spot_imgspot_img
spot_img

Így áll össze a szerelemtérképed

-

Article Top Ad (AdSense)

A szerelemről, a párkapcsolatban való létezésről alkotott elképzeléseinket és vágyainkat már gyerekkorban elkezdjük kialakítani. Szerelemtérképnek nevezzük azokat az élettanulságokat, mintákat, elvárásokat, amelyekkel kialakítjuk magunkban a vágyott partnerről és intim kapcsolatról alkotott képet. Az alábbiak alapján te is végiggondolhatod a saját szerelemtérképedet.

 

Meghatározó családi minták

Gyerekkorban még nem tudatosan, hanem ösztönösen utánozzuk a férfi és női mintákat, szerepeket. Azt, hogy később milyen lesz a zsánerünk, az ideálisnak hitt partnerünk, meghatározzák a korai élményeink.

A tudatalattinkban olyan élményeket, reakciókat őrzünk, amik akaratlanul is befolyásolják a párválasztásunkat és a párkapcsolati mintázatainkat is.

Már nagyon korán rögzülnek a párban keresendő értékek.  Az édesapák karaktere, az édesanyához való hozzáállása, kettejük viszonya, a testbeszéddel történő kommunikáció rendkívül meghatározó a párkapcsolatokról való gondolkodás kialakításában. Finom jelek, apró rezdülések is beleivódnak az emlékeinkbe.

Ha valaki egy nagyon domináns, uralkodó karakterű apukát látott maga előtt mintának, akkor könnyen előfordulhat, hogy nőként pontosan ilyen férfiakat vonz be magának, ha férfi, akkor pedig ő maga is így viselkedik majd.

Az alapértékek, amiket a szüleid képviselnek, képviseltek nagyban befolyásolják a szerelemtérképedet.

Beleég az emlékeinkbe továbbá az is, hogy milyenek a szerepek a családon belül, ki hogyan definiálja, értelmezi magát a párjához képest, tisztelik-e egymást a felek. Nem is gondolnánk, hogy ezek néha felülírhatatlanul kódolódnak bennünk.

 

Első viszonzott szerelem hatása

Az első bizalmon alapuló, őszinte és kölcsönös szerelem meghatározóvá válhat, mert önmagadat valaki más viszonylatában kezdted el értelmezni. Ez a viszonylat tartósan és hosszan kitarthat a tudatban.

Ahogy a nagy Első bánt veled, amiket mondott, ahogyan közeledett feléd, szintén mélyen megmaradhat benned. Az első intim együttlét, a szenvedély megtapasztalásának módja fontos része a szerelemtérképednek.

kép: pixabay.com

 

Érzelemátvitel

Azt a jelenséget nevezi érzelemátvitelnek a pszichológia, amikor egy számodra egykor fontos személy iránt érzett szeretetedet, rajongásodat, vonzalmadat átruházod valakire. Ehhez elég egy hangszín, egy illat, egy szempár is. Az illető láttán, hallatán beugrik valami a múltból, ami bizsergető érzéssel tölt el, izgalomba hoz. Egy karakter, egy típus is lehet ilyen. Valakinél például a gondoskodó viselkedés rögzül, erre vágyik. Mások meg valamiért épp a karizmatikus, de megbízhatatlan karaktert keresik folyton, akkor is, ha az ilyen típusú emberrel egy kapcsolat bizony sok rizikóval és fájdalommal jár.

Előfordul, hogy csak kivetíted a vágyaidat valakire, aki nem tudja megadni azt, amire szükséged van. 

 

kép: pixabay.com

 

Sajnos a rossz példák is hatnak

Az elsődleges modell nem mindenkinek pozitív alak, csupa jó tulajdonsággal. A pszichológusok azt mondják, ha olyasvalakihez vonzódik az ember, aki nem sugároz kedvességet, vagy elnyomó, történhet azért is, mert fájdalmas, de ismerős érzést generál. Azért kötődnek sokan hozzájuk méltatlan partnerhez, mert emlékezteti őket a múltra. Épp ezért mindig ugyanazt a „hibás” modellt keresik.

Ha  fentiek alapján a saját szerelemtérképedet felvázolod magadban, tisztábban látod majd a kapcsolatok terén hozott döntéseidet is.

 

Ha lélek és párkapcsolat témában még olvasnál, ezeket a cikkeinket is Neked ajánljuk:

5 kapcsolatépítési trükk, ami az ismerkedésnél is hasznos

A félrelépésen kívül ezek is hűtlenségnek számítanak

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!