vírushelyzetben az áldozatok segítésére: a bántalmazottak chaten is felvehetik a NANE munkatársaival a kapcsolatot, amit adott esetben az X gomb megnyomásával gyorsan el lehet tüntetni, ha a bántalmazó észrevenné. Ráadásul a beszélgetés nem is visszakereshető.

FONTOS: Ha segítségre van szüksége, hívja a NANE Egyesület ingyenes segélyvonalát a 06 80 501 101-es telefonszámon. Weboldal: https://nane.hu

Forrás: 444.hu

Szívügyünknek tartjuk a bántalmazás ellen való fellépést, cikkeink hasonló témában:

Gyermekvédelmi kisokost adott ki az UNICEF a bántalmazás ellen

Ismerjük fel a gyermekbántalmazást!

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!