Érzékiség és rajongásig szeretett nők – Rubens festői világa

-

Rubens flamand barokk festőművész elismert alkotó és boldog családapa volt. Bámulatosan gazdag életművében a nők, a női alakok is fontos szerepet játszottak.

 

„Úgy érzem, hogy az egész világ az otthonom”

Egy elégedett ember ars poeticájának hangzik a fenti mondat. Peter Paul Rubensnek volt is oka az elégedettségre, hiszen férfiként és művészként is sikerült kiteljesednie. Kétszer nősült, házasságaiból több gyermek is született. Műhelyében pedig sok művész sajátíthatta el a rá jellemző sajátos flamand festői technikát.

Rubens önarcképe kép:wikipedia

Tiziano képeit szenvedélyesen másolta

Rubens a vesztfáliai Siegenben született 1577-ben. Gyermekkorát Antwerpenben töltötte. Egy antwerpeni tájképfestő mellett végzett tanulmányai után 8 éves itáliai úton szívta magába a művészetet. A régi mesterek munkáit tanulmányozta. Stílusát eleinte az itáliai reneszánsz határozta meg. Raffaello kompozíciós megoldásait nézte ámulattal, Michelangelótól az atletikus testalkatú férfiakat emelte át festészetébe. Caravaggio képeiről pedig a fény-árnyék hatásokról tanult sokat. Tiziano képei fogták meg talán a leginkább, olyannyira, hogy több mint 30 képének másolatát el is készítette.

Rubens minden megtanulható mesterfogást megtanult. Aktok festésében, drapériafestésben is kiemelkedően tehetséges volt, ahogyan állatokat, ékszereket és tájakat is remekül jelenített meg. Elsajátította a nagy méretű kompozíciók elkészítéséhez szükséges fortélyokat is.

A három Grácia kép:wikipedia

„Festménygyárat” üzemeltetett

Spanyol, francia és Habsburg uralkodók megrendeléseit teljesítette. A legtehetségesebb fiatal németalföldi festőket foglalkoztatva készített sok képet. Megrendeléseinek száma már olyan nagy volt, hogy egyedül nem tudta ellátni az ezzel járó feladatokat. Más-más festőre bízta a képek egyes részleteinek kicsiben megfestett minta alapján történő kivitelezését. Állítólag pontosan vezette, hogy a befejezett képeken a munkatársai milyen arányban dolgoztak. Ugyanakkor minden képbe ő lehelt életet. Varázserejének épp az volt a titka, hogy pár ecsetvonással mindent érzelemmel dúsított.

Szerelmek, női testek

1609-ben feleségül vette Isabella Brantot. Szerelmüket képeken is megörökítette, esküvőjükről is készített festményt. Házasságukból 3 gyermekük született, egyikük sajnos korán meghalt. A festő szerette, tisztelte a nőt, aki 1626-ban betegség miatt meghalt.

Szeretett asszonya halála után, 53 évesen feleségül vette volt felesége unokahúgát, a 16 éves Heléne Fourment-t. Heléne szépsége valósággal elbűvölte a zseniális festőt. Rubensnek ebből a házasságából 5 gyermeke született.

A telt idomú, buja nőalakok ihletőjeként számos képén felbukkan Heléne is. Vénuszként és édesanyaként is örömmel ábrázolta a nőt. Rubens mindkét feleségében múzsát látott.

Rubens festményei
Bundácska kép: wikipedia

A minden értelemben termékeny festő 1640-ben halt meg, utolsó gyermeke halála után 8 hónappal született meg.

Cikkeink hasonló témában:

Szinyei Merse Pál csodálatos festői világa

A derűlátó festő, aki a női test bűvöletében alkotott-Renoir csodálatos világa

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!