spot_imgspot_img
spot_img

Mit tehetünk a cukorbetegség ellen

-

Article Top Ad (AdSense)

Egy olyan összetett betegségről beszélünk, amire a tudomány a mai napig nem talált teljeses megoldást. Elég összetett, mivel a szervezetünk több szervét is érintheti. Ha nem kezeljük, komoly következményeket okozhat. Ettől függetlenül lehet együtt élni vele.

Fotó: Pixabay

A betegség lelkileg is megterhelő

Akinél ez a probléma kiderül, sok esetben megijed, ideges, stresszes lesz. Eleinte nem is tudjuk mit kell vele kezdeni, aztán szépen tudatosan foglalkozni kezdünk vele. Valójában az élet szinte minden területén változtatásokat kell eszközölni. Ettől lehetünk dühösek, kedvetlenek, szorongást érezhetünk, de az első stressz után, mindenkinek erőfeszítéseket kell tenni. Ebben nagyban tudnak segíteni a hozzátartozók, és főleg azok, akikkel együtt élünk. Soha nem szabad elszigetelődni, és a megváltozott körülmények miatt ne bélyegezze meg senki magát. Ennek a betegségnek a velejárója a hangulatingadozás, amin ugyanúgy úrrá kell lenni, mint a fizikai változásokon. Ha a lelki, pszichikai rossz állapot huzamosabb ideig fennáll, mindenképp szakemberhez kell fordulni.

Fotó: Pixabay

Mi történik a szervezettel

A szervezetben kevés inzulin termelődik, vagy egyáltalán nem termelődik. Ezért a cukor nem tud bejutni a sejtekbe, és felhalmozódik a vérben. Ekkor emelkedik a vércukorszint, és a szervezet legyengül. Az inzulin hormon, mely a hasnyálmirigyben termelődik, segít abban, hogy a cukrot fel tudják venni a sejtjeink, illetve fel is tudják használni. A szervezet energiatermelésének fontos része. A betegség felismerésekor meg kell állapítani, hogy esetlegesen milyen szövődményeket okozott. A tudatos kezeléséhez feltétlenül egy teljes kivizsgálásra van szükség, például hasi ultrahang, szemészet, kardiológiai vizsgálat. A kezelés beállítása után szükséges lehet  háromhavonként ellenőrizni az állapotot, illetve a lehetséges változásokat.

Fotó: Pixabay

A cukorbetegek három csoportja

  • Rejtett cukorbeteg – ez rengeteg embert érinthet, mivel még nem alakultak ki, vagy csak enyhék a tünetek, tehát nem is tudunk róla
  • Tünetmentes cukorbeteg – ilyenkor az érintett tisztában van a problémával, de mivel nem okoz számára tüneteket, ez által nehézségeket, tulajdonképpen együtt él vele.
  • Kezelt cukorbeteg – ide tartoznak mindazok, akik már kezelés alatt állnak 1 -es, 2-es típusú cukorbetegek.
Fotó: Pixabay

A cukorbetegség kialakulásának okai

A tudományos vizsgálatok nagyon sok betegség esetében a géneket teszik felelőssé a kialakulásukban. Ahogy ezt mondani szokták – örökletes. Ez persze még nem jelenti azt, hogy ha a felmenőink között van / volt cukorbeteg, mi is azok leszünk. A kialakulását akár a testsúlyfelesleg, bizonyos gyógyszerek rendszeres szedése, alkoholfogyasztás, de még akár a terhesség is okozhatja.

Mára az orvostudomány már eljutott odáig, hogy az úgynevezett vércukor terheléses vizsgálattal, akár még a betegség kialakulása előtt kimutatható lehet a helyzet. Ez roppant fontos, hiszen ebben az esetben még rengeteget lehet tenni. Amit javasolni szoktak a szakemberek : korszerű táplálkozás, rendszeres testmozgás, fogyás és ezáltal megelőzhető lehet a betegség.

A betegség felismerésekor egy több alkalmas diétás oktatáson részt venni a dietetikus segítségével, majd a későbbiekben a szénhidrát egyensúlyi kilengéseinél egyeztetni a dietetikussal -a rendszeresen feljegyzett étrend megbeszélésével.

Fotó: Pixabay

Alacsony vércukorszint kezelése

Ha leesik a vércukrunk, gyorsan tenni kell valamit. Ez megtörténhet akár egy étkezés kihagyása, de megerőltető fizikai munka hatására is. Fontos, hogy ismerjük, felismerjük a figyelmeztető tüneteket, és tudjuk mit kell tennünk. Hirtelen indokolatlan elsápadás, hideg tapintású verejtékező bőr. Viselkedésben is változás állhat be, ilyenkor ingerlékennyé válik az ember, beszédzavar, kedélyingadozás jöhet létre, a koncentráció képesség csökken. Akár még eszméletvesztés is lehetséges.

Amennyiben felismerjük a tüneteket, gyümölcslevet, tejet, cukros vizet vagy szőlőcukor tablettát kell azonnal bejuttatni a szervezetbe. A csokoládé téves kezelés, mivel zsírtartalma miatt lassan szívódik fel!  Ha sikerült és helyreállt a megfelelő vércukorszint, érdemes lassan felszívódó szénhidrátot magunkhoz venni.

Fotó: Pixabay

A cukorbetegség korunk népbetegsége, amire egyelőre nem tud kielégítő megoldást az orvostudomány. Ezért leginkább a megelőzésre lehet alapozni – sétálni a jó levegőn, mozogni, sportolni, kontrollálni a kalóriabevitelt, fogyni ha szükséges, és időnként pihenést is beiktatni a rohanó mindennapokban.

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!