spot_imgspot_img
spot_img

Rémes egyéjszakás kaland és más felnőttmesék

-

Article Top Ad (AdSense)

Vannak olyan kalandok, amikből nem lesz szerelem, de még barátság sem. És vannak olyanok, amiket a bosszú vezet, és bizony igen kemény véget érnek. Rényi Ádám az ilyen élethelyzetekből mutat nekünk párat, azaz csupa groteszk, abszurd szerelmen, emberi kapcsolaton keresztül tanít, és kólint minket fejben. Örkény Egyperceseinek világát idéző novellái olykor a saját dolgainkat is más megvilágításba helyezik.

 

Rényi Ádám novellái mind életszerűen induló, de képtelenségig fokozott élethelyzeteket mutatnak meg nekünk. A Bezzeggyerek és más felnőttmesék olvasása közben beugorhatnak Örkény István és Karinthy Frigyes írásai is. Az örkényi feje tetejére állított világ juthat eszünkbe, ahol a könnyek nem az arcról lefelé, hanem a szembe vissza csöpögnek, ahol a korsó habos sör így néz ki: lent a hab, rajta a sör, fent a pohár talpa. Valami ilyesmi abszurd világ kapuján léphetünk be a kortárs szövegeket olvasva, melyek bizony nagyon erősen reflektálnak napjaink társadalmi jelenségeire.

Könyvajánló Bezzeggyerek
kép.bcoolmagazin/R.Szabó Zsuzsa

 

Félreértések, sorsszerűség

Ha már a cikk elején egyéjszakás kalandot emlegettem, kezdődjön a kedvcsináló ezzel a novellával. A férfiakra vadászó nő perspektívájából láthatjuk a csábítás és elcsábulás menetét. A megismerkedéstől az egymásnak esésig tanúi lehetünk az eseményeknek. Hogy mégis mi történik az intim együttlét után, derüljön ki a kötetből.

A szerelem és a csábítás mellett más vágyaknak is hely jut a novellákban. Az egyik főhőse ugyanis Bentley-mániás, élete nagy vágya, hogy mehessen egy kört az autócsodával. Konkrétan az egész életét erre építi, ám mikor ott a lehetőség, mégis kihagyja. Hogy miért, szintén nem árulhatom el.

Ha már nagy kihagyások és be nem teljesülések, akkor itt említem meg azt az írást, amiben egy modellvasút jelenti metaforikusan a meg nem élt vágyakat. A Märklin-vasút című novellában öröklődik egy tárgy, de a hozzá kapcsolható érzés is. Kifolyhat az ember könnye olvasás közben…

A Bezzeggyerek néhány szövege fekete humorral is átitatódik. Ilyen az is, amiben a Halál becsenget Özvegy Jónás Tiborné Katona Emíliához, „aki” akkor még nem sejti, hogy a néni szó szerint elküldi a halálba. Addig értetlenkedik, amíg a kaszás feladja és inkább máshoz csenget be.

Szemezgethetnék még a felnőttmesékből, de legyen helyettük pár hívószó: szívcsakra, mérgező anya, Egyedülállók Lakásszövetsége.

Ha megjött a kedved Rényi Ádám A Bezzeggyerek kötetéhez, itt tudod megnézni: 21.szazadkiado.hu

egyéjszakás kaland
kép:21.Század Kiadó

Cikkeink hasonló témában:

Férfimesék – férfiak vallanak titkaikról

Így vágott át minket Freud

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!