spot_imgspot_img
spot_img

Magatartásorvoslás a munkahelyen – Interjú Kasek Rolanddal

-

Article Top Ad (AdSense)

Kasek Roland a MINDiet Program kifejlesztője a pszichoszociális diszkomfort csökkentésén és az életminőség javításán dolgozik. Szerinte a megfelelő elméleti keretben mindenki érteni tud saját magához, és ehhez felszínre kell hozni fontos felismeréseket önmagunkkal kapcsolatban. A MINDiet Program célja a sikeres, hosszú távon fenntartható életmód kialakítása, ezért először mentálisan készít fel a változásra.

Kasek Roland – névjegy:

Pszichológus, vezetési tanácsadó. Évtizedes tapasztalattal rendelkezik a néhány főtől a többezer munkavállalót foglalkoztató vállalatok stratégiai döntéseinek előkészítésében, üzleti céljainak elérésében. Kutatási területe az egyéni és szervezeti döntéseket meghatározó alapvető emlékezeti és érzelmi rendszerek működése, és ezen keresztül az egészséges egyensúly és teljesítmény diagnosztikája és fejlesztése.

 

– Fogyókúra helyett életmódot fejlesztenek. Hogyan lehetne megragadni, körbejárni röviden a MINDiet szemlélet lényegét?

– A MINDiet Program elsődleges célja az egészséges lelki-szellemi-testi egyensúly elérésének és megtartásának elősegítése. A megközelítőleg öt évig tartó fejlesztés közben folyamatosan egyeztettem hazai és külföldi kollégákkal is. Kezdettől fogva objektív, fiziológiai eredményekben mérjük a beavatkozás sikerét, és emiatt az ügyfél számára egyre hasznosabb folyamatokat és gyakorlatokat alkalmaztunk. Hogy érzékeltessem a munkánk komplexitását, a program véglegesítését követően 4 évig tartott kiképezni két tanácsadó kollégát, akivel szeptembertől együtt dolgozunk, hiszen ehhez a feladathoz önmagában a pszichológus diploma csupán belépő. Ezt a folyamatot, munkát valahol ott érdemes elhelyezni, ahol a prevenció és az intervenció találkozik, megelőzzük az egészség romlását és helyreállítjuk az egyensúlyt. Munkánk során meghatározó támpontot ad az orvosi diagnosztikai háttér, mellyel pszichofiziológiai változásokat is mérünk. Friss konferencia-közleményükben Bogdányi Réka és Fejes Emese épp a magasvérnyomás-betegség gyógyításában a képzési program során szerzett tapasztalataikat mutatták be.

MINDiet
Fejes Emese és Bogdányi Réka tanácsadók Best Poster-nyertes közleményükkel a Selye Start konferencián kép: MINDiet

– Mire helyezik a hangsúlyt a Program során?

– A döntésekkel összefüggő következményeknek a fiziológiai hátterét is ugyanúgy szükséges ismerni, mint a pszichológiai meghatározottságot. Az alapötlet az volt, hogy az elmét fogjuk diétára a lelkierő fejlesztésén keresztül. A lélek alapvetően képes és szeretne is jól lenni, azonban ez manapság egyre nehezebb. A pszichoszociális diszkomfortot az emberek többsége valamilyen pótcselekvéssel próbálja csökkenteni, és a pillanatnyi örömforrást többnyire valamilyen bioaktív anyag, például egy szelet torta elfogyasztása jelenti. A probléma ettől ugyan nem oldódik meg, csupán az elkendőzés hatására pillanatnyilag elviselhetőbbé válik ahelyett, hogy megtanulnánk megküzdeni a helyzetekkel. Hosszú távon ráadásul fokozódik a diszkomfortérzet, s ez aztán egy öngerjesztő folyamattá válik, főleg, amikor testi tünetek is megjelennek a felborult egyensúly következményeként. Itt fontos megjegyezni, hogy mi sosem tiltunk meg semmit az ügyfeleinknek, sokkal inkább a mértékletesség és a tudatosság fejlesztésére helyezzük a hangsúlyt.

– Hogy kerül be mindez a vállalati kultúrába?

– Gyakorlatilag megküzdésképtelen emberek kerülnek tartós stresszhelyzetbe, hiszen a munkába állással megváltozik a létélmény, a felelősség, a tétek és a kockázatok mértéke is. Ezt a helyzetet kell először az embernek felismernie, és az önismeret ebben a folyamatban is kulcsfontosságú. Mi rendszerbe foglaljuk a teendőket egészen a diagnózistól kezdődően, és együtt dolgozunk az ügyfelünkkel a teljes folyamatban, és a saját céljait együtt tudjuk kezelni a szervezeti kultúra sajátosságaival és a megbízásban szereplő egyéb üzleti elvárásokkal.

– Milyen tapasztalatai vannak a Program sikerességét illetően?

– Az a tapasztalatunk, hogy valamennyire mindenki ért saját magához, azonban számos esetben az áltudományos vagy elavult tudás éppúgy akadályozza az egészséges állapot fenntartását, helyreállítását, mint az egyértelműen káros szokások. A felismeréseket egyrészt a felszínre kell hozni, másrészt az ügyfél egyedi élethelyzetében is megvalósítható szokásokká formálni. Egyelőre azt mondhatom, hogy jobbak az eredményeink csodaszerek, edző és dietetikus nélkül. Heti 0.5-1 kiló, fél év alatt pedig akár 20 kiló is leadható, de ez valójában mellékes következmény, a MINDiet Programban ugyanis azokat a lélektani folyamatokat indítjuk be és erősítjük fel, amely miatt a legtöbb fogyás sikeres lehet. Az ügyfeleink beszámolóiból tudjuk, hogy néhány foglalkozás után szinte természetessé válnak az egészséges életvitelhez vezető lépések, és ennek a folyamatnak az egyik kedvező eredménye a túlsúly megszűnése.

– Fontos a szellemi és testi fittség. A MINDiet Programot tekintve többről van szó, mint a mozgás és az egészséges étkezés napirendbe történő beépítése?

– A magyarhoz hasonló társadalmakban az elhízás az egyik vezető halálok, azaz az elhízás következményei vezetik a listát.  Az elhízásnak van egy elméleti térképe, hogy mi, mivel és hogyan áll összefüggésben. A mozgás és az étkezés a központi energiaháztartásra ugyan közvetlen hatással van, ez azonban csak a nyilvánvaló, és ezért közismertebb, sokat emlegetett elem. Mi nem csak tünetet kezelünk, ráadásul több, mint száz fakort nézünk. Azt a szemléletet szeretném átadni, hogy az ember nem excel-táblásítható. Nem mondhatjuk azt, hogy akkor neki innentől kezdve ezer kalória szükséges naponta. Ez az egész inkább olyan, mint egy halászháló, aminek megfogom az egyik csomópontját, akkor az egész háló változni fog. Az ügyfél azért jön hozzánk, hogy újra rendben legyen az összegubancolódott hálója, és képes legyen vele olyan halat fogni, amilyet szeretne. Mi megtanítjuk kigubancolni és karbantartani a hálóját, miközben még sikerélménye is van végre egy olyan területen, ahol eddig csak kudarcok érték.

Hogy egy másik példával éljek, s érzékeltessem, miről is van szó: gyakran tapasztaljuk, hogy miután ügyfelünk rendet rak a hűtőben és a konyhájában, ugyanezzel a mentális kerettel az egész lakást rendbe teszi, az előszobát, a nappalit, a hálószobát, az irodát. Elkezd végre olyan életet élni, amilyet mindig is szeretett volna, de a környezeti és kulturális hatások miatt ez eddig mégsem így sikerült.

– A WellBeing Konferencián miről fog előadást tartani?

– Az előadásom címe „Kockázati csoportoktól az egészséges együttműködésig”. Arról fogok beszélni, hogy valójában minden tudásunk megvan már régóta mindenről, hiszen akár gyógyítás, akár az együttműködés alapelvei évezredek óta változatlanok, mégis folyamatosan eltérünk tőlük, aztán csodálkozunk, amikor bekövetkezik a katasztrófa. A magatartásorvoslás azért fontos a munkahelyen, mert az egészségmegőrzés, egészséghelyreállítás és egészségtudatosság valójában mindenkinek az érdeke, a vállalatoknak viszont egy fontos lehetőség a váratlanul bekövetkező események kockázatának mérséklésére is.

Készítette: R. Szabó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetnek:

Izgalmas történetek egy ügyvédi irodából

Az erdőfürdőzés áldásos hatásai – Kapcsolódás a természettel

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!