A nemi erőszak sem elég indok:  semmivé lett a nők alapvető joga az abortusztörvénnyel

-

Egyetlen tollvonás elegendő volt ahhoz, hogy megfosszák az amerikai nőket az alkotmányos joguktól. Sötét napok köszöntöttek be Amerikába, miután megsemmisítésre került az abortuszt legalizáló törvény. Ezzel együtt veszett oda a nők emberi joga, a remény, és a haladás szelleme is.

Búcsút inthettek az amerikai nők egy alapvető joguknak

Akibe szermenyi empátia is szorult, annak biztos gombóc keletkezett a torkában a hír hallatán: az amerikai Legfelsőbb Bíróság június 24-én, pénteken alkotmányellenesnek minősítette az abortuszhoz való jogot. Egyszerűen fogták és lehúzták a vécén a nők jogaival együtt az abortuszt legalizáló 1973-as Roe kontra Wade törvényt. Mit jelent ez egészen pontosan? Azt, hogy az Amerikai Egyesült Államok 50 államának megközelítőleg a felében ezután illegális lehet az abortusz, holott több államban már most is van erre vonatkozó jogszabály.

A New York Times szerint 20 államban teljesen törvénytelenné válik az abortusz, de legalábbis erősen korlátozni fogják. 10 államban bizonytalan a helyzet, mivel a jogszabályokon, esetleg az állam vezetőin múlik a kérdés (ugyanis az államok szabadon rendelkezhetnek az abortusz korlátozásáról). 20 olyan állam marad, ahol továbbra is védett marad az abortuszhoz való jog. Ha eddig még nem akadt ki volna kellően az ember, a következő után biztos ki fog: egyes államok még akkor sem tesznek kivételt, ha a terhesség nemi erőszak vagy vérfertőzés következménye. Kizárólag az anya egészségét veszik figyelembe.

Fotó: flickr
Fotó: flickr

Úton vissza a középkorba?

Most pedig nagy levegő, és kifúj. Könnyű lenne hosszasan fröcsögni arról, hogy sárba tiporták a nők jogait. Mindegy, hol történik és kikkel (semmi sem garantálja, hogy ez nálunk nem következhet be), de az ember szíve egyszerre elszorul, miközben felbugyog benne a forró düh, és egyre csak azt találgatja: hogy a fenébe tarthatunk itt? 2022 van az Isten szerelmére, nem hátrafele, hanem előre kellene haladni! Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa találóan fogalmazatott azzal: jelentős visszalépés történt a jogfejlődésben, mivel az elmúlt 25 évben a világ több mint 50 országában enyhítettek az abortuszellenes törvényen. Erre pont Amerika, az „Álmok földje”, meg a szabadsága országa hoz egy ilyen döntést?!

Ezzel a húzással leírták a nőket, és elvették tőlük tulajdonképpen a saját testükhöz való jogot. Nem tehetnek azt a testükkel, amit akarnak. Önszántukból. Milyen abszurd már ez? Mintha egy lépéssel közelebb kerültünk volna A szolgálólány meséjének világához. Igenis, minden nőnek járna a biztonságos és sikeres abortusz. Nem azért, mert ez az álmuk, mivel olyan jó és kellemes abortuszra menni. Hanem mert van, amikor egyszerűen nem látnak más kiutat, és ezt a választási jogot meg kellett volna hagyni neki. Itt nem pusztán arról van szó, hogy a 30 éves felelőtlen volt, netán kiszakadt az óvszer egy egyéjszakás kaland után, hanem például arról, hogy miután megerőszakolta egy idegen vagy a saját apja, meg akarja-e tartani a gyereket vagy sem. Hadd döntsön arról, mi legyen a betegen születő gyermekkel, vagy 12-kkel a családban, de már a másik 11-et is éhezik. Természetesen mások vagyunk, mind másképp gondolkodunk ezekről a helyzetekről, ami az egyiknek belefér, a másiknak nem. De ettől függetlenül: mind nők vagyunk. Nőként pedig mindenkinek jogában állna úgy dönteni a sorsáról, a testéről, ahogy azt jónak látja. Azzal pedáloznak, hogy a nők élete milyen fontos. De egy olyan nőnek mégis milyen lehet az élete, ha erőszakból, vértfertőzésből vagy bármilyen más okból, de akaratán kívül kell szülnie?

Fotó: flickr

Teljesen megosztotta Amerikát az abortusztilalom

Az abortusztörvénnyel egy láncreakciót indítottak el, ami kapásból az ország megosztásához vezetett, nemcsak az emberek, a tagállamok, hanem a politikai vezetők között is. Joe Biden amerikai elnök a 24.hu szerint „hibásnak, szélsőségesnek és irreálisnak” bélyegezte a bírósági döntést, és azt mondta: politikusoknak nem szabadna beleszólniuk olyan döntésbe, amelyet egy nőnek és orvosának kell meghoznia, valamint hogy ő minden tőle telhetőt megtesz majd annak érdekében, hogy a nőknek azokban a tagállamokban is joguk legyen az abortuszhoz, amelyekben azt a szövetségi legfelsőbb bíróság határozata nyomán megtiltják.”

Az előző elnök viszont, Donald Trump dicsérte a legfelsőbb bíróság döntését és azt nyilatkozva a Fox csatornának: az „az alkotmányon alapul, visszaadja a jogokat, amelyeket régóta vissza kellett volna adni, és mindenkinek jó lesz”.

Ugyanakkor több cég is van, mint például a Nike, a GAP és a Victoria’s Secret, a Disney, a Starbucks, a Netflix, a Tesla az Airbnb, a Facebook/Meta és az Amazon, amelyek vállalták, hogy fedezik az útiköltséget azoknak dolgozóknak, akik abortuszra mennének egy másik államba.

Feltörekvőben az abortuszturizmus

Sajnos már külön neve is van annak a jelenségnek, mikor egy nő arra kényszerül, hogy másik államban vagy országban végeztesse el az abortuszt. A kifejezés nem újkeletű, viszont mostanában biztos gyakrabban fogunk hallani róla, mivel nem hagytak más választást nők millióinak. Legalábbis, aki teheti, az biztos, hogy másik államba fog menni, ahol legálisan elvégzik a beavatkozást.

De mi van azokkal, akik nem tehetik? Azok megszülik a gyermeket, és egy életre megpecsételik mindkettőjük életét. Vagy az illegális megoldásokat fogják preferálni. Elvégre nyilvánvaló: a tiltással együtt el fognak burjánzani a törvénytelen megoldások is. Orvosok teszik majd kockára pénzért vagy jó szándékból a praxisukat. Rosszabbik esetben felkeresnek egy megkérdőjelezhető szaktekintélyt, aki egy megkérdőjelezhető tisztaságú helyen a még inkább megkérdőjelezhető eszközökkel elvégezze a beavatkozást, ami vagy bejön vagy nem, és akár bele is halhat az anya. Sőt, talán arra sem lesz lehetősége, hogy felkutassa a helyi tilosban járó dokit vagy kuruzslót, hanem szerez egy ezeréves magzatelhajtó receptet, esetleg megpróbálja saját magából kikaparni a magzatot. Mert az a nagy helyzet, ha egy nő nem akar gyereket, mindent meg fog tenni azért, hogy ne kelljen a világra hoznia, és igen: ez akár az életébe is kerülhet. Hát tényleg így akarják a magzatokat, meg a nőket védeni, hogy belekényszerítik őket egy kockázatos műveletbe?

Fotó: flickr

Egyre többen szólalnak fel az abortusztörvénnyel szemben

Mondani sem kell, nők milliói tiltakoznak az interneten és az utcákon a törvény ellen. De a világ befolyásos és ismert személyei is elkezdték kinyilvánítani a véleményüket:

Michelle Obama a Twitteren arról írt, hogy összetört a szíve a hír hallatán, majd felsorakoztatott egy halom példát arra vonatkozóan, kiket érinthet ez a döntés: a kamaszlányt, aki nem kívánt terhesség miatt nem tudja elvégezni a középiskolát vagy egy anyát, akinek halva születik a gyermeke, mégis kénytelen világra hozni.

Taylor Swift is azt írta Twitteren: „Meg vagyok rémülve, hogy itt tartunk. Évtizedeken át küzdöttek az emberek a nők jogaiért, hogy maguk dönthessenek a testükről, meg az életükről. Ez a döntés visszaránt minket a múltba. Hatalmas visszalépés”

Hamilton Instagram-oldalán azt írta: „Undorodom az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának mai döntésétől” – majd így folytatta: „Nem értem, hogy a hatalmon lévők miért szorgalmazták és szorgalmazzák továbbra is, hogy több millió embert fosszanak meg az alapvető jogaitól”

Billie Eilish pénteken a Glastonbury Fesztiválon lépett fel, ahol elmondta, mit gondol a történtekről, amit a Daily Mail meg is írt: „A mai nap igazán sötét nap a nők számára az Egyesült Államokban. Csak azért mondom el, mert nem bírom magamban tartani.”

Összegzés

Kétségkívül szomorú, elkeserítő, hogy ezt meglépték. Már maga az abortusztörvény is siralmas, és általában lenni szokott: ez csak a kezdet. Elvégre, ha azt tették, mi tartja őket vissza attól, hogy egy másik alapvető emberi jogot is eltöröljenek? Mindig lehet találni egy „jó indokot” rá. Vagy mi van, ha más országok is csatlakoznak ehhez? Habár pedzegettem, de tényleg ne jussunk el odáig, hogy Amerikában csakugyan létrejöjjön egy valódi Gileád vagy bárhol máshol a világban.

Fókuszálhattak volna a megelőzésre is: több oktató anyag, felvilágosító órák, ingyen óvszerautomata vagy bármi. Amíg várunk az utópisztikus világra, ahol nincs erőszak, és megmenthető minden beteg gyerek, addig is gondoskodhattak volna olyan megoldásokról, amelyekre szükségük lehet a nőknek ahhoz, hogy akár megtarthassák a gyereküket, legyen az munkahelyteremtés vagy megfelelő egészségügyi ellátás. Bármi. Csak nem ez a sértő és visszamaradott döntés.

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!