Őszi bőrmegújítás: itt az ideje a hámlasztásoknak

-

A nyár végével a szépségiparban is új szezon kezdődik. Az ősz ideális időszak arra, hogy óvatosan regeneráljuk, megújítsuk bőrünket.

Szeretünk napozni, sütkérezni a melengető napsugarak fényében, és ilyenkor nem feltétlenül az jár a fejünkben, hogy a minket ért nagy mennyiségű napsugárzás káros hatással van a bőrünkre. Élvezzük a nyarat, majd az őszi hónapok alatt a tükör előtt hirtelen észrevesszük, hogy bizony a sok napfénytől megcsúnyult a bőrünk. Előbújtak a pigmentfoltok, hiába kentük be többféle fényvédővel. Hogy mit lehet és mit érdemes ilyenkor tenni, azt a Dermart Buda Bőrgyógyászati Klinika tulajdonosa, dr. Pónyai Katinka kozmetológus szakorvos magyarázza el.

Dr. Pónyai Katinka

Ahogy öregszünk, egyre lassúbbak a hámsejtek újraképződése, és lassul a bőrváltás. Egyre vastagabbá és fakóbbá válik a bőr felszíne, és egyre dehidratáltabb lesz. 
 • A peeling vagy a mikrodermabrázió lehet a megoldás? 
 • A nyári szezon alatt a bőr még jobban kiszárad és megvastagszik, így minden olyan kezelés jó lehet, ami hidratál és visszahozza a puhaságát. Az egyik ilyen a mezoterápia, ahol tű segítségével viszik be a bőrbe a vízmegkötő hialuronsavat. A peelingek pedig abban tudnak segíteni, hogy egységesebb képet kapjon a bőrünk, megszabaduljunk a bőrhibáktól.
 • A 90-es évek nagy divatja volt a mikrodermabrázió, amelyet mára a különfélébb modern peelingek váltottak fel, persze ez előbbit is sok helyen használják még. Mi a különbség a kettő között? 
 • A mikrodermabrázió fizikai hámlasztás, amikor lecsiszolják a bőrt minden anatómiai rétegtől függetlenül, 1 mm mélységben. Pont olyan, mint egy smirglipapír. A peeling  viszont különféle savak segítségével elvékonyítja a bőr legfelső rétegét, az elszarusodott hámréteget, és egy gyorsított bőrváltást hoz létre. Rengeteg új savat fedeznek fel, mindenhol komoly klinikai vizsgálatok állnak mögöttük. A biológiai határokat tiszteletben tartják, adott mélységig, sejtsorig tudnak lemenni. Mélyebbre nem, ezért pontosan lehet velük dolgozni. A mikrodermabráziónál ezt nem lehet megállapítani, ezért kiszámíthatatlanabb eljárás. Ha a szakember ismeri a savat és a koncentrációját, tudja, hogy melyik rétegnél tart. A peelingek között is hatalmas a különbség. Van olyan, ami befolyásolni tudja a pigmentációt, egyenletes felületet tud létrehozni, ilyen például a retinol. 
 • Miért pont az őszi-téli időszakban ideális ezeket a kezeléseket elvégeztetni?
 • Lehetne akár nyáron is végezni, de nem érdemes. Elvékonyítja a felhámot, ami a legfontosabb védekező szerve a bőrnek az UV sugárzás ellen, ezért érzékenyebbé válik, és nagyon sok a mellékhatása. Van négy évszakunk, azt a három hónapot, ami a nyarat jelenti Magyarországon, javasolt kihagyni. 
 • A legegyszerűbbel érdemes kezdeni?
 • Igen. Három kategória létezik a bőrhámlasztásban: a felszínes, a középmély és a mélyhámlasztás. Rossz tendencia, hogy mindenki, már a huszonévesek is a legdurvábbal akarnak kezdeni, a középméllyel vagy a méllyel. Ez teljesen felesleges, mert nem valószínű, hogy szükségük lenne egy olyan bőrváltásra, amit ezek hoznak létre; nagyon erős gyulladással és az ezzel járó szövődményekkel. Én azt szoktam javasolni, hogy a legkevesebb mellékhatással járó, de leghatékonyabb hámlasztást kell választani, és a felszínes hámlasztással érdemes kezdeni. Azon belül olyan savakkal, melyek nem irritálják a bőrt, hanem elkezdik szépen óvatosan leszedni a felhámot, így óvatos bőrváltást eredményeznek.
 • Lehet-e otthon is hámlasztani? 
 • Nem kell azonnal bőrgyógyászhoz szaladni, sok otthoni készítmény is megfelelhet erre a célra. Például a glikolsavat tartalmazó különböző koncentrációjú krémek. Egy gyengébb savval el lehet kezdeni az arcot naponta hámlasztani, és szükség esetén abból kell egy erősebb vagy más típusú savra váltani, amely mélyebben hat. Sok cégnek van olyan készítménye, amit otthon is lehet használni. Érdemes ilyenkor a komplett készítmény sorozatot megvenni, amit ajánlanak. Nem csak a savat, hanem a hozzá való fényvédőt, lemosót, utóápolót. A savval megbontott bőr érzékenyebb a fényre, és irritálódik. Muszáj mellette olyan krémeket használni, ami ezt kivédi. A nagy cégek szerencsére úgy állítják össze a készleteiket, hogy erre odafigyelnek. A gyógyszertárban kapható termékek a kozmetikumok kategóriába tartoznak, nincs bennük olyan hatóanyag, ami bajt okozhatna. Jók, hatékonyak, de itt is figyelni kell a termékcsaládra. Ezek akkor megfelelőek, ha nagy probléma nincs a bőrrel, csak valamit szeretnénk fiatalítani, frissíteni rajta. A látványos javuláshoz idő kell, a 4., 6. hét környékén lehet majd észlelni a változást. Ha problémás a bőr, például pigmentfoltok vannak rajta, aknéra hajlamos, vagy egyéb problémája van, akkor jobb, a bőrgyógyásszal megbeszélni, milyen készítményeket érdemes használni. 
 • Hol vásároljunk, a patikában, a bőrgyógyásznál, vagy a drogériába, eseteg a kozmetikustól?
 • A bőrgyógyászati rendelőkben kapható termékek nem minősülnek kozmetikumnak. Cosmeceutical névre hallgatnak, ami a gyógyszer és a kozmetikum között van, félúton. Töményebbek és sokkal hatékonyabbak, mint a gyógyszertárban kapható krémekben található hatóanyagok. Ezeket csak akkor szabad megvenni, ha tudjuk, mit mivel kell párosítani. Szükség esetén orvosi hámlasztással rá lehet erősíteni. Ebből a glikolsavas, aha-s hámlasztások csak heti egyszer végezhetők. A kialakult finom, homokszerű hámlást lehet folytatni az otthoni krémekkel. Erősebb fénykárosodásnál már olyan hámlasztást ajánlunk, ami egy hétig nagy, lemezes hámlást okoz, és az eredmény is sokkal látványosabb. Viszont utána hosszabb, hathetes regeneráció következik.
 • Gondolom korosztályonként is más-más terméket érdemes használni.
 • A 20-as éveikben járóknak elég egy otthoni gyenge, glikolsavas terméket használniuk, amit gyógyszertárban vagy kozmetológiai rendelőben lehet kapni. A 30-as korosztály évente két peelinget is csináltathat, egyet ősszel, egyet kora tavasszal. A 40-es korosztály, aki már sokat napozott, és menetel a menopauza felé, akár négy mélyhámlasztást is vállalhat a téli szezonban. Mindegyiknél nagyon fontos a kezelést az enyhébb, a felületi módszerrel kezdeni, fokozatosan hozzászoktatva a bőrt. Fontos megvárni, figyelni, hogyan reagál ezekre, majd a megfelelő készítményekkel kiegészíteni. Csak ezután lehet továbblépni, ha szükséges – összegezte dr. Pónyai Katinka bőrgyógyász, kozmetológus.
Fotók:Envato, Dermart Buda
 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!