Párkeresés 30-asként: vágyak, igények, lehetőségek

-

A 30-as éveiben járva az ember már túl van pár kapcsolaton, csalódáson, tapasztalaton, és a társkereséskor más igényei merülhetnek fel, mint korábban. A párkeresés lehetőségei is megváltoznak, és a vágyak is. Ezt a témát járjuk körbe cikkünkben.

 

Szerelemről alkotott elképzelések

 

A szerelemről, a párkapcsolatban való létezésről alkotott elképzeléseinket és vágyainkat már gyerekkorban elkezdjük kialakítani, később pedig a kapcsolatainkban szerzett tapasztalatokkal át is rajzolhatjuk, írhatjuk ezeket.

Az élettanulságok, minták, elvárások, amelyekkel kialakítjuk magunkban a vágyott partnerről és intim kapcsolatról alkotott képet a 30-as éveinkre változhat.

Rájöhetünk arra, hogy milyen típusú emberekkel nem akarunk intim viszonyt kialakítani, melyek azok a személyiségjegyek, viselkedési módok, amiktől távol akarjuk magunkat tartani. Már egészen konkrét elképzeléseink lehetnek arról, hogy mit keresünk, milyen viszonyrendszerben érezzük magunkat komfortosan.

Az egyéni, saját szerelemtérkép kialakításáról ebben a cikkünkben olvashatsz:

igy-all-ossze-a-szerelemterkeped/

Párkeresés harmincasok
kép: pixabay.com

Közhelyek, általánosítások nyomában – mennyire igazak ezek?

 

A 30-asok párkeresését érintő legtöbbször felmerülő problémák bár általánosításnak tűnnek, sokszor igazak lehetnek. Ám vannak, amelyek inkább elrettentőek, mint igazak. Nézzük meg őket!

1. Nehéz felvenni a versenyt a húszévesekkel. Kérdés, velük kell-e felvenni, illetve fel kell-e venni egyáltalán a versenyt bárkivel… A társkeresést gyakran ironikusan húspiachoz hasonlítják, de megvan azért a módja annak, hogy ne legyen erőlködős, túl látványos az igyekezet.

2. Megcsappantak a lehetőségek, a társasági élet korlátozottabb. A jelenlegi vírushelyzet miatt valóban korlátozottak a szórakozási lehetőségek, de ha általánosságban nézzük: az igaz, hogy azok a mikroközösségek már nem a mindennapok részei, ahonnan legtöbben a párjukat választják. Régen még tartotta magát az a megállapítás, hogy aki az egyetemi, főiskolai évei alatt nem talál párra, az sokkal nehezebb fába vágja a fejszéjét. Ám ha megnézzük, hogy ma már a válások száma igen magas, az egyetemi évek alatt társra találók bőven lehetnek elvált 30-as szinglik.

A társasági életet az valóban befolyásolja, hogy 30-asként már nem annyira rugalmas vagy mobilis az ember, hogy csak úgy új közösségeket keressen, a munka, s akinek van, a gyermek miatti felelősség okán sem.

3. Poggyásszal érkezel az új kapcsolatba. Azaz már hozzuk a veszteségek miatti fájdalmainkat, van már mögöttünk élettapasztalat munka terén is, vannak sérülések és felismerések, rögzült értékrend. Igen, már van csomag.

4. A kalandok helyett a hosszabb távú célok érdekelnek. Ha csak nem megrögzött szingli az illető, akkor bizony a 30-as évekre már a kalandok kevésnek bizonyulnak. A szenvedély is fontos, de a közös terhek cipelése, a közös célok, az elköteleződés iránti vágy már masszívabban jelen lehet ennyi idősen. Nem feltétlen az izgalmak kerülnek a fókuszba, sokkal inkább a megbecsültség érzése.

Az igénylistán előrébb kerül a bizalom és a megbízhatóság.

A szerelem 4 fontos szakaszáról ebben a cikkünkben olvashatsz:

a-mamortol-a-tartos-kapcsolatig-a-szerelem-4-fontos-szakasza/

Párkapcsolat harmioncasok
kép: pixabay.com

Vírushelyzet alatti alternatív ismerkedési lehetőségek

 

Amióta megváltozott az életritmusunk, más dimenzióba kerültek a társkeresési szokások is. A bezártság, a járvány okozta korlátozások gátat szabnak az új ismeretségeknek. Nem lehet szórakozóhelyekre járni, az ismerkedési lehetőségeket rejtő tanfolyamok, edzések, kurzusok is az online térbe költöztek.

A járvány szempontjából biztonságos ismerkedési módok közül a legalapvetőbb a videorandi. Ezt megtehetjük például Whatsappon vagy Facebook Messengeren keresztül is. Ha épp Bumble-en találkoztunk randipartnerünkkel, de még nem tartunk ott, hogy szívesen megadnánk a telefonszámunkat vagy a Facebook-azonosítónkat, akkor használhatjuk az app hang- és videohívás funkcióját is. Hiszen a videóchat is sok lehetőséget tartogat, látjuk, akivel beszélgetünk, elmehetünk sétálni, megmutathatjuk kedvenc helyünket, vagy akár közös programokat is szervezhetünk, például megfőzhetjük együtt az ebédet vagy a vacsorát. – olvasható az Egészségtükör online randizással kapcsolatos cikkében.

 

A társkereső oldalakon túl

Ebben a helyzetben ugyan nem lehet sajnos élni ezekkel a lehetőségekkel, de ha visszatér az élet a normális kerékvágásba, jó terep lehet az ismerkedésre:

  • workshopok
  • társkeresőknek szervezett kirándulások
  • túracsoportokkal túrázás
  • borkóstolók
  • főzőrandi
  • bowlingozás
  • sportklubok
  • csoportos edzőtermi edzések
  • koncertek, kiállításmegnyitók

Ahhoz, hogy a kémia is működni tudjon, bizony szükség van a fizikai kontaktusra, a találkozásra.

Ezeket a cikkeink is Neked ajánljuk még szerelem, párkapcsolat témában: 

Ezért erősíti a köteléket a párok közt a szeretetnyelv ismerete

A mámortól a tartós kapcsolatig – a szerelem 4 fontos szakasza

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!