A 10 legcoolabb film 2022-ből

-

Ahogy minden év kezdetén elszámolunk magunkban az előző esztendőnkről, úgy a filmek esetében is értékelésre kerül sor. Mi, filmkedvelő emberek szeretünk ilyenkor elgondolkozni, hogy mozis szempontból milyen évet hagytunk a hátunk mögött, hány igazán emlékezetes címet láttunk. Szerencsére 2022 sem szűkölködött a hatalmas mozis eseményekben és meglepetésekben, így hát következzék az a tíz darab, amelyet a legjobbnak ítéltünk meg a mögöttünk hagyott esztendőből.

10. Mindent egy lapra

Kép: Netflix/Mafab

Ki hitte volna előzetesen, hogy egy Netflixre készült, Adam Sandler-es kosaras film ennyire jól fog elsülni? A Mindent egy lapra ráaadásul nem is vállal nagyot. Nem reformálja meg a műfajt, többnyire a megszokott sportfilmes klisékből építkezik, ám mindezt igencsak szórakoztató és lendületes módon teszi. Sandler egy NBA-ben dolgozó játékosmegfigyelőt alakít, akinek fel kell fedeznie egy új fiatal tehetséget annak érdekében, hogy megmentse az állását. Talál is egy ígéretesnek tűnő spanyol fiút, és elhatározza, hogy ha törik, ha szakad, profi játékost farag a srácból. A filmben nincsenek meg azok a tipikus nagyjelenetek és emlékezetes képsorok, amiket évek múltán is fel tudnánk idézni. Sokkal inkább egységesen és kiegyensúlyozottan tud minőségi szórakozást nyújtani. Aki a tematika miatt ódzkodik a filmtől, ne tegye: ugyanis a Mindent egy lapra olyan módon van bemutatva, ami azok számára is élvezetes élményt adhat, akik nem túl fogékonyak a kosárlabdára.

9. A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya

Kép: Lionsgate / Saturn Films/Mafab

A film, amit Nicolas Cage-rajongóknak kötelező látniuk! Cage voltaképpen önmagát alakítja ebben az akció-vígjátékban, egy olyan színészt, aki le van égve, túl van már karrierje zenitjén és kétségbeesetten keresi a kiutat. Busás fizetésért cserébe kap egy szülinapi meghívást egy dúsgazdag üzletembertől, aki nem mellékesen a színész legnagyobb rajongója. Persze ahogy ilyenkor lenni szokott, a dolgok egy idő után kezelhetetlenné válnak és Cage-nek valódi hősként kell helytállnia, ugyanis összetűzésbe kerül egy veszélyes bűnbandával. A film szinte teljesen elmossa a műfaji határokat. A karakterek kiszólnak a nézőhöz, miközben önmagukra és magára az általunk látott filmre is reflektálnak. Ötletgazdag megoldások tömkelegét láthatjuk a részben Magyarországon forgatott produkcióban, ahol ugyan az akció nem olyan erős, ám humor és kreativitás terén kimagaslik. A legnagyobb fénypontot egyértelműen Nicolas Cage és Pedro Pascal párosa jelenti. Kettejük között valósággal szikrázik a kémia. Ez az élmény pedig a nézőre is rátelepszik.

8. Chip és Dale: A csipet csapat

Kép: Disney/Mafab

A régről ismert két mókus története már évtizedek óta hódít, ezzel a 2022-es feldolgozással leheltek teljesen új életet ebbe a világba. A film története szerint egy rejtélyes figura rabolja el a világ legismertebb rajzfilmfiguráit, hogy aztán végleg kiradírozhassa őket. Az elmérgesedett viszonnyal rendelkező Chip és Dale azonban újra összeállnak, hogy fényt derítsenek a rejtélyre. A filmben popkulturális utalások zöme található, rengeteg felismerhető és önmagából kifordított mellékszereplővel. A tavalyi Chip és Dale a meglepetések filmje. Vizuális poénjaival, parodisztikus stílusával és pimasz megnyilvánulásaival görbe tükröt mutat a filmiparnak. Ezek már bőven elegendőnek bizonyulnak a listára kerüléshez.

7. Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság

Kép: DreamWorks Animation/Mafab

A teljesen felejthető első rész után bő tíz évvel kaptunk folytatást a Shrek-filmekből ismert Csizmás kandúr kalandjához. Erre az élményre azonban senki sem volt felkészülve. A történet szerint Csizmás a rendelkezésére álló 9 életéből 8-at már elveszített, így nagyon kell magára vigyáznia. Tudomására jut, hogy létezik egy varázslatos hely, ahol egyvalaki utolsó kívánsága valóra válik. A vakmerő cica elindul hát annak reményében, hogy a kívánság fejében visszakapja az összes elveszített életét, a kívánságra azonban nem csak neki fáj a foga. A látszólag banális gyerekfilmes köntös megtévesztő, ugyanis a film sokkal inkább az idősebb közönséget célozza meg. Érett témákat dolgoz fel, súlyos mondanivalókat ad útravalónak, és bizony helyenként a könnycsatornánkat sem kíméli ez az animációs csoda. Mindemellett elképesztően vicces alkotásról van szó, olyan lélegzetelállító látvánnyal és színvilággal, ami az egyik legszebben kinéző filmet eredményezte 2022-ben. A Csizmás, a kandúr egy érzelmes, pörgős és maradandó alkotás.

6. Zanox – Kockázatok és mellékhatások

Kép: Mafab

Nem mondhatni, hogy a magyar film szempontjából rossz évet zártunk volna. Az emlékezetesebb hazai mozik között ott volt a Larry, az Együtt kezdtük vagy Az unoka, de a legkiemelkedőbb és legkülönlegesebb egyértelműen a Zanox volt. A filmben egy érettségire készülő diákot követhetünk nyomon, aki pont a szóbeli vizsga napján kerül időhurokba, vagyis újra és újra át kell élnie ezt a napot. A srác pedig elhatározza, hogy a végére jár ennek az egész őrületnek, kerüljön, amibe kerül. Az időhurkos tematika elég elcsépelt lett az utóbbi pár évben, a Zanox azonban egy teljesen friss lendületet adott a műfajnak. Tele van meglepetésekkel, váratlan fordulatokkal, előszeretettel ugrándozik a műfajok között, így nem csak egy kiváló humorú, de egyben egy roppant izgalmas és kiszámíthatatlan filmet kaptunk. 2022 egyik, ha nem a legnagyobb pozitív meglepetése volt. Az pedig csak hab a tortán, hogy mindez egy honfitársunk fejéből pattant ki.

5. A menü

Kép: Alienworx Productions/Mafab

Az már hatalmas érdem, ha 2022-ben egy olyan filmet látunk, aminek nem tudjuk előre a kimenetelét, sőt arról sincs fogalmunk, hogy az éppen előttünk álló jelenet mit fog hozni számunkra. A menüben egy exkluzív és méregdrága éttermi vacsorát figyelhetünk, ám az egészben van valami nyugtalanító. Aztán persze kiderül, hogy az egész csinadratta mögött valami sokkal vérfagyasztóbb dolog lapul. Műfajilag nem könnyű behatárolni a filmet, ugyanis a thrilleres, horrorisztikus elemek mellett erős fekete humorral bíró alkotásról van szó, ami nem veti meg a társadalomkritika eszközhasználatát sem. Ralph Fiennes és Nicolas Hoult ellopják a show-t, szóval ha másért nem, miattuk mindenképpen érdemes megnézni ezt a csodát.

4. Minden, mindenhol, mindenkor

Kép: AGBO/Mafab

Egy bevándorló mosodatulajdonos háziasszony felfedezi a dimenziók és különböző multiverzumok közötti utazás lehetőségét. Ezáltal bepillantást nyerünk abba, hogy miként alakulhatott volna a hölgy élete, ha a számára meghatározó pillanatokban más döntést hozott volna. A Minden, mindenhol, mindenkor olyan, mint a címe. Zsúfolásig van izgalmas vizuális megoldásokkal, dinamikus vágásokkal, mondanivalóval és egyediséggel. A filmen egyszerre nevetünk, sírunk és izgulunk, így eredményezve 2022 egyik legkomplexebb moziélményét. Danielék alkotása az elmúlt év egyik legmerészebb vállalása volt, de az idő őket igazolta: a kritika és a közönség imádta ezt a fantáziadús őrületet. Nálunk is megkaparintotta a negyedik helyet.

3. Top Gun: Maverick

Kép: Paramount Pictures/Mafab

A koronavírus-járvány egyik legnagyobb áldozata volt a Top Gun: Maverick, papíron legalábbis. A filmet ugyanis eredetileg már 2020-ban láthattuk volna, ám a folyton váltakozó járványügyi szabályozások miatt rengetegszer el kellett halasztani a film premierjét. Tom Cruise és csapata azonban a végsőkig kitartott a Top Gun folytatásának mozis bemutatása mellett, és nekik lett igazuk. A film jött, látott és győzött. Anyagilag akkora siker volt, amely még az alkotók legmerészebb álmait is felülmúlta, a kritika és a közönség pedig egyöntetűen imádta, és nem érdemtelenül. A 2022-es Top Gun egy bárki számára befogadható, érzelmes, akciódús és látványos adrenalinbomba volt. Az ilyen technikai bravúrral bíró alkotások miatt találták ki a mozit.

2. A világ legrosszabb embere

Kép: Memento Films Distribution/Mafab

Julie egy fiatal nő, aki egzisztenciális válságba került. Bizonytalan a párkapcsolatát illetően, nem találja a neki megfelelő munkát, és nem is igazán tudja, mire lenne szüksége a boldogsághoz. Ez a kis norvég gyöngyszem érzékenyen járja körül azt a jelenséget, amikor érezzük, hogy valami hiányzik az életünkből, de nem tudjuk meghatározni, hogy mi az. Bemutatja a ránk nehezedő társadalmi elvárásokat, illetve azokat a nyomásokat, amelyeket ismerőseink, szeretteink képesek ránk aggatni, akár akaratukon kívül is. A film egy lassú emberi drámát mutat be, sok könnyel és nevetéssel fűszerezve. A színészi alakítások remekek, a film fináléja pedig garantáltan el fog pusztítani néhány közelünkben lévő zsebkendőt.

1. Batman

Kép: Warner Bros./Mafab

Matt Reeves nem kis fába vágta a fejszéjét az új Batman-filmmel. A Denevérember legutóbbi mozis feldolgozásai finoman szólva is megosztóra sikeredtek, ráadásul Christopher Nolan örökérvényű trilógiája igen magasra tette a lécet. Reeves azonban képes volt a feladathoz felnőni, és tető alá hozta az egyik legszikárabb, legsötétebb tónusú Batman-sztorit, amit valaha láthattunk. A film már azzal jó pontot szerzett, hogy a köpenyes igazságosztót a detektív mivoltában is megmutatja. Ehhez pedig kiválóan társul az Alkonyat-filmekből kitörő Robert Pattinson, aki félelmetesen őszinte alakításával vívta ki magának az elismerést. A Batman egy velejéig romlott város életét mutatja be, az alvilági bűnhálózat mezsgyéjén keresztül. A sötét, nyomasztó atmoszféra pedig annyira hatásos, hogy még napokkal a megtekintés után is a bőrünkön érezzük Gotham City mocskos hangulatát. 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!