spot_imgspot_img
spot_img

A törpeegér lesz a Fővárosi Állat- és Növénykert sztárja

-

Article Top Ad (AdSense)

A törpeegeret választotta 2022-ben az év emlősének a Vadonleső Program, így ebben az évben a legkisebb rágcsálónkra nagyobb figyelem irányul. A Fővárosi Állat- és Növénykert egy egész programsorozatot épít a törpeegér köré.  A hihetetlenül aprócska rágcsáló titkait ismerhetjük meg november 19-én (szombaton) a gyermekeknek és fiataloknak szóló tudományos és népszerűsítő programokon.

 

Az Agrárminisztérium, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert együtt szervezik meg idén az év emlőséről, a törpeegérről szóló színes rendezvényüket. Törpeegér gála és forgatag abszolút főszereplője a cuki pofájú, pehelykönnyű, védett kisállat.

Pici zsonglőr

A törpeegér (Micromys minutus) terjedése és állománya nálunk is és egész Európában visszaszorulóban van, a magaskórós mezsgyék, vízparti nádasok, a cserjés erdőszélek és a sűrű sövények számának, kiterjedésének csökkenése miatt. Ezért is választották ezt a töpörtyű állatkát 2022 emlősének, hogy lehetőséget adjanak arra, hogy sérülékeny élőhelyeinek védelmére felhívják a figyelmet. Ahogy az a Hermann Ottó Intézet honlapjáról kiderül, a faj védelme érdekében nagyon fontos a szegély-élőhelyek megőrzése, fenntartása, a külterjes, kistáblás, búvósávokkal tagolt mezőgazdaság erősítése, a természetes erdőszerkezet fenntartása, valamint az általános rágcsálóirtók visszaszorítása.

A törpeegér súlya nem több, mint egy zacskó sütőporé. Hazánkban tíz éve védett állatfaj, pénzben kifejezett értéke 25.000 Ft.

A törpeegér magvakkal, növények terméseivel, bogyókkal és rovarokkal táplálkozik, évszaktól függ, hogy éppen mit töm a pofijába. Kora tavasszal előszeretettel rágcsálja a rügyeket. A növények szárain mászkálás az egyik kedvenc foglalatossága. A fűszálakon akrobatikusan mozog, mókásan egyensúlyoz és kapaszkodik. Nemcsak a fűszálakon, fák törzsén találja fel magát, de jól is úszik.

Törpeegér gála és forgatag ennek a kisállatnak a megismerésére buzdít.

törpeegér
Törpeegér kép: wikipedia

PROGRAM

10:40–11:00 Köszöntő és ünnepélyes megnyitó (Hanga Zoltán szóvivő, Fővárosi Állat- és Növénykert; Putz Csaba ügyvezető helyettes, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.)
11:00–11:30 A Vadonleső és a 30Y bemutatja: Barlangos című film vetítése
11:30–11:50 Pódiumbeszélgetés a film kulisszatitkairól Für Anikóval és Beck Lászlóval (Zaza), a film egyik szereplőjével
12:00–13:00 A Töpörödött törpeegerek és a Törpeségében óriási című pályázatok eredményhirdetése és díjátadója
13:10–14:00 Gryllus Vilmos „Törpeegerek és egyebek” gyerekkoncertje
14:00–14:30 Törpeegerek, pelék, versek című verses film premiervetítése
14:50–15:30 Vadonleselde: válogatás a Vadonleső Program filmjeiből

Az Óriások termében egész nap (09:00–15:30) Vadonleső forgataggal várják az érdeklődőket.

törpeegér forgatag
kép: https://zoobudapest.com

Helyszín: Fővárosi Állat- és Növénykert, Varázshegy
Időpont: 2022. november 19.

Kapcsolódó cikkeink:

Így még nem láttad az erdő állatait

Cuki, picurka állatok, akik elrabolják a szívedet

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!