spot_imgspot_img
spot_img

Magyarországon is megjelent az omikron variáns

-

Article Top Ad (AdSense)

A koronavírus legújabb variánsa hazánkat is elérte, számolt be róla Müller Celília országos tisztifőorvos hétfői nyilatkozatában. Hozzátette, az omikron fertőzést eddig két esetben mutatták ki Magyarországon. 

Az országos tisztifőorvos az M1 Híradójának nyilatkozott, ahol bejelentette, eddig mennyi hazai mintában azonosították a koronavírus legújabb változatát. Müller Cecília közölte, eddig két esetben mutatták ki a koronavírus omikron variánsát a beérkezett mintákból. Több esetet egyelőre még nem regisztáltak, de az európai közösségi terjedés miatt várható volt, hogy az új variáns hamarosan megjelenik hazánkban is.

Az országos tisztifőorvos hozzátette, hogy továbbra is a delta uralkodik a vizsgálati redményekben, a megbetegedések közel 100 %-át még ez a mutáció okozza. Müller Cecília a harmadik oltás felvételének fontosságára is kitért a nyilatkozatban. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, a harmadik oltás felvétele most még fontosabb.

Ezt a véleményt osztja Ugur Sahin is, a Pfizer vakcinát kifejlesztő BioNTech vezérigazgatója, aki szerint a harmadik oltás felvétele kiemelten fontos, míg nem fejlesztik ki az omikron védőoltást, ugyanis addig időt nyerhetünk vele.

Új oltás kell az omikron ellen?

Ugur Sahin nyilatkozata szerint, elkerülhetetlen, hogy az új variáns ellen új „fegyverre” lesz szükség. Arra számítottak a virológus szakemberek, hogy egyre jobban mutálódik majd a vírus, és létrejöhet egy komolyabban mutálódott fajta, de ennek létrejöttét jövő év eleje körülire prognosztizálták. Muszáj lesz új – kifejezetten az omikron elleni – vakcinát kifejleszteni. Hozzátette, az új vakcina kifejlesztését már elkezdték és relatíve nem lesz hosszú idő. Arra a kérdésre nem tudott még válaszolni, mikor jön el az a pont, amikor szükségessé válik az új vakcinával való oltakozás.

Az omikron variánsról

A koronavírus legújabb variánsát néhány hete fedezték fel Dél-Afrikában. Pár nappal ezután Európában is megjelent, többek között Ausztriában, Skóciában és Portugáliában is – és ma már hazánkat is elérte. A vírus ezen fajtája valószínűleg nemzetközi szinten fog terjedni, amely számos problémát okozhat néhány térségben, amely a WHO elmondása szerint újabb fertőzési hullámokat idézhet elő.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!