Így töltsd fel magad testileg és lelkileg is az ősz energiáival! A shinrin-yoku művészete

-

Az őszi táj bódítóan szép látványt nyújt a falevelek káprázatos színárnyalataival. Csodálkozz rá ennek a fantasztikus évszaknak a szépségeire úgy, hogy közben a lelked megtelik békével és a tested is felfrissül. Az erdőknek, a fáknak, a víznek gyógyító erejük lehet. A japánok annyira hisznek ebben, hogy külön szavuk, kifejezésük is van a természetben történő lelki, testi megújulásra. A shinrin-yoku a természetben zajló fizikai és mentális tevékenységet jelenti.

Az alábbi tippek segítenek abban, hogy hátrahagyd a nyüzsgést és beengedd a csendet.

Az erdőfürdőzésnek és a sétának stresszűző hatása van

A fákból áradó energia stresszoldó hatású. A japánok mélyen hisznek az erdők gyógyító erejében.

Shinrin-yoku (többféleképp láthatjuk leírva, nálunk többnyire így jelenik meg) a neve annak a stresszűző, relaxációs programnak, amelynek során a túrázók, természetjárók megmerítkeznek a fák által kibocsátott esszenciális illóolajok párájában.

A japánok azt vallják, hogy a sétálás kitisztítja a fejet,  rendszerezi a gondolatokat. Az ösvényeken, vízpartokon, hegyi útvonalakon barangolás élesíti az érzékeket is. Olyasmikre lehetsz figyelmes elmélyült sétáid során, amik fel sem tűnnének a nyüzsgős, szaladgálós, határidős mindennapokban. Önmagadban is elmélyülhetsz. Olyan képek, gondolatok ugorhatnak be a sétáid során, amik csak a természet ingerei közt találnak rád.

Ha valami nyomaszt, esetleg épp fel kéne dolgoznod egy kudarcot, csalódást, változást, akkor menj ki a városból! Szabadulj meg a káros energiáktól, fedezd fel a lassú, tudatos séta jótékony hatását, szívd tele a tüdődet az erdő illatával!

 

kép: pexels.com

 

„Ha legközelebb lehetőséged lesz arra, hogy egyesülj az erdő mélyéről jövő párával, olvadj bele a ködbe, és oldódj fel a homályos levesben. Lásd, hogy elvegyülsz a semmiben és anyagtalan leszel.”

Oliver Luke Delorie, a Shinrin-yoku könyv szerzője

Keress egy töltekező zugot!

A természet levedli nyári ruháját. Ennek a csodás változásnak a szépsége az élet nagy kérdései felé terelhetik a gondolataidat. Keress egy kényelmes, saját helyet, ahol le tudsz ülni és csendben elmerenghetsz a dolgaidon. Egy patakpart, egy tó széle kiváló zug, de akár egy városi park is rejthet egy számodra kedves padot. A töltekező zugok azért csodálatosak, mert ide kiléphetsz a hétköznapok forgatagából, gondjaiból, a felelősségteljes döntésekből, és csak magadra és a természetre fókuszálhatsz. Néha át kell itatni a lelket csenddel.

kép: pexels.com

Izgalmas kihívások, amik maradandó élmények lehetnek

„Univerzumunk a kémkedők paradicsoma.” Ezt az elgondolkodtató megállapítást is Oliver Luke Delorie, a shinrin-yoku nagy szerelmese tette.

Ő ajánlja ezeket is az erdei kalandokhoz:

  • Ugorj át egy patakot!
  • Hallgasd a madarakat!
  • Kémleld a messzeséget távcsővel!
  • Ugorj egy pocsolyába!
  • Egyensúlyozz egy farönkön!

Oliver Luke Delorie könyve, Scolar Kiadó

 

Vigyél haza valamit a természet kincseiből!

Az erdőfürdőzés élményéből egy fizikailag megfogható dolgokat is elhozhatsz, hazavihetsz. A séták során gyűjtött falevelekhez, termésekhez érzések és élmények köthetőek majd. Az ezekből a készült egyedi tárgyak pedig egy csipet természetet csempésznek az otthonodba.

A faágakat például dekorfestékkel ízlésesen lefestheted, és így egy egyszerű, átlátszó vázában is nagyon jól mutatnak.

kép: https://www.countryliving.com

 

Ha hasonló, lélekölelő témában olvasnál,ezeket a cikkeinket is Neked ajánljuk:

Használd a saját belső mozid! Vizualizációs technikák a céljaid eléréséhez

 

Álmaink titokzatos világa. Ezért fontos, hogy mit álmodunk

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!