spot_imgspot_img
spot_img

A női cikluskövetés

-

Article Top Ad (AdSense)

Próbálunk tudatosan élni. Egyre tudatosabban vásárlunk, jobban odafigyelünk arra, hogy mit eszünk, igyekszünk időt szánni az igazán fontos dolgokra, a társas kapcsolatokra, a mozgásra. Miért pont a női test megfigyelése maradjon ki ebből a tudatos életvitelből?

Nőként lehetetlen nem észrevenni a bennünk zajló változásokat, de ezt nem feltétlenül tudatosan tesszük. Nem mindig tudunk olvasni a jelekből vagy néha nem is veszünk róluk tudomást. Ma a nők csak 3%-a figyeli és érti a saját ciklusának eseményeit, pedig több módszer is létezik, amelyek elsajátításával bárki számára lehetséges lehet akár:

  • az esetleges betegségek felismerése (pl.: inzulinrezisztencia, meddőség)
  • a teherbeesés
  • a terhesség elkerülése
  • az önbizalom növelése
  • és összességében egy tudatos és magabiztos női élet kialakítása.

Ma Magyarországon négy, orvosok által kidolgozott, tudományos háttérrel és több évtizedes múlttal rendelkező módszert oktatnak és alkalmaznak, amelyeket más-más életszakaszban, más célok elérése érdekében használnak. A négy módszer eltérően figyeli meg a női testet, de egyiktől sem kell megijedni. Egyszerűen meg kell figyelnünk például a testhőnket, a méhnyaknyákot, egyéb váladékokat, de az érzelmi tünetek, a hangulatunk épp ugyanolyan árulkodó jel lehet.

Fotó: A női cikluskövetés módszerei (Billings, Creighton, FEMM, Sensiplan)_fon_imrus.hu

A különböző testi tüneteknek köszönhetően a ciklus során bekövetkező hormonális változások lekövethetőek. Oktató segítségével a harmadik ciklus megfigyelése után már önállóan is tudjuk követni és értelmezni a testünket, amit egy táblázatban érdemes vezetni. Ez azért fontos, mert mindenkinek eltérő a ciklusa, de pontos feljegyzésekkel kirajzolódik egy egyedi minta, ami a későbbiekben alapként szolgál, segít a változások felismerésében.

Sokan egy látszólag teljesen rendben működő, mindig pontos ciklussal sem tudnak például teherbe esni. Ilyenkor nem tudják, hogy mi a probléma, de a ciklus pontos vezetésével kirajzolódhatnak olyan jelek, amik ebben segítenek, amelyek rendellenességre, esetleges betegségekre is utalhatnak. Ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni, akik közül egyre többen tartják fontosnak a cikluskövetést, hiszen ahogy a páciensnek, úgy az orvosnak is megkönnyíti a dolgát, ha jobban ismeri az adott nő testének egyedi működését.

Amennyiben ismerjük a saját testünket, tisztában vagyunk az életmódunkkal és az élethelyzetünkkel, akkor az elővigyázatosság mellett egy sokkal magabiztosabb életet alakíthatunk ki. Nemcsak arról van szó, hogy a testünk megismerésével tudatosan nyomon tudjuk követni a saját egészségünket, de ha értjük a bennünk zajló változásokat, a különböző jeleket, akkor nem fogunk tőlük megijedni sem.

Fotó: pixabay

A gyermekvállalás vagy éppen a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében fontos tisztában lennünk azzal, hogy a ciklusunk mely szakaszában vagyunk éppen. Kutatások szerint csak a cikluskövetés segítségével 98%-os sikerességgel kerülhető el a várandósság. Fontos azonban tisztázni, hogy a cikluskövetés nem egyenlő a naptármódszerrel. 

Szeptember 29-én a Katolikus Szeretetszolgálat egy előadást szervezett a „Cikluskövetés tudományosan elismert módszerei az orvosi gyakorlatban” címmel. Orvosok és oktatók emelték ki, hogy mennyire fontosnak és hasznosnak tartják a módszerek elsajátítását. Dr. Kállay Csilla, családorvos, cikluskövetés oktató arról is beszélt, hogy szorgalmazza, hogy ezt iskolákban is oktassák. Fontos, hogy minél hamarabb tanuljanak a testükről a fiatal lányok, hogy ne legyen idegen számukra a sok hormonális változás.

Az előadásnak helyszínt adó Katolikus Szeretetszolgálatnak utánanézve, arra következtettem, hogy azért is támogatja a női cikluskövetést, mert sokszor a családtervezés miatt problémákba ütköző, vallási meggyőződéssel rendelkezők erkölcsi dilemmába kerülnek, például a mesterséges megtermékenyítéshez kapcsolódó orvosi módszerek miatt. A cikluskövetés azonban egy teljesen természetes módszer, csupán önmegfigyelésről van szó. Úgy tartják, hogy a termékeny időszakok kiemelt figyelemmel való kísérése legalább olyan eredményes lehet, mint például a lombik-program.

Fotó: unsplash

A cikluskövetés minden nő életében fontos lehet. Ahogy említettem, nem csak a betegségekre való tekintettel vagy a terhességgel kapcsolatban, hanem azért is, mert hajlamosak vagyunk eltávolodni a saját testünktől, nem hallgatunk a belülről jövő jelekre, amelyek megértésével szorosabb viszonyba kerülhetünk saját magunkkal, ezáltal egy magabiztosabb életet élhetünk.

Még több információ a női cikluskövetésről itt található: https://cikluskovetes.hu/

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!