spot_imgspot_img
spot_img

Ezért erősíti a köteléket a párok közt a szeretetnyelv ismerete

-

Article Top Ad (AdSense)

A szeretet utáni vágy mindenki alapvető érzelmi szükséglete. A szeretet kifejezése többféle csatornán, különféle módon történhet. Gary Chapman párkapcsolati szakértő, író 5 szeretetnyelvet különböztet meg. Ez az öt szeretetnyelv az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek, a testi érintés.  Fel kell ismernünk a sajátunkat, és meg kell tanulnunk a társunkét is, hogy egy teljesebb, boldogabb kapcsolatban élhessünk egymással. 

 

A szeretet kifejezésének módjai

Ahogy annyi más viselkedési mód, úgy a szeretet kifejezésének módja is a gyerekkorban megélt élményekhez, érzésekhez is visszavezethető. A szülői gondoskodás, a szülők, nagyszülők viselkedési mintái mind tudattalanul beépülnek a tapasztalataink tárházába.

Amit láttunk, megéltünk magunk körül befolyásolhatja a későbbi kapcsolatainkban való viselkedésünket. A párkapcsolatban történő szeretetkifejezéshez más ingerek is hozzátesznek, és az alaphabitusunk, alapkarakterünk, vérmérsékletünk is meghatározó.

Egy extrovertált, impulzív ember egészen másként fejezi ki az érzelmeit, mint egy befelé forduló, csendesebb típus. Ezeket jó tudni és elfogadni.

 

Ahány kapcsolat, ahány pár, annyiféle kapcsolódási mód

A szeretetnyelvek megismerésével mélyebben elmerülhetsz abban, hogy vajon észreveszed-e a társad viselkedéséből, hogy épp a szeretetét mutatja ki feléd. A saját szeretetnyelved felismerésével pedig ráébredhetsz, hogy bizonyos igényeid miért olyan fontosak a számodra.

Jó észben tartani, megfigyelni, hogy valaki például az érintést éli meg a szeretet leglátványosabb megnyilvánulásának, a párja pedig a minőségi időt tartja kifejezetten fontosnak. Vagy van, aki dicséretre vágyik, a társa pedig nem szavakkal, hanem az ajándékozással tudja kifejezni, hogy milyen értékes neki a másik.

Mindenki a saját szeretetnyelvén kommunikál, épp ezért észre kell venni, hogy a másiknak milyen csatornái vannak, mit él meg a szeretet kifejezésének.

Arról, hogy mit keresünk a szerelemben, a párunkban, korábban már írtunk, itt tudod elolvasni a cikket.

A szeretet-tank ne ürüljön ki

A hosszú, tartós, sokat próbált kapcsolatban fontos, hogy a szeretetet ne csak elvárja az ember, hanem megajándékozza vele a párját. Nem szabad hagyni, hogy a saját szeretet-tankunk kiürüljön, és vigyázni kell arra is, hogy a párunké is fel legyen töltve.

Szinte mindenkinek igénye van az elismerésre, a minőségi időre, az ajándékokra, a szívességekre és a testi érintésre is, de van, amire érzékenyebbek vagyunk, amire nagyon vágyunk, aminek hiánya jobban megvisel.

szeretetnyelv
kép: pixabay.com

Az 5 szeretetnyelv

Gary Chapman párkapcsolati szakértő, író 5 szeretetnyelvet különböztet meg, kommunikáció-pszichológia eredményeire alapozva érdekes és megszívlelendő felfedezéseket tett. Így állapította meg, melyik ez az 5 szeretetnyelv.

Elismerő szavak

A bátorító szavakkal, a bókokkal az elismerésünket fejezhetjük ki a társunk felé. Van, aki nagyon igényli, hogy a leghétköznapibb dolgok miatt is megdicsérjék, például, hogy rendet rakott, hogy a megbeszélt időben hazajött, hogy pontos volt, hogy intézte a számlákat.

A negatív énkép, a túlzott kishitűség is szülheti ezt az igényt, épp ezért ha az elismerő szavakra vágyó ember nem kapja meg a visszajelzést, elbizonytalanodhat, s úgy érezheti, hogy a társa nem is figyel az ő fáradozásaira.

A dicséret az ilyen típusú ember számára tényleg igazi üzemanyag.

 

Minőségi idő

Az együtt töltött idő, a másikra való teljes odafigyelés a minőségi idő lényege. Az egymásra irányított figyelemmel töltött időbe nem fér bele a telefon nyomkodása sem. Aki a minőségi időt érzi elsődleges szeretetnyelvének, az kifejezetten éhezik arra, hogy a másik a szabadidejéből minél többet osszon meg vele.

Közös sporttevékenység, túrázás, edzés, társasjáték, közös sütés-főzés teletölti a szeretettankot.

Akinek a minőségi idő az elsődleges szeretetnyelve, az a kifejezetten rá irányuló figyelem hatására érzi leginkább azt, hogy becsüli őt a párja.

szeretetnyelv-minőségi idő
kép: pixabay.com

Ajándékozás

Apró figyelmességek, kis meglepetések, cetlikre írt üzenetek sokak számára fontos visszajelzések arról, hogy a párjuk számára még mindig fontosak, értékesek.

Aki igényli az ajándékozást, nagyon örül, ha néha apropó nélkül is meglepi őt valamivel a társa. Egy kézzel készített kedves kis tárgy, egy szál virág, csoki, könyv (konkrét ünnep, születésnap, névnap nélkül is) nagyon megható annak a számára, akinek az ajándékozás az elsődleges szeretetnyelve.

 

Szívességek

A szívesség olyasmi, amit nem saját örömére tesz az ember, hanem azért, hogy a másik kedvébe járjon. Van, aki a párja szeretetéről akkor tud meggyőződni, ha képes miatta „nem szeretem munkákat” is megcsinálni, mondjuk kitakarítani, bevásárolni, kiteregetni. Legyen szemed arra, hogy lásd, hogy a társad olyat is megtesz, amit magától nem tenne. 

 

Testi érintés

A testi érintés nem csak a szexuális közeledést jelenti. A otthonról való elinduláskor, a  hazaérkezéskor adott  ölelés, egy gyöngéd mozdulat, egy finom simogatás filmezés közben kedves gesztus. Sokat elárul a pár viszonyáról.

Van, aki nagyon igényli a testi kontaktust, és nem csak a szexuális és erotikus vágyak felkorbácsolása miatt. Akinek a testi érintés a szeretetnyelve, az maga is keresi a lehetőséget, hogy minél többször hozzáérjen a párjához és el is várja az öleléseket, puszikat.

szeretetnyelv-testi érintés, ölelés
kép: pixabay.com

Érzelemkifejezést megismerő kártyák is segíthetnek a pároknak abban, hogy még mélyebben átélhessék a kötődést. Ebben a témában ezt a cikkünket ajánljuk szeretettel.

 

Ezeket a cikkeinket is Neked ajánljuk:

A mámortól a tartós kapcsolatig – a szerelem 4 fontos szakasza

Ha működik a kémia-a vonzalom legbiztosabb jelei

 

 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!