spot_imgspot_img
spot_img

14 titkos pillanat a legendás Elizabeth Taylor életéből

-

Article Top Ad (AdSense)

Elizabeth Taylor minden idők egyik legnagyobb színésznője, akit mozgalmas élete és filmbeli alakításai miatt soha nem felejtünk el. A levendula szemű színésznő bonyolult volt és szeszélyes, mégis nagyon szerethető.

A szerencse gyermeke volt. Valószínűtlen szépsége mellé egy ambíciózus édesanyát kapott a sorstól, aki könyörtelenül kergette a siker és a csúcs felé. Liz Taylor lenyűgöző életet élt és sokkal több volt, mint egy híres hollywoodi sztár.

A boldogtalan gyerekkor:

Az 1932. február 27-én született színésznő  9 évesen édesanyja hatására kezdett színészkedni, aki lányában látta saját beteljesületlen álmait. Ám minél inkább reflektorfénybe került, annál inkább magára vonta apja haragját. „Kislánykoromban apám nagyon agresszív volt, amikor ivott, és úgy tűnt, hogy mindig engem szeretne megverni.” – nyilatkozta 1999-ben egy interjúban. Felnőtt korában megbocsátotta apjának a sok verést: „Sokat gondolkoztam apámon, és azon, hogy milyen érzés lehetett neki, hogy a 9 éves lánya több pénzt keres, mint ő, aki egy nagyon büszke, jóképű és méltóságteljes ember volt.”

Már tinédzser korában filmcsillag lett:

Még szinte gyerek volt, amikor a Lassie hazatér és A nagy derby című filmekkel ünnepelt hollywoodi sztár lett belőle, de ez a hírnév korántsem volt olyan idilli, mint ahogy elképzelnénk. Ahelyett, hogy kiélvezhette volna fantasztikus karrierjét, a filmstúdió teljesen megnyomorította. „Gyerekkorom óta mindenki kihasznált és azért toltak előre, hogy minél jobban kitömjék a zsebüket.” Egy esemény különösen megragadt Taylor memóriájában. Az MGM filmsúdió társalapítója, Louis B. Mayer, aki az egyik legbefolyásosabb ember volt ekkoriban Hollywoodban, egyik alkalommal üvöltözni kezdett Taylor édesanyjával: „Ekkor mondtam ki az első szitokszómat, és megmondtam neki, hogy soha többet ne merészeljen így beszélni az anyámmal, vagy elmegyek és soha nem megyek vissza az irodájába, felőlem ő és a stúdiója is pokolra juthatnak.” 15 éves volt ekkor…

Elizabeth Taylor-színésznő
Elizabeth Taylor 14 évesen, Fotó: flickr.com

Soha nem tanult színészetet

2011-es halála után is az egyik legismertebb színésznő Hollywoodban. Veleszületett tehetsége volt, soha sehol nem tanult színjátszást. Viszont nagyon jól megfigyelt mindent és mindenkit. „Mindent abból tanultam meg, hogy másokat figyeltem: Spencer Tracyt, Montgomery Cliftet, Jimmy Deant, Marlon Brandot…ők voltak az én tanítóim.”

Elizabeth Taylor
Montgomery Clifttel egy filmforgatás szünetében, Fotó: flickr.com

Örök szerelmes volt, nyolcszor házasodott

Valójában hét férje volt, mégis nyolc alkalommal állt az oltár elé. Egyetlen férje, akitől nem vált el, Mike Todd volt (Nyolcvan nap alatt a Föld körül milliárdos producere), ő viszont repülőgép szerencsétlenségben halt meg. Egy nyilatkozatában azt mondta, hogy mindig is hajlandó volt megváltozni, hogy boldoggá tegye a szerelmeit. Amikor 2006-ban egy interjúban megkérdezték tőle, hogy szerinte kinek öltöznek a nők, maguknak, egymásnak vagy a férfiaknak, azt felelte: „Azt hiszem a férfiaknak, mert az sokkal kellemesebb egy férfi számára, ha a nő csinosan van felöltözve. Miért ne adhatnánk meg nekik ezt az örömet?”

Elizabeth Taylor
Elizabeth Taylor a Kleopátra című film forgatásán simogatja kislánya, Liza Todd fejét, Fotó: flickr.com

Első férje egy hotelmilliárdos volt

Édesanyja egész életében azt sulykolta belé, hogy még a szerelmet is a siker szolgálatába kell állítania, ezért rögtön úgy ment férjhez, hogy mág nagyobb hírnévre és csillogásra tegyen szert. A nagy Conrad Hilton léha fia, Nicky azonban cseppet sem volt érdemes a férj szerepére és Liz szerelmére. Botrányos életvitele nagyban közrejátszott abban, hogy rövid időn belül tönkrement a házasság.

Elizabeth Taylor
A 18 éves Elizabeth Taylor megérkezik a Bel-Air Country Clubba, hogy feleségül menjen Nicky Hiltonhoz, Fotó: flickr.com

Richard Burton volt az egyetlen, akihez kétszer is feleségül ment

Ötödik férje, szintén legendás hollywoodi színész volt Taylor legnagyobb szerelme. Híresen viharos kapcsolatuk ellenére, Liz őt tartotta igazi lélektársának. A nagy nőcsábász hírében álló Burton nem volt egy leányálom, mozgalmas élete során négy feleséget fogyasztott és többször is alkoholproblémákkal küzdött. Mindig is úgy tartották, hogy másodszor azon a napon születtek meg, amikor meglátták egy mást Rómában. Attól kezdve viszont se veled- se nélküled kapcsolatukkal mindig az újságok címlapjára kerültek.

Hetedik férje politikus volt, és ezért nem viselhetett lilát

Elizabeth hajlandó volt bizonyos változtatásokra, de saját önérzetét soha nem áldozta fel egyik kapcsolata oltárán sem. Mivel hetedik férje, John Warner politikus volt, Liz lényegében nyugdíjazta magát és tökéletesen beilleszkedett a politikus feleség szerepébe. De egy szenátor feleségének lenni nagyon más volt, mint sztárnak lenni: „Washington a legkeményebb hely egy nő számára, főleg ha egy politikus felesége vagy….mert akkor nem vagy más, csak egy robot.” Egyik alkalommal amikor kampány körúton voltak, nem viselhetett semmit, ami lila, mert az az uralkodók színe. Két hónapig sikerült is követnie a szabályt, „…de aztán a választások után a republikánus nők ebédet adtak a tiszteletemre, hogy megköszönjék, amit a kampányért tettem, és végre felvettem a létező leglilább Halston nadrágkosztümömet.”- mondta.

Elizabeth Taylor
Egy politikai rendezvényen 1986-ban, Fotó: flickr.com

Bekeresztelkedett a zsidó vallásba

„Mindig is nagyon spirituális voltam.” – nyilatkozta 1997-ben. Teljesen elbűvölte a Kabbala misztikus ősi zsidó hagyománya, de világossá tette, hogy ez spirituális törekvés, nem pedig vallási. „A Kabbala nem komfortmista.” – mondta – „Nem kell zsidónak lenned ahhoz, hogy higgy benne. Ez nem egy vallás, de egybeesik mindennel, amiben hiszek.” Taylor, aki keresztény szellemiségben nevelkedett, harmadik férje, Mike Todd halála után tért be a zsidó vallásba. „Mike halála után szükségem volt egy nagyon erős hitre.” – magyarázta a Larry King Show-ban – „Ezt az erős hitet nem találtam meg máshol. Úgy éreztem, így közel tudok kerülni Mike-hoz. Ezért a halála után egy évig tanulmányoztam a zsidó vallást, majd betértem”

Az állatok voltak a legjobb barátai

Első szerepe A nagy derby volt 1944-ben, amelyben egy olyan kislányt játszik, aki imádja a lovakat, ezért zsokénak álcázza magát. Nagyon nem kellett megjátszania a szerepet, hiszen egészen kicsit korától kezdve rajongott a lovakért és minden állatért. „Mindig jobban szerettem az állatokat, mint az embereket.” – emlékezett vissza egy interjúban. Három éves korában kapta első lovát és azóta rendszeresen lovagolt. De élete során mindig rengeteg állat élt körülötte, Afrikában még majmai is voltak. Élete utolsó éveiben Sugar, egy fehér máltai selyemkutya volt hűséges társa.

Elizabeth Taylor-Lassie
A Lassie bátorsága című film forgatásán 1946-ban, Fotó: flickr.com

Gyerekkorától kezdve krónikus hátfájás kínozta

Gerincferdülésével egész életében kínlódott. Állapota az életkor előrehaladtával egyre rosszabbá vált, de humorérzéke sokat segített abban, hogy elviselje a fájdalmat, amely élete utolsó évtizedében állandó társává vált.

Szenvedélyesen szerette az ékszereket

Elizabeth Taylor egyszemélyben megtestesítette Hollywood aranykorát, annak minden csillogásával együtt. Ő maga is egy káprázatos ékszer volt és soha nem felejtette el drága ékszerekkel díszíteni magát. 2002-ben könyvet írt  My love affair with jewelry címmel, hogy megemlékezzen a felbecsülhetetlen értékű ékszerek iránti szeretetéről. Leghíresebb ékszerét természetes Richard Burton-től kapta Valentin-napra. A történelmi jelentőségű La Peregrina nevű látványos gyöngyből készült nyakék, amelyet utóbb rubinokkal és gyémántokkal egészítettek ki egyszer leesett Liz nyakából és csak a szerencsés múlt, hogy nem végezte a színésznő kutyájának gyomrában.

Elizabeth Taylor
Elizabeth Taylor és Richard Burton, Fotó: thejewelrygroup.com

Jótékony célok

Bár sokan a csillogó és az ékszerekért rajongó sztárnak látják, sokkal több volt ennél és hatása a mai napig él. Népszerűségét és vagyonát mindig szívesen állította jótékony cél szolgálatába, így támogatta az AIDS betegséggel kapcsolatos kutatásokat és az AIDS betegek gyógyítását. Örökségét egyik unokája, Naomi de Luce Wilding vitte tovább: „A legjobb lecke, amelyet unokatestvéreimnek, testvéreimnek és nekem tanított, az az volt, hogy bármilyen tudásunk is legyen, azt használjuk arra, hogy másoknak segítsünk.”

Nagy manipulátor volt

Elizabeth Taylor maga volt az őserő. Már gyerekkorában is kiharcolta a függetlenségét és mindig saját szabályai szerint élt. „Mindig megvolt a saját identitásom, és valószínűleg én voltam minden idők legnagyobb manipulátora. A magam módján, ha ravaszul is, de mindig elértem, amit akartam.” Bármit tett, mindig teljes erőbedobással csinálta. A dolgok annyira lenyűgözték, hogy fejest kellett ugrania beléjük.

Soha nem ment nyugdíjba

Jóllehet gyerekkora óta folyamatosan dolgozott, soha nem vett vissza a tempóból. Még akkor is vállalt a filmszerepeket, amikor az emberek azt hitték, hogy visszavonult. Idősebb éveit AIDS aktivistaként töltötte, még úgy is, amikor már saját egészsége is hanyatlóban volt. Életében több, mint 50 filmet forgatott, 2 Oscar díjat nyert, szenátor feleségként részt vett a politikában, saját alapítványában dolgozott…

„Soha nem fogtak a fegyvert a fejemhez, hogy csináljam mindezt. Azért csinálom, mert szeretem csinálni.”

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

A “pestiek Coco Chaneljének” rejtélyes élete és halála

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!