spot_imgspot_img
spot_img

Nemzetközi Ölelés Napja

-

Article Top Ad (AdSense)

Ma nem kell csodálkozni azon, ha valaki csak úgy random módon megölel minket az utcán. Bár ennek kicsi az esélye- a mostani társadalmi berendezkedésben- de ma van az ölelés napja. Annak már persze sokkal több esélye van, hogy szeretteink, barátaink megajándékoznak minket magukkal- vagyis az ölelésükkel. Magyarországon a Nemzeti Ölelés Napja július első szombatjára esik. Nem összekeverendő az ölelés világnapjával, amit október 15. napján tartunk.

Fotó: Pixabay

Az ölelés nap kezdete

Az ölelés nap valójában az ölelés ünnepe. Legelső alkalommal 1986-ban, az Egyesült Államokban, Michigan államban tartották meg. Az ünnep oly kedves és fontos, hogy elég gyorsan elterjedt a világban. Az ölelést ünneplő napok célja, hogy kimutassuk érzelmeinket, melyek a rohanó hétköznapok szorításában sajnos elfeledettek. Az öleléssel kapcsolatos napokat, teljesen eltérően tartják a világban, szinte országonként változó időpontokban.

Fotó: Pixabay

Az ölelés

Az ölelés egy olyan egyedi kommunikáció, mely- pontosan úgy ahogy a mosoly- mindenki által érthető. Valójában egy univerzális módja annak, hogy kifejezzük érzelmeinket. Teljesen pozitív töltetű, nem félreérthető! Az öleléssel kifejezhetjük mások iránt érzett szeretetünket, figyelmünket, gondoskodásunkat. Segítségével közölhetünk, energiát adhatunk, védelmezhetünk! Kimutathatjuk azt, amit kimondani néha nehéz, és biztosíthatjuk vele embertársainkat feltétlen megbecsülésünkről. Fontos eszköze a köszönésnek, az üdvözlésnek, mely örömteli bensőséges hangulattal ruházza fel a találkozásokat. Az ölelést kultúrától, földrésztől, nyelv területtől függetlenül- mindenki érti, és értékeli!

Az ölelés nap célja a kedvesség és az önzetlenség kifejezése a jobb közérzetéért. Megölelhetjük családunkat, barátainkat, sőt, idegeneket is!

Fotó: Pixabay

Az érintés hiányzik az életből

Sokszor végeztek már kutatásokat a témában, amiből kiderült, hogy hiányzik az életünkből az érintés. Nagyjából az emberek felének hétköznapjai szinte érintés nélkül zajlanak. Furcsa, de sok esetben ritkának mondható. Többnyire észre sem vesszük a hiányát, de ott legbelül mindenkinek vágyik rá. A mindennapok robogásában elhanyagoljuk, a leg alapvetőbb közlési módot! Érinteni lehet futólag, néhány pillanatra, és lehet hosszan- öleléssel. Fontossága egyértelmű, hiszen egyazon anyagból létezünk, és a kapcsolódás szükséges formája. Tehát a fizikai kontaktus rendkívül fontos, számos ismert és ismeretlen hatása van, amitől jobb lehet a világunk.

Fotó: Pixabay

Az ölelés ideje is számít

Mindenkinek tudni kell, hogy az ölelés időtartamának legalább 20-30 másodpercig kell tartania ahhoz, hogy annak fizikailag, és mentálisan is érezhessük jótékony hatásait. Virginia Satir pszichoterapeuta- a téma kutatója- szerint legalább napi 4 ölelésre van szükségünk a túléléshez, napi 8 ölelés szükséges az élet megtartásához, és napi 12 ölelésre van szükségünk a növekedéshez.

Fotó: Pixabay

Öleléssel egészségesebb az élet

Egy hosszabb ideig tartó ölelés szervezetünkben boldogsághormonokat tud felszabadítani. Ennek már magában is jelentősége van. Egy kutatás szerint, ha boldogságot szeretnénk felszabadítani a szervezetünkben, annak több módja is van. Az egyik a csokoládé fogyasztása, de annál sokkal hatékonyabb, célravezetőbb és egészségesebb az ölelés. Általa erősödni tud az immunrendszerünk, és- nyugtató hatása révén- csökkenteni tudja a szív- és érrendszeri problémák kialakulását, persze csak ha rendszeres.

Az ölelés ingyen van! Semmibe nem kerül, mégis meg tudja változtatni az életünket!

Az ölelés hatása szervezetünkre

Az ölelés fizikai érintés, melyet megélve sokat adhatunk embertársainknak. Ha végig gondoljuk azt, hogy milyen érzés ölelkező embereket látni, az is kiderül, hogy az ölelés puszta látványa is felemelő érzés.

Kifejezetten tanácsos alkalmazni a mindennapi stressz levezetésére. Egy ölelés szinte azonnal csökkenteni tudja a feszültséget. Ez nem varázslat. Az ölelés hatására a testünk kortizon tartalma csökken, így kevésbé koncentrálunk a stressz kiváltó okára, mindeközben pedig a szerotonin szint nő, amitől sokkal magabiztosabbnak érezzük magunkat. Boldogsághormont termel (dopamin, oxitocin, szerotonin) a szervezetben. Így csökkenti a szorongást, rosszkedvet.

Fontos a szívbetegségek kockázatának enyhítésében, mivel csökkenti a vérnyomást. Képes erősíteni az immunrendszert, csökkenti a fájdalomérzetet, az autoimmun betegségek tüneteit. Mindezek összessége miatt az ölelés segít depresszió leküzdésében.

Az ölelés során stimuláljuk a bőrünket. Az érintés következtében a legnagyobb szervünk- a bőrünk- is reakcióba lép. Ennek következtében megváltozik a vezetőképessége, mely segít az idegrendszer kiegyensúlyozott működésében.

Az ölelés által felszabaduló boldogsághormonok segítenek az öregedési folyamat lassításában. Fentarthatjuk testi épségünket, izmaink, ízületeink ruganyosságát.

A harmonikus és szeretetteljes párkapcsolat egyik eszköze. Erősíteni tudja a kapcsolatot két ember között, és elmélyíti, megérteti az érzéseket, és semmihez nem hasonlítható bensőséges hangulatot teremt. Intim és pihentető, ami megalapozhatja a szexualitást.

Érzékiség és rajongásig szeretett nők – Rubens festői világa

Csodálatos gondolatok a szeretetről – A kis herceg tanításai

 

A Máltai Szeretetszolgálat filmje megmutatja, hogy változtatja meg egy falu életét a jó segítség

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!