spot_imgspot_img
spot_img

Izgalmas történetek egy ügyvédi irodából

-

Article Top Ad (AdSense)

Szociodráma, történelmi sztori, mese, fantázia, horror, tudományos-fantasztikum, kémtörténet, detektívtörténet is van Horváth M. András Kávészünet című, 52 írást tartalmazó kötetében. Mi ihlette ezeket a sztorikat, miért pont egy régi írógépen íródtak, és mi köze az ügyvédi éjszakázásnak a novellaíráshoz? Ezekről is beszélgettünk a szerzővel, Horváth M. Andrással.

 

– Ügyvédként milyen területeken dolgozik?

– Versenyjogász vagyok, versenyjoggal foglalkozom. A Gazdasági Versenyhivatal, illetve az Európai Bizottság előtt szoktam eljárni az ügyfelek érdekében. Fogyasztóvédelmi jogsértésekkel, tisztességtelen kereskedelmi magatartással, és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozom szakmai szempontból. Egyébként ügyvédi iroda kötelékében is dolgozom.

– Az ügyvédi irodai munka sokszor éjszakába nyúlik, ahogyan az a novelláiból is kiderül.

– Amióta elektronikus eljárások vannak a bíróságok és hatóságok előtt, már nem a posta bezárása határozza meg a leadási határidőt. Ez azért könnyebbség, de azt is jelenti, hogy tovább dolgozunk egy beadványon. Az éjszakába nyúló munka oka sokszor az, hogy olyan ügyfeleink vannak, akiknek a döntéshozói Amerikában élnek, s más időzónában dolgoznak. De persze vannak olyan helyzetek is, amikor a másnapi határidőt nem lehet máshogy megoldani csak éjszakai munkával.Amikor elkezdtem írni ezeket a novellákat, nem volt még home office, a covid előtt voltunk. Az iroda pedig második otthonként funkcionált.

– Sok élettörténetet, sorsot láthat. Ez késztette arra, hogy történeteken keresztül mutasson be dilemmákat, traumákat?

– Sok kollégával, ügyféllel érintkezem, dolgozom, sok élethelyzetet látok. Sokfelé utazgatok. Ez kellően ihletgazdaggá tette az életemet. Az indíttatás a kötethez váratlan módon indult. Egy éjszaka leültem az irodai írógép elé és elkezdtem írni. Rájöttem, hogy sok témát, ötletet nem szabadna elúszni hagyni, meg kell őket ragadni. Olyan ez, mint reggelente az álmainkkal, ha nem vetjük le papírra rögtön ébredés után, elfelejtjük őket.

– Írógéppel írni azért meglehetősen más, talán nehézkesebb is, mint számítógépen. Más rituálé így írni?

– Igen, a fizikai érzés is más. Másrészt keretet ad a tevékenységnek, az írásnak. Időben is, és a művek hosszúságában is. Az A4-es oldal bőven megfelelt nekem egy-egy történet kibontásához. Nem akartam balzaci részletességű realista leírásokba bocsátkozni. Egészen a kötet összeállításáig nem engedtem a csábításnak, hogy számítógépre vigyem a munkáimat. A kihívás ebben is rejlett. Pozitív érzés volt az írógép és a fehér papír elé leülni. Koherens, rövid történetekre, céltudatos írásra törekedtem.

Kávészünet
kép: Horváth M. András

– Ezért is Kávészünet a kötet címe? Egy kávézás alatt elolvasható egy-egy történet?

– Igen, egyrészt ezért. A történetek nem függenek össze, nincs tematikus háló, magukban is olvashatóak. Másrészt pedig nekem is a szüneteimben született meg a novelláim nagy része, ha nem is mindig kávéval. 52 történetet tartalmaz a kötet, az év minden hetére jutott egy.

– Színes a repertoár. Szociodráma, történelmi sztori, mese, fantázia, horror, tudományos-fantasztikum, kémtörténet, detektívtörténet is van az 52 írás közt. Hogyhogy?

– Szándékosan próbáltam többféle történetet alakítani. Minden esetben volt egy kiindulási alapötlet, egy mozdulat, egy tevékenység, egy alak. Igyekeztem sokféle zsánert, műfajt megidézni. Több személyes ihletettségű történetem van, de van olyan is, amit egy újságcikk indított el bennem. Nagy kedvencem azonban nincs, nem tudnék választani. Ám van 6-7 történet, ami kifejezetten jó érzés volt megírni. Amúgy a történelmi események ihlette két novellámat tartom a legszórakoztatóbbnak.

– Mit szóltak a kollégái a kötetéhez? Volt, aki esetleg magára ismert egy-egy történetben?

– Van olyan kollégám, aki kérte is, hogy legyen benne, róla mintázzak egy főhőst. Sokan olvasták a novelláskötetem, és érdekes volt megtapasztalni, hogy mindenkinek más tetszik.

Kávészünet könyv

– Mit ad az írás az ügyvédi munkához, vagy az ügyvédi munkához képest?

– A szépírásnak nem előfeltétele az ügyvédi munka, de sokat segített abban, hogy egy mondatban több mindent el tudjak rejteni. Az ügyvédi fogalmazás mindig óvatos és körültekintő. Ugyanazt a gondolatot többféleképpen lehet megfogalmazni, a szavakkal lehet játszani. Ez a novellaírásnál is hasznos volt.

Az én karrieremnek az egyik legfontosabb tanulsága az, hogy egy ügyvéd próbáljon minél szabatosabban, célratörőbben, felhasználóbarátabban fogalmazni. Az ügyvédségből adódóan ezek a tapasztalatok segítettek nekem a novellák megírásában is.

– Mi van most az éjjeliszekrényén, milyen könyv vár elolvasásra?

Nemrég fejeztem be Daniel Keyes Virágot Algernonnak című regényét. Paszternáktól a Doktor Zsivágó pedig ott van az őszi listám élén.

A Publio Kiadó gondozásában megjelent Horváth M. András: Kávészünet című könyve itt is elérhető: www.libri.hu/konyv/horvath_m_andras.kaveszunet

Ezeket is Neked ajánljuk:

Férfimesék – férfiak vallanak titkaikról

Önkeresés és érzelmi hullámok

 

A világ leghíresebb tortáinak, süteményeinek izgalmas múltja

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!