spot_imgspot_img
spot_img

A mámortól a tartós kapcsolatig – a szerelem 4 fontos szakasza

-

Article Top Ad (AdSense)

A szerelemnek sokféle árnyalat van, ám az biztos, hogy kiszínezi az életünket. Ha kölcsönös a vonzalom, akkor megbabonázva érezzük magunkat. A kezdeti lángolás, a szenvedélytől fűtött állapot azonban csak az első szint. Ezek a hosszabb távra szóló szerelem felépülésének fázisai.

 

1. Lángolás

Az izgalmas, vérpezsdítő szerelmi mámor miatt mintha minden új értelmet nyerne, mindent pozitívabban látsz, elönt a szeretet érzése. Énekelsz, tele vagy energiával, alig bírsz enni, aludni, folyton csak a másik jár az eszedben, minden olyan reményteljesen szép.

Élvezetesnek tarthatod a legegyszerűbb napi rutin is, mert extra energiákkal tölt fel ez az érzés.

Ha beindítod a másikban ugyanezt a hormonális pezsgést, akkor egy varázslatos rózsaszín köd száll rád. A hormonális szerelemkoktél teljesen felbolygatja az életed.

Szerelem és szerelem közt nagy különbség lehet, kortól és élethelyzettől függően, de az benne a legjobb, hogy kábító, lelkesítő.

kép:pexels.com

2. Bizalomépítés

A szerelmi mámor okozta rózsaszín köd eltakarja, láthatatlanná teszi a másik negatív tulajdonságait.

A lángolás kezdeti időszaka egy befolyásolt tudatállapot. Nem alkalmas a hosszabb távú döntések meghozatalára, az oxitocin nevű hormon ugyanis csökkenti a félelemreakciót, így a figyelmeztető jelekre kevéssé figyelünk ilyenkor.

A bizalomépítés szintjén azonban már nem a kezdeti lángolás vezeti az embert, hanem egy ésszel is meghozott döntés, miszerint bizalmat szavazunk a másiknak, el is várjuk, hogy bízzon bennünk. Az is tény, hogy az eleinte vonzónak tűnő tulajdonságokra kezdesz más szemmel nézni.

Ezen a szinten már a szexuális vágyak és nagy szenvedélyes összegabalyodások helyett a gondoskodás vágya veszi át a helyet. A szerelmesek már gondoskodni, szeretgetni akarják a másikat, úgy is, hogy már nem a kapcsolat kezdeti izgalma vezeti őket.

A bizalomépítés szakaszában sok pár elbukik. Ha ez a szint nincs meg, nem lehet hosszabb távon tervezni, vagy kellemetlen és bántó szituációkba futhatsz bele. Mindkét félnek akarnia kell eljutni erre a szintre, mert csak innen vezet az út az elköteleződés felé.

 

3. Elköteleződés

Az elköteleződés a másik megbecsülésének jele. Fontos és nagy döntés. Nem titok, hogy bizony ez kockázattal is jár, emellett lemondással is. Ha vállalja mindkét fél, hogy elköteleződik, azzal lemond más párkapcsolat lehetőségéről, nem tart több vasat a tűzbe. A pár ezen a szinten már vállalkozik egy közös jövő megteremtésére.

Sokan ezért rettennek el ettől a szinttől, mert rengeteg feladat és munka vár a szerelmesekre, mert a szerelem lángját ébren kell tartani. Számolni kell azzal is, hogy a szerelem nem ég azonos hőfokon mindig mindkét félnél, és hogy a napi feladatok azért már újabb kihívások elé állítják a párt.

kép. pexels.com

4. Közös sors, sorsközösség vállalása

Nemcsak gyűrűre és esküvőre kell gondolni, ha elköteleződésről van szó, hanem olyan szívmelengető lépésekre, mint az összeköltözés, a hűség vállalása, a közös gondok, terhek vállalása. Csodálatos, amikor az ÉN-ből és a TE-ből MI lesz.

+ egy megjegyzés

Vannak szerelmek, amik az első szintnél mindent kiadnak magukból, a mámor élteti a viszonyt. Azok is lehetnek építőek, érdekesek, kellemesek, de el kell fogadni, hogy valamiért nem alkalmasak a hosszabb távú kapcsolat megalapozására.

 

Hasonló témában ezeket a cikkeinket is Neked ajánljuk: 

Ha működik a kémia-a vonzalom legbiztosabb jelei

 

4 vágyűző szokás, ami a szenvedély útjában állhat

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!