spot_imgspot_img
spot_img

Mértékadó, professzionális étterem nyílik a belvárosban

-

Article Top Ad (AdSense)

Aki ismeri a hazai vendéglátást, az biztosan ismeri Magyar Zoltán nevét. Igazi vendéglátós. Hosszú évek tapasztalata által, most megalkotta a belváros igazán hazai ízeket adó éttermét. Ha össze kéne foglalni azt, hogy milyen egység nyílik a város szívében – a Régiposta utcában – elég néhány szó. Család, szaktudás, hazai ízek, és ‘vendégül -látás’! Magyar Zoltán gasztro szakemberrel beszélgettünk, mit is jelent számára a Final Table Budapest, amiről még sokat fogunk hallani.

 

  • Bár nehéz pár szóban összefoglalni miként jutottál idáig, mégis fontos elmondani a nagyközönségnek, miként is jött létre a Final Table Budapest, és mi inspirált abban, hogy felépítsd az éttermet?

  • Nehéz időszak van mögöttünk. A vendéglátás egy korszaka 2020. március 11 -én újra íródott. Azon a napon bezárt az ország, és 7 év után az Evidens Bistro is. Rengeteg munka állt mögöttünk, de üzletileg releváns döntésre jutottam. A belváros meghatározó éttermét és egy időszakot zártam le akkor. Már előtte elkezdtünk nyitni a street food és a kiszállítás irányába, és létrejött egy minőségi pizzéria a külvárosban. Emellett én már akkor is catering céget üzemeltettem. Egy felkérés kapcsán a protokoll szektorban kezdtünk el működni, és azóta is egy komoly klientúrával rendelkezünk ebben a vendéglátó ágazatban.

  • Hogyan jött a döntés, hogy újra éttermet csinálsz?

  • Én mindig is vendéglátós voltam. Bevallom, nekem ez hiányzott! Egy jó másfél éve gondolkodtam rajta. A catering egy komoly kihívás, egy feszes tempót diktáló, folyamatosan megújulást, gondolkodást, és tetteket kívánó vendéglátó műfaj. A cégünk fontos lába, amit tovább erősítünk, fejlesztünk és komoly energiákat fordítunk rá. Ebben az ágazatban is számottevő tervünk van és jelentős figyelmet szentelünk minden egyes megbízás professzionális kivitelezésére, ahogy eddig is tettük. Alapvetően viszont nekem nagyon hiányzott a belváros, az a direkt kontakt, ami van egy étteremben a vendég és a vendéglős között, ez óriási vágyam volt… Nem csak üzletember, hanem egyszerűen szakács vagyok és ez nagyon szeretem. Akárhol és akárhogyan nem szerettem volna nyitni, ezért hosszan kerestem a helyszínt, ahol méltán lehet ‘visszanyitni’ a belvárosban és szerencsére sikerült. Ennek a gyümölcse lett a Final Table Budapest. Ez már nyolc hónapja történt és megcsináltuk a saját arculatunkat. Olyan konyhát tettünk bele, olyan bútorokkal, kialakítással, amit én 30 év szakmában töltött tapasztalatom, tudásom által tökéletesnek gondoltam.
  • Az étterem téged is tükröz?

  • A nevéből, a Final Table Budapest-ből kiindulva, ez sejtet nyilván valamit. Annyit elárulok, hogy nem véletlenül van mögé téve a Budapest. De a final table mindenkinek mást jelent. Más jelent a vendégnek, mást a vendéglátósnak, de azt érzem és gondolom, hogy ez az utolsó projektünk, amit a nyílt végű vendéglátásban létrehozunk. Nem azért, mert „öregnek” számítok a vendéglátásban, hanem mert ez újra az én gyermekem. Az ország és a körülmények is megérettek arra, hogy egy ilyen jellegű szerelem- gasztronómiába vágjak bele. Szerencsére a hazai vendéglátást sok olyan kormányrendelt is segíti, ami lehetőséget biztosít a számunkra. Újra jönnek a turisták, és a hazai közönségre is egyre inkább lehet számítani.

  • Miért nevezed ezt CSALÁDI vállalkozásnak?

  • Nem titkolt szándékom volt az, hogy a családot egyesítsem a gasztronómiával. Az, hogy én sok éve művelem a szakmát -amit imádok – az egy dolog. De az egyik lányom, Barbi nagyon tehetséges cukrásszá vált az évek alatt, a másik lányom, Betti okleveles mixer és barista. A feleségem az évek során igazi üzletasszonnyá vált, így ő vezeti az éttermet és fogja össze a vállalkozást és a családot is! Nagy büszkeséggel tölt el, hogy három ilyen csodálatos nővel dolgozhatok, a feleségem és a két lányom csodás csapatot alkotnak! Én pedig egyszerűen csak főzök, bent vagyok a konyhán. Ilyen igazi családi magyar étterem, főleg a belvárosban, ez teljesen egyedülálló. Benne van a szívünk és minden tudásunk, amit szeretnénk átadni a vendégeinknek!

  • Hogyan definiálnád magatokat?

  • Nem biztos, hogy ezt fel kell címkézni valahogyan. Egy igazi autentikus vendéglőnek mondanám. Nem bisztró, korántsem fine bistro, de bármelyik trendi étterem mellé odaraknám. Méretre készített, a legmodernebb berendezésekkel felszerelt látványkonyha, csodálatosan elkészített pálya -egyedi bútorokkal, berendezési tárgyakkal, tányérokkal, poharakkal, különleges italokkal. A a Final Table Budapest a legapróbb részletében is a legmagasabb minőséget képviseli, mégis bárki otthon érezheti magát, ha betér hozzánk. Azt is mondhatnám- – főleg a törzsvendégeinknek, hogy pont úgy, ahogy az elmúlt húsz évben megszokhatták.

  • Milyen ételek kerülnek az étlapra?

  • Alapvetően arra törekszünk, hogy pontosan olyan ételek, amiket mindig is szerettem csinálni. Végigmentem a belváros éttermein és nagyon sok ötletes étlappal találkoztam, és le a kalappal. Viszont azt látom, hogy a kínálat nagyon konstans, ami egy idő után unalmassá válhat. Ezért nálunk tíz naponta megújuló étlap lesz. A táblán folyamatosan újabbnál újabb ételek lesznek elérhetőek. Minden ajánlatnál új desszert, új koktél vagy bor. Esélye sem lesz a monotonitásnak. Mindezek mellett megmarad az asztalnál főzés, ami egyedülálló a belvárosban, és egy intim élményt tud biztosítani a vendégeink számára.
  • Egy ízig vérig családi vendéglátást hoztál létre. Mitől lesz ez olyan, ahova visszajön a vendég?

  • Egyszerű! Olyan embereket vettem magam köré, akik szeretik a szakmájukat. Tettrekészek, csillog a szemük, és mosolyognak a vendégre. Ennyi az egész! Nálam mindig erős volt a szerviz. Amellett, hogy jók az ételek, ez elengedhetetlen ismérve az igazi vendéglátásnak. Az étel és az ital természetesen lehet magában is élmény, de a kiszolgálás otthonos kedvessége, ha valaki tényleg szívből teszi a dolgát, rengeteget emel azon, mit érez a VENDÉG! Mikor az asztalnál dekantálsz, mikor az asztalnál flambírozol, mikor ott készítesz egy tatárt és közben beszélgetsz és ténylegesen pozitív impressziót váltasz ki, az nem más, mint amiért visszajönnek a vendégek. Ez egy kétirányú utca. Ha te jól érzed magad munka közben, a vendégek is jól érzik magukat. Nem véletlen, hogy a Final Table Budapestben is látványkonyhát alakítottunk ki, és az sem, hogy én fogom meg a fakanalat.

  • Ez számodra egy küldetés is, ahogy kiveszem a szavaidból…

  • Közel harminc éve vagyok a szakmában. És igen, szeretném megmutatni mit is jelent számomra ez a szakma. Nem kéne bent állnom a konyhában, de meg szeretném mutatni mit jelent a család és az a rengeteg recept, amit én fejlesztettem ki. Olyan ételeket is felvettem az étlapra, amik nagyon hiányoznak a belvárosból. Az, hogy kevés az igazi halászlé, hogy a töltöttkáposzta, a vadas nagyon ritka, az, hogy a belsőségekhez kevesen nyúlnak hozzá mert melós, és nehezen értik sokan, nem rettent el attól, hogy megmutassam, ezeknek az ételeknek van létjogosultságuk. Nálam ezek mind ott lesznek az étlapon, mert a magyar vendéglátás eredendő ügyét képviselik. Én sosem a trendek felé mentem, és most sem fogok. Sőt megmaradnak nálunk a kifejezetten nagy adagok, még a signature tányérokat is ehhez mérten készíttettük el.
  • Mit jelent számodra a Final Table Budapest?

  • Ez az étterem ötvözni fogja a harmincéves munkásságomat, a család és a gasztronómia szeretetét, a vendéglátós szakma lényegét. Van egy örök mondás „az a vendéglátós, aki nem tud mosolyogni, jobban tette volna, ha elmegy vendégnek!” Ezt az éttermet úgy raktuk össze minden részletében, hogy ez legyen az életünk fő műve!

A hazai vendéglátás esszenciáját várhatjuk a Final Table Budapesttől, egy hely a belvárosban, mely olyan meglepetésekkel szolgálhat, amit már rég tapasztalhattunk meg… mi… vendégek.

 

Zichy pezsgő – elegancia a palackban

 

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!