spot_imgspot_img
spot_img

Az erdőfürdőzés áldásos hatásai – Kapcsolódás a természettel

-

Article Top Ad (AdSense)

A nyüzsgésből ki kell néha szakadni. Az ember ösztönösen vágyik a természet energiáira, békéjére, stresszűző hatására. Györffy Éva erdőterápia szakemberrel beszélgettünk a természettel való kapcsolódás lehetőségeiről, az erdőfürdőzés feltöltő erejéről.

– Milyen érdeklődési területből, milyen szakmák felől érkezett meg oda, hogy erdőterápia szakember legyen? Milyen más területeken dolgozik?

– Eredetileg turisztikai közgazdász vagyok, az egyetemen wellness turizmus, sport-rekreáció és rendezvényszervezés területen képeztem magam, amelyet követően a marketing szakmában töltöttem majdnem egy teljes évtizedet. 33 évesen módosítottam pályát egy betegség után. Akkor lett belőlem először alternatív mozgásterapeuta, ennek keretében vezetem az erdőfürdőket. Az erdőfürdővezetést Írországban tanultam. Holisztikus egészségfejlesztőként életminőséget javító programokat vezetek, eszköztáramban a hatha jóga, női jóga, erdőfürdő, zen légzés és meditáció, valamint a szomatodráma és más, többek között coaching technikák szerepelnek. Mentes-vegán szakácsként és hormonegyensúly tanácsadóként speciális táplálkozási és életmód igényekkel is foglalkozom. Kiemelt szakmai érdeklődési területeim között a civilizációs ártalmak (stresszbetegségek, hormonális problémák, emésztőrendszeri problémák, elhízás és az ülőmunka következményei), a daganatos megbetegedések és a pozitív testkép, testkapcsolat szerepelnek.

Természet és erdőfürdő interjú
Györffy Éva erdőterápia szakemberrel beszélgettünk a természettel való kapcsolódás lehetőségeiről, az erdőfürdőzés feltöltő erejéről. kép: Györffy Éva

– A természettel való gyógyító kapcsolódásra, az erdőfürdőzésre a japánoknak van egy fogalma, a shinrin-yoku. Hogyan kapcsolódik ez a nyugati kultúrában ismert erdőfürdőzéshez?

– Fontosnak tartom kiemelni, hogy az, amit Nyugaton erdőfürdőzésként végzünk, elszakadt az eredeti japán módszertantól. A nyolcvanas évek Japánjában indult el az erdőfürdőzés. De ebben az esetben nem beszélnék szellemiségről, ugyanis a japánok a tudományos alátámasztottságra helyezték a hangsúlyt. A shinrin-yoku városi lakóknak szánt népegészségügyi programból nőtte ki magát. Elsősorban a hivatalos orvoslás felől közelítették meg. Ehhez képest, amikor Japánt elhagyta a mozgalom, és megérkezett Amerikába, ott már más technikákkal kiegészülve egy érzékeket is bevonó, természetben való elmerülés program lett belőle. Megérintették már a mindfulness technikák, az érzéki éberség technikák és a council. Az ősi tradíció bölcsességeit is valamilyen módon igyekeztek ebbe bevonni. Olyan módszertanról beszélünk, ami teljesen vallásfüggetlen.

– Hogyan lehetne megragadni az erdőfürdőzés lényegét? Miben van az ereje, varázsa?

– A természet mindenki számára hozzáférhető. Mindenki a természet része, mindenkinek lehet kapcsolata vele. Az erdőfürdőzés nagyon zsigeri, nagyon ösztönös dolog. Amióta elszakadtunk a természettől, visszavágyunk, visszajárunk oda, próbálunk újra kapcsolódni. Vigaszokat, megnyugvást keresünk a természetben. Találkozhatunk az élet körforgásával. Láthatunk olyan élőlényeket, akiken keresztül megválaszolódnak kérdéseink, mert szimbolikus tartalommal bírnak, és adnak egy felismerésélményt.

Erdőfürdő
kép:pixabay.com

 

– Egy erre képzett vezetővel is elindulhatunk erdőfürdőzésre. Mire számíthatunk ekkor?

– Módszertanilag olyan felépített sétára számíthatunk, ami a lehető legjobban segíti az elmélyülésünket, megnyugvásunkat, a természettel való kapcsolódásunkat. Stresszkezelésben egészségügyi előnyök kimaxolásában lehet segítségünkre. Komolyabb fizikai megerőltetésre nem kell számítani. Nagyjából 2-3 órás program, séta a vezetett erdőfürdőzés. Nem az ez idő alatt megtett távolság a lényeg, hanem hogy mennyire vagyunk jelen, hogyan figyelünk, töltődünk. Meghívásnak hívjuk a kapcsolódási lehetőségeket, amit az erdőfürdő vezető javasol. Pár ilyen elhangzik a séta során. Lehet ez valamilyen érzékszerveket bevonó, vagy a képzeletet, intuíciót használó meghívás. A séta alatt nem beszélünk, a meghívások után zajlik az élmények verbális integrációja. Ilyenkor ki lehet mondani, hogy mit tapasztalunk, mit élünk át.

A hétköznapokban teljesen véletlenül is kapcsolódhatunk a természettel. Egy naplemente grandiozitása is le tud nyűgözni minket annyira, hogy megálljunk a rohanásban és elámuljunk.

– Csapatépítő erdőfürdőzésre is van lehetőség. Mit ad ez a közösségnek? Miért hasznos?

– A csapatépítő erdőfürdőzés lehet egy összekovácsoló élmény. Egy más közegben mindenki másmilyen arcát mutatja meg. Ilyenkor olyan meghívásokkal, kérdésekkel, témákkal kell készülni az erdőfürdő vezetőnek, ami ebben az érzelmi távolságban egy csapatnak komfortos, mégis építő és egyúttal közérzetjavító élmény lehet. Vannak közösen és külön végzendő gyakorlatok is. Az elfogadottság érzését tudja növelni a közösségen belül. Ezen kívül az erdőfürdőzés egy remek wellness program. A tudat kitisztul, az elme megnyugszik, általános szépség – és jóságélmény uralkodik el az ember felett. Ugyanakkor az edukáció szempontjából is nagyon fontos lehet. A kiégésben érintetteknek, a depresszióban, szociális izolációban szenvedőknek is szoktak erdőterápiát javasolni. Vállalati környezetben fontos a stresszedukáció.

Erdőfürdő interjú
kép:pixabay.com

– Az erdőfürdőzés önismereti munkát is segít?

– Óriási transzformációk lehetnek az önismereti célú erdőfürdőzésből. Létezik erdőterápiás folyamat is. Ez egy több alkalmas program, 6-12 héten keresztül heti 3 órás erdőfürdőzésre találkozunk ilyenkor. Szép eredményeket szokott hozni. Létezik a csendes ülés gyakorlat (sit spot) Ez 20-30 perces kinn tartózkodást jelent bármilyen élőhelyen, akár a sarki parkban, a kutyafuttató mellett, a tetőteraszon, bárhol, ahol a természet a legkönnyebben elérhető. hetente 2-3 alkalommal végezve máris sokat tehetünk azért, hogy az életünk kiegyensúlyozottabb legyen.

Györffy Éva oldalát itt tudod megnézni: erdofurdo.life

– Milyen személyes élményt osztana meg velünk, ami mélyen megérintette, és mi az, amit az erdőfürdőzésből tanult?

– Amire a természetkapcsolatom legelején jöttem rá, hogy már soha többé nem leszek egyedül, nem leszek magányos. Ennek a felismerése egy szép pillanat volt. Másik felismerésem pedig az, hogy a természetet csak eltakarni lehet, az aszfalt alatt mindig ott van a föld. Ez nagyon szimbolikus, mert ránk, emberekre is utalhat, hogy az emberben rejlő természeti lény nem veszhet el. A szocializációs aszfaltunk alatt is ott marad egy ösztönlény, aki visszavágyik oda, ahova tartozik.

Készítette: R. Szabó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetnek:

Állatvédelem és környezeti nevelés szívvel-lélekkel

Hasznosítsd megunt ruháidat: adakozz és védd a környezetet!

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!