spot_imgspot_img
spot_img

A Máltai Szeretetszolgálat filmje megmutatja, hogy változtatja meg egy falu életét a jó segítség

-

Article Top Ad (AdSense)

A Jelenlét című dokumentumfilmjében maguk az érintettek mesélik el, hogy változott meg nemcsak az ő, de az egész családjuk élete a Magyar Máltai Szeretetszolgálat varrodáinak, asztalos- vagy savanyítóüzemének segítségével.

„Jelen kell lenni az életükben, hogy jól tudjunk segíteni, hogy megértsük, mi vezetheti ki őket az adott helyzetből”

– vázolta fel munkája alapjait Győri-Dani Lajos, a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója. Adódhatnak olyan élethelyzetek – időskorban vagy tartós betegségnél –, ahol az adomány az egyetlen segítség, melyet nyújtani tudnak. A jó segítség azonban előremutató, hosszú távon előrevivő. Ilyen a munka, a jövedelem biztosítása. Elmondták, hogy gyakori jelenség, hogy ezeket az embereket a környezetük reménytelennek tartja. Úgy gondolják, hogy nem képesek dolgozni, sőt, gyakran magukról is így gondolkoznak. Azonban ezek az előítéletek legyőzhetőek. A Máltai Szeretetszolgálat a példamutatásban és az integrációban hisz.

A szervezet három településen mutatta meg, hogy is működnek a Máltai Manufaktúra nevű társadalmi vállalkozásai, melyeket a SPAR Magyarország is felkarolt.

„Az a cél, hogy a vásárlók a minőség miatt válasszák ezeket a termékeket, ne sajnálatból!”

– hangsúlyozták a Szeretetszolgálat és az üzletlánc vezetői egyaránt.

A tiszaburán gyártott vászon bevásárlótáskák, a gyulaji savanyító termékei vagy a Pátyon csomagolt hibiszkusztea megvásárlásával a vevők számos hátrányos helyzetű ember, akár egész családok megélhetését segítik.

Emellett a környezetvédelem is kiemelt szempont volt a Spar részéről is.

A vászontáskák a műanyag szatyrokat váltották ki, a kis kézműves üzemben készülő élelmiszerek teljesen tartósítószer és adalékanyagmentesek.

A harmincperces alkotásban az üzemek vezetői mellett az ott dolgozók is megszólalnak és mesélnek arról, hogy boldogulnak a Szeretetszolgálat üzemeinek segítségével, de nem hallgatják el a nehézségeket sem. A településeken a legnagyobb problémát a helyben lévő munkalehetőségek hiánya okozta. Volt akinek naponta több órát kellett utaznia a 350 kilométerre lévő munkahelyére, most pedig csak be kell sétálnia vagy bicikliznie a saját településén belül. A minden hónapban érkező jövedelem kiszámíthatóvá, tervezhetővé teszi a mindennapjaikat.

Előzetes

Tiszaburán a varroda megnyitását OKJ-s képzés készítette elő. Tizenhárom – többségében roma származású – nő végezte el sikeresen a tanfolyamot. Akadt köztük, aki korábban is szeretett varrni, de csak kézzel tudott és itt megtanulhatott géppel. Egy idős asszony arról mesélt, hogy az iskolában szerzett rosz tapasztalatai miatt meg sem akarta próbálni a képzést, a társai azonban nem engedték lemaradni és végül jelesre vizsgázott – azóta is a varrodában dolgozik.

A varroda pedig nemcsak jövedelmet biztosít az itt dolgozóknak, hanem barátokká is váltak

– sokuknak ez az egyetlen emberi kapcsolata a családján kívül. Eljárnak közös kirándulásokra, utazásokra. Megtartó közösséget alkotnak.

Gyulajon a Szeretetszolgálat munkatársai azt tapasztalták, hogy az emberek szeretnek a kertekkel foglalkozni és értenek is hozzá, így itt ez lett az irány. A savanyítóüzem termékeit, csatnikat, lekvárokat már a Sparokban is meg lehet találni. Az itt dolgozók közül van, aki a korábban működő gyár bezárásával vesztette el a munkáját, másnak végre nem kell hajnalban kelnie, hogy átérjen a szomszéd városba.

Pátyon megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő munkások dolgoznak a tea- és az asztalosüzemben, illetve a szitanyomóban. Itt mindenkinek a képességeihez mérten alakítják a feladatokat. Itt is kihangsúlyozták azonban, hogy a termékeik minősége alapján nem lehet megmondani, hogy az azokat előállítók a Máltai Szeretetszolgálat egyik üzemének a munkásai.

A szervezet és a kereskedelmi lánc is kiemelte, milyen sokat adott a kapcsolatuk a közösségnek.

A kezdeményezést pedig mi magunk is támogathatjuk!

A tudatos vásárlás ebben az esetben nem csupán annyit jelent, hogy megnézzük a termékek összetevőit, hanem azt is, hogy haza termelőktől, kis üzemek termékeiből választunk. Ezzel hozzájárulhatunk a fenmaradásukhoz és közvetve munkahelyet teremtünk.

A teljes film itt tekinthető meg:

 

További cikkeink a témában:

Víz világnapja: napi 700 gyerek hal meg a szennyezett víz miatt

A nők erőt merítenek tapasztalataik megosztásából

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!