spot_imgspot_img
spot_img

Riasztóan emelkedhet a cukorbetegek száma

-

Article Top Ad (AdSense)

Ugrásszerűen gyakoribb lesz a diabétesz a következő évtizedekben a fiatal amerikaiak körében, ha a mostani tendencia folytatódik.

A Diabetes Care című folyóiratban megjelent új tanulmány szerzőinek becslése szerint, ha a jelenlegi trendek nem változnak, a 20 év alatti amerikaiak között 2060-ra csaknem 700 százalékkal növekedhet a 2-es típusú cukorbetegek aránya, míg az 1-es típusúaké 65 százalékkal emelkedhet. A „SEARCH for Diabetes in Youth” vizsgálat szerint az elkövetkező évtizedekben már 526 ezerre növekszik a fiatal cukorbetegek száma. Az okok között előkelő helyen szerepel a gyermekkori elhízás; a legveszélyeztetettebb populáció a fekete tizenévesek köre.

Jelenleg több mint 37 millió amerikai cukorbeteg van, ez a betegség a hetedik vezető halálozási ok az Egyesült Államokban. A diabéteszesek jelentős része – mintegy 20 százaléka – nincs is tisztában azzal, hogy e betegségben szenved.

1-es típusú cukorbetegségben a szervezet nem termel inzulint, míg a 2-es típusúban a szervezet nem megfelelően reagál a termelt inzulinra. (Inzulinra szervezetünknek a vércukor felhasználásához van szüksége, hogy energiát nyerjen belőle.) A cukorbetegség jelenleg nem gyógyítható, kezelése pedig rendkívül költséges.

A cukorbetegeknél többek között sokkal nagyobb az influenza szövődményeinek kockázata; emiatt nő a kórházi kezelések aránya és a halálozás. Gyakrabban fordul elő körükben súlyosabb alsó légúti hurut, arcüreg- és középfülgyulladás, valamint tüdőgyulladás – hívja fel a figyelmet a kockázatra az amerikai CDC (Centers for Disease Control and Prevention – Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ). A korábbi járványszezonokban influenzával kórházba került és a CDC-nek jelentett felnőttek mintegy 30 százaléka volt cukorbeteg. Az influenza ugyanakkor felboríthatja a korábban jól beállított vércukorszintet és megnehezítheti a cukorbetegség kezelését.

fotó: freepik

2. Megérkezhetett Magyarországra is, hamarosan átveheti a vezetést az EU-ban az „omikron-szörny XBB 1.5.” – elindult az influenza járványszezon is

Elképesztő növekedési ütem! – idézi Paul Huntert a német Deutsche Welle.  A brit Kelet-Angliai Egyetem epidemiológusa a Covid–19 omikron alvariánsának, az XBB.1.5-nek amerikai terjedése miatt fejezte ki aggodalmát. „December elején az Egyesült Államokban az eseteknek csak mintegy 2 százalékát okozta az XBB.1.5, de január első felére ez az arány meghaladhatja az 50 százalékot (az ország északkeleti részében az arány már 75 százalékos). Valószínű, hogy az XBB.1.5 (az omikron BA.2.10.1 és BA.2.75 alváltozatok rekombinánsa) lesz a domináns változat Európában is, talán már január végére” – vetíti előre a közeljövőt Hunter. A legújabb hírek szerint az Egyesült Királyságban már kimutatták a mutánst. A német egészségügyi miniszter, Karl Lauterbach szerint remélhetőleg átvészeljük a telet, mielőtt egy ilyen változat elterjedhetne közöttünk – írta a Twitteren, Annak azonban nincs jele, hogy ez a törzs súlyosabb megbetegedést okozna, mint bármely megelőző omikron variáns – jelentette ki az NBC News-nak dr. Barbara Mahon, a CDC koronavírus és egyéb légúti vírusok osztályának igazgatója. E következtetést abból vonta le az igazgató, hogy északkeleten sem nőtt a kórházi kezelések száma, ahol az új törzs sokkal nagyobb arányban van jelen.

Dr. Rusvai Miklós szerint már Magyarországon is jelen lehet az XBB1.5 variáns

„Nem az a kérdés, eléri-e Magyarországot az omikron XBB1.5 variánsa, hanem az, hogy mikor. Elképzelhető, hogy már itt is van, csak nem tudunk róla” – jelentette ki Rusvai Miklós virológus a B&L Online Hír- és Cikkügynökségnek, utalva arra, hogy a vírust Nagy-Britanniában már december közepén kimutatták,  ahonnan sok kint élő magyar érkezett haza az ünnepekre; emellett intenzív a légi forgalom az Egyesült Államokkal is, ahol a legjobban elterjedt e legújabb mutáció.  A kérdés inkább, mikor szerzünk róla tudomást, teszi hozzá, mert az országban ma nagyon kevés törzsvizsgálatot végeznek. „Még az is ritka, hogy az omikron-variánst kimutatják; a koronavírusteszteken belül nem vizsgálódnak a változatokra. PCR-teszt kellene hozzá, de már nagyon kevés ilyen tesztet végeznek. Az NNK a légúti mintákból ki tudja mutatni a koronavírus variánsait, de a vizsgálatok eredményét nem hozzák nyilvánosságra.”

A tridémiáról a virológus kifejtette: 2023 januárjában Magyarországon már légzőszervi járványhullámról beszélhetünk, de nem tartja valószínűnek, hogy az egészségügyi ellátórendszert nagyon megterhelné, mert egyik betegség sem okoz akkora légzőszervi bajt, mint amilyet a Covid–19 alfa variánsa okozott két éve tavasszal. Mindezek ellenére fontosnak tartja a három vírus elleni együttes védekezést. Továbbra is híve a maszkviselésnek, mellyel nagymértékben lehetne csökkenteni a fertőzésszámot. (A teljes riport a B&L Online Hír- és Cikkügynökség weboldalán itt olvasható!).

Elkezdődött az influenzajárvány, az év végén előretört az RSV vírus is

2022 utolsó hetében, december 26-a és január 1-je között a négy munkanapból álló 52. naptári héten Magyarországon 134 ezren fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 12 900 embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ 52. hétről szóló tájékoztatójából (az ünnepek alatt, illetve a két ünnep között több mint százezerrel kevesebben keresték fel háziorvosukat). Az 52. héten az orvosnál jelentkezők 9,6 százalékánál állapítottak meg influenzaszerű megbetegedést, arányuk tehát valamelyest nőtt az előző hetek 8–9 százalékához képest. A betegek 27,6 százaléka volt 0–14 éves gyermek, 31,6 százaléka 15–34 éves fiatal felnőtt. 26,6 százalékuk a 35–59 évesek, 14,2 százalékuk a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Az elmúlt év 40–52. hete között összesen 959 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban. 150 betegnél Covid–19 fertőzést igazoltak, 43 influenza A és 4 influenza B vírust azonosítottak. 50 megbetegedés hátterében RSV, 16 esetben rhinovírus, 5–5 alkalommal adenovírus, illetve parainfluenza vírus, 3 esetben humán metapneumovírus állt.

3. A korábbi egészségügyi állapot jól köthető a későbbi demenciához

Az Alzheimer-kór és a vaszkuláris (éreredetű) demencia kialakulásával összefügg az ember korábbi egészségi állapota, vagyis már jóval a diagnózis felállítása előtt következtetni lehet egy ilyen betegség későbbi kialakulására – derül ki a baltimore-i, öregedési folyamatokkal foglalkozó országos intézet (National Institute on Aging in Baltimore) munkatársainak vizsgálatából, melynek eredményeit 2022 karácsonyán publikálták. A kutatók az Alzheimer-kór esetén 15 évre, a vaszkuláris demencia esetében 13 évre visszamenőleg ellenőrizték a betegek állapotát. A később Alzheimer-kóros demenciával összefüggésbe hozott betegségek közül leggyakoribb a halláskárosodás (a kutatásban résztvevők 39 százaléka), a vizeletinkontinencia (23 százalék) és a depresszió (11 százalék) voltak. A később vaszkuláris demenciával diagnosztizált személyeknél leggyakrabban halláskárosodás (49 százalék), kóros EKG (41 százalék), szívritmuszavar (37 százalék) és pitvarfibrilláció (30 százalék) fordult elő.

„Eredményeink megerősítik, hogy orvosi beavatkozásra és kezelésre van szükség az életkorral együtt járó egészségügyi állapotok hatásának mérséklése érdekében, ami potenciálisan csökkentheti a jövőbeli demencia kockázatát idősebb betegeinknél” – összegeztek a szerzők.

Alzheimer lehelet alapján is

Néhány évvel ezelőtt indultak meg azok a kutatások is, melyek a lehelet alapján, a kilélegzett illékony szerves vegyületekre összpontosítanak, és ez alapján próbálnak előre jelezni egyes betegségeket, közöttük az Alzheimer-kórt is. Az Alzheimerre jellemző biomarkerek (biológiai jelzőanyagok) azonosításának alapján a kór korábbi felismerésével már előbb elkezdődhetnek a hatékony kezelések.

Fotó: Envato Elements

4. Így védekezik Európa a kínai beutazókkal szemben – Olaszországban 50 százalékuk pozitív

Elsőként 2022. december végén Olaszország döntött úgy, hogy kötelező koronavírus-tesztet vezet be a Kínából érkezők számára. Az Egyesült Királyság 2023. január 5-től köti koronavírus-szűréshez Kínából az országba való belépést; a negatív tesztet igazoló okmányt még beszállásuk előtt kell igazolni az angliai repülőterekre érkező kínai utasoknak. Az év elején Franciaország és Spanyolország is hasonlóan döntött. A többi uniós tagállam egészségügyi miniszterei is egységes, összehangolt óvintézkedéseket ajánlanak: a Kínából érkező repülőgépek valamennyi utasának orvosi vagy FFP2/N95/KN95 jelzésű, orrot és szájat eltakaró maszk viselését javasolják, s arra ösztönzik országaikat, hogy a Kínából érkező utasok számára tegyék kötelezővé az indulás előtt legalább 48 órával végzett, negatív eredményű Covid–19 teszt bemutatását. Azt is szorgalmazzák, hogy az illetékes nemzeti hatóságok végezzenek szúrópróbaszerű tesztelést a Kínából repülővel érkezők körében, valamint járványügyi szempontok szerint vizsgálják meg a kínai járatokat fogadó repülőterek szennyvizét. A tagállamok január közepéig értékelik az európai és a globális járványügyi helyzetet, s felülvizsgálják javaslataikat, illetve a bevezetett intézkedéseket.  Olaszországban a kínai beutazókon elvégzett tesztek 50 százaléka bizonyult pozitívnak!

Készíti: Falus Tamás, szerkeszti: Dr. Várnai Péter

Mit tehetünk a cukorbetegség ellen

A cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye a lábszárfekély

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!