spot_imgspot_img
spot_img

Vigyázz itt a kullancsszezon!

-

Article Top Ad (AdSense)

Szezonális problémát jelent a kullancs. Van, aki megborzong a neve hallatán, és van, aki fittyet hány a dologra. Az viszont biztos, hogy veszélyes kis élőlény. Ezek az apró- vérünket szívó- élőlények, csak úgy ‘random’ bármikor felkereshetik testünket, és több gazdatestet fenyegetnek az általuk hordozott kórokozókkal. Az emberi szervezet számára leginkább veszélyes a az agyvelőgyulladás és a Lyme kór. Nem árt, ha az szezonban fokozottan figyelünk rá, és próbáljuk elkerülni eme vérszívó által megkapható betegségeket.

Fotó: Pixabay

Mi fán terem a kullancs

A tudományos megfogalmazás szerint a kullancsok kevéssé gazdaspecifikus, vérszívó ektoparazita állatok. Kifejletten leginkább az emlősök vérét szeretik, elég válogatósak, mivel életük során két vagy három gazda egyedből táplálkoznak. Ezzel viszont jelentősen terjesztik az általuk hordozott betegségeket. Baktériumokat és/vagy vírusokat hordoznak, amik akár járványt is okozhatnak. Fontos kiemelni, hogy nem maga a kullancs, hanem az általa hordozott kórokozó jelenti a fő problémát. A vérszívás során juttatja a kórokozókat a szervezetbe. A lyme kór a legveszélyesebb! 

Fotó: Pixabay

Hol a leggyakoribb a megjelenése

A kullancsok általában füves, gazos területen, árnyas erdőkben, vízparti területeken a leggyakoribbak. A fűben, vagy bokrok lombjain csücsülve várják a gazdatestet, mely táplálékul szolgálhat számukra. A kullancsok kedvenc élőhelye leginkább az erdő. Szereti a dús aljnövényzet. Kedvence a kissé párás környezet, ezért roppant hőségben kevésbé találkozhatunk velük. A kullancs viszont nem csak ezeken a tipikus helyeken megtalálható, hanem akár a városok zöldjében, a lakókörnyezetünkben is előfordul. Ahol már magas a fű vagy gyom, ahol több a bokor és az árnyas hely ott már kiválóan érzi magát. Észrevehetetlenül kicsi testük könnyedén elbújik a sűrű aljnövényzetben, és a növények lombjai között, ezért rendkívül nehéz észrevenni. Ezért a kullanccsal bármikor és bárhol találkozhatunk. Kerti partin, kocogás közben, zöld övezeti játszótereken, kertekben, vagy éppen kutyasétáltatás közben. Furcsának hangzik, de a nagyvárosi környezetben egy járdasziget, egy fűcsomó is alkalmas búvóhely a számára.

Fotó: Pixabay

A kullancs támadás

Az általános közhit, hogy a fákról pottyan ránk. De ez tévhit. Leginkább az aljnövényzetből kerül a ruházatunkra, testünkre. A legjobban levágott fűben is megtelepszik, bokrok ágairól telepszik rá az arra sétálókra. Ráakaszkodik a kisállatokra, és azokról is tovább tud terjedni! A kullancsveszély leginkább április-májusban és augusztus-szeptember tájékán tapasztalható. Az időjárás változásával ezek az időszakok is kitolódhatnak, változhatnak. Nem véletlen, hogy évről-évre egyre nagyobb arányban szembesülünk a kullancs veszéllyel, és egyre több megbetegedés tapasztalható általuk. A szakemberek mindig felhívják a figyelmet, és közzéteszik a leginkább érintett területeket.

Fokozottan ügyelni kell a kullancsveszélyre a Zalai-dombság, a Somogyi-dombság, az Északi-középhegység, Vas és Zala megye területén. Budapest és az Alföld továbbra is enyhén fertőzött, viszont egyre több megbetegedést jelentenek ezekről a területekről is. Manapság már nem lehetünk biztonságban sehol a kullancstól.

Fotó: Pixabay

Mi történik, ha megcsíp a kullancs

Az testünkre jutott kullancs a bőrön megfelelő helyet keres magának. Kedvence a hajlatok, a haj, illetve a fejbőr, és a végtagok. Mikor megtalálta a helyét- belénk kapaszkodik és elkezd táplálkozni, az az vért szívni. Ez a folyamat akár napokig is eltarthat. Mivel csípése (vérszívása közben) érzéstelenítő folyadékot fecskendez a bőrbe, nem érezzük jelenlétét, csípését. Miután jóllakott, távozik és új gazdatestet keres. A csípés helye ezek után megduzzad, és fájdalmas gyulladást észlelünk.

Ha a kullancsot egy napon belül észleljük, nem kell aggódni, még biztosan nem fertőzött meg minket semmivel. Szakszerűen távolítsuk el és nem lesz baj. Három- négy nap után viszont nagy esélye van annak, hogy testünkbe juttat olyan kórokozókat, amitől megbetegedhetünk. Ha a kullancscsípést követően szokatlan bőrtünet vagy magas láz jelentkezik, haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

Körülbelül minden ötödik-hatodik kullancs hordoz magában veszélyes kórokozókat. Ezek a Lyme-kór baktérium, és egyre növekvő hányaduk terjeszti- a nem kevésbé súlyos agyhártya- és agyvelőgyulladást. Ezek kezelése rendkívül fontos, hogy elkerülhető legyen a tragédia!

Fotó: Pixabay

Eltávolítása

A kullancsot legegyszerűbben a patikákban is kapható kullancs csipesszel tudjuk eltávolítani. A módja roppant egyszerű. Megfogjuk a kullancsot és egy határozott mozdulattal kihúzzuk. Amire ügyelni kell, hogy a potrohát soha ne nyomjuk közben össze mivel abban találhatóak a számunkra veszélyes baktériumok. Ha a bőrbe marad a fejrész nem probléma ahogy a szálkát úgy ezt is kidobja a szervezet. Amit nem szabad az, hogy a kullancsot olyan szerekkel kezeljük, (krém, zsiradék) amitől „nem kap levegőt”, mivel az lesz a reakciója, hogy egyből beleüríti az összes baktériumot a gazdaszervezetbe!

Így védekezzünk a kullancsok ellen

Így választanak orvost a budapestiek

Magyar siker – áttörés a Lyme-kór diagnosztikájában

 

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!