74 éves lenne Cserháti Zsuzsa

-

55 évvel ezelőtt Budapesten született a legikonikusabb magyar énekesnő, akinek nevét fiatalok és idősek egyaránt ismerik, hisz beírta magát a zenetörténelembe.

Az EMeRTon-díjas előadóról már kis korában lehetett sejteni, hogy a színpad lesz az élete. Tíz évig klasszikus balettet tanult, majd a ’60-as évek közepén fordult az éneklés felé. 1972-es Táncdalfesztivál hozta el számára az országos ismertséget, amelynek ő volt az egyik nagy felfedezettje. Az 1970-es évek egyik legtöbbet foglalkoztatott énekesnőjévé vált, egy ország rajongott érte, dúdolta a dalait.

Fortepan/Erky-Nagy Tibor

Ám ha valaki benézett a kulisszák mögé nem egy boldog, sikeres énekesnőt látott, számos nehézséggel kellett megküzdenie. Az 1980-as években háttérbe szorult, másfél évtizedes kihagyás után, 1996-tól Magyarország legnagyobb sikerű visszatérését mondhatta magáénak. Ám egész életében kételkedett a képességeiben, félt attól, hogy kizárólag hazánkban tud érvényesülni, önbizalomhiányban szenvedett.
Idővel alkoholproblémái lettek és elhatalmasodott rajta a depresszió.
Még a húszas éveiben járt, amikor rátalált a szerelem és 1970-ben ment feleségül Szirtes Károly műszerészhez, aki az első férfi Magyarországon, aki hivatalosan gyesre ment, hogy felesége folytatni tudja a koncertezést.

Fortepan/MHSZ

22 éves volt, amikor megszületett egyetlen gyermeke, Krisztián, aki 15 éves volt, amikor elvesztette az édesapját és 28 éves, amikor az édesanyját is eltemette. Soha nem felejti el azt a bizonyos forró, júliusi napot, amikor az édesanyja meghalt, erről a Blikknek mesélt.
„Délelőtt még nyugodtan, jókedvűen beszélgettem anyuval. Kiegyensúlyozottnak tűnt, és csupa hétköznapi dologról beszéltünk. Akkor már külön éltünk, de rendszeresen tartottuk a kapcsolatot, odafigyeltünk egymásra. Rengeteget beszélgettünk. Aztán azon a délutánon elmentem hozzá, talán csak látni akartam, megsimogatni, magamhoz ölelni. De már elkéstem ezzel. Amikor beléptem a lakásba, ott feküdt holtan. Megszólalni sem tudtam, pedig üvölteni szerettem volna. Üvölteni, hogy jöjjön valaki, segítsen, könyörgöm, mentsék meg az anyámat” – nyilatkozta a férfi, akinek talán azért volt ennyire mély kapcsolata az anyjával, mert Zsuzsa egyedül nevelte fel.
Szerint az édesanyjának meg kellett halnia ahhoz, hogy afféle sztárként kezeljék.
„Mindig biztattam, mindig bátorítottam, újra és újra elmondtam neki, mennyien szeretik és hogy igenis fontos a közönség számára a művészete. Nem hitte el. Nem akarta elhinni, hogy ilyen sokan rajonganak érte. Különös az élet, mert anyunak meg kellett halnia ahhoz, hogy valóban afféle sztárként kezeljék. A sírja – túlzás nélkül állíthatom – igazi zarándokhely lett. Rengetegen mennek ki hozzá, ismerősök és ismeretlenek, csak egy főhajtás erejéig, mintegy jelezve: valóban különleges művész előtt állunk…”
Az énekesnőnek nem adatott meg, hogy lássa az unokáit, Krisztián sokat mesél 14 és 12 éves gyerekeinek a nagymamáról, akinek emlékét élete végéig szívében őrzi.
Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!