spot_imgspot_img
spot_img

Így védekezzünk a kullancsok ellen

-

Article Top Ad (AdSense)

Közeledik a vakáció, a nyári táborok időszaka, egyre több időt töltünk a természetben. Ez az időszak a kullancsszezon csúcsidőszaka is, ezekben a hetekben a legaktívabbak a vérszívók. 5 olyan tévhitet gyűjtöttünk össze a kullancsokról, amelyekkel le kell számolnia, hogy még hatékonyabban védhesse meg családját és négylábú kedvenceit. Hol találkozhat kullanccsal? Mit tegyen és mit ne? Van-e ellenük vegyszermentes, környezetbarát megoldás? – elemzésünkből kiderül!

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy sokat tudunk a kullancsok elleni védekezésről, aztán egyszer csak kiderül: a legfontosabb tévedéseket nem lehet elégszer megcáfolni. Számoljon le az alábbi 5 tévhittel, hogy Ön is hatékonyan védekezhessen a kullancsszezonban a vérszívók ellen!

  • A kullancs nem ugrik és nem a fáról esik

A kullancs nem a fákról pottyan vagy ugrik rád. Jellemzően 1 méteres magasságig található meg az erdőkben, a dús aljnövényzetben, kertekben. Főképp a magas páratartalmú környezetet kedveli, innen kapaszkodva kerül fel áldozataira. Ezért tehetünk már öltözködésünkkel is sokat védelmünk érdekében: a szabadban, kirándulás közben lehetőleg viseljünk hosszú nadrágot, zokninkba, cipőnkbe tűrve, így akadályozva meg, hogy a kullancsok a bőrünkre mászhassanak. Érdemes világosabb színeket választani, amelyeken gyorsabban megláthatjuk a vérszívót – tanácsolja Kiss Dániel, a ProtectONE szakértője.

  • A városban sem vagyunk biztonságban

A nyári táborokban, a kirándulásokon, erdei túrákon kétségtelenül nagyobb eséllyel találkozhatunk vérszívókkal, ám fontos tudni, hogy a városi környezetben, saját kertünkben sem vagyunk biztonságban. Immár a városi parkokban, füves területeken, magánkertekben is ugyanúgy elterjedtek ezek az állatok, ezért fontos, hogy ne csak a kirándulásokon gondoljunk a kullancsok elleni védekezésre.

  • Létezik környezetbarát védelem a kullancsok ellen

Ami egy kisgyermek kezére kerül, az előbb-utóbb a szájában is megfordul, és négylábú kedvenceink szervezetébe is gyakran jut a szőrükre fújt szerekből. A veszélyes vegyi anyagok ráadásul környezetünket is megterhelik. Ezért fontos, hogy környezetbarát, vegyszermentes eszközöket használjunk a kullancsok elleni védekezéshez, amelyekkel ugyanakkor a megbízhatóságban és hatékonyságban nem kell kompromisszumot kötnünk – fogalmaz Kiss Dániel.

Ezért is hívják fel a figyelmet egyre többen például az ultrahanggal működő kullancsriasztó eszközökre, amelyek veszélyes vegyi anyagok használata nélkül működnek, így biztonságosan használhatóak mind az emberek, mind a kisállatok védelmére, ráadásul már léteznek teljesen lebomló, környezetbarát anyagból készült eszközök is, mint a nemrégiben bemutatott Tickless ECO.

  • A csípés önmagában még nem okoz bajt

A kullancsok számos veszélyes betegséget terjeszthetnek, mint a vírusos agyvelőgyulladás, a Lyme-kór, a humán babéziózis, a tibola vagy a krími-kongói vérzéses láz. Ám attól, hogy egy kullancs megcsípett minket, még nem biztos, hogy meg is fertőződtünk. A paraziták a vérszívás során a nyálukkal különböző vírusokat, baktériumokat juttatnak a szervezetünkbe. Minél előbb távolítjuk el a kullancsot szervezetünkből, annál kisebb esélyt hagyunk a fertőzésre. Ezért nem érdemes orvoshoz szaladni, ha kullancsot találunk magunkban, hanem mielőbb ki kell vennünk a vérszívót, majd alaposan megfigyelnünk magunkat a csípést követő időszakban.

  • Nem kenegetjük, nem tekergetjük

Kiss Dániel figyelmeztet: nagyszüleink praktikái közül sem szabad mindent megfogadnunk. Korábban például esküdtek arra, hogy a kullancsot krémmel, olajjal, ecettel kell bekenni. Ez súlyos tévedés, mert minden olyan megoldás, ami a kullancsot öklendezésre készteti, növeli a fertőződés kockázatát. Tehát: ne kenjük, ne piszkálgassuk, ne tekergessük az állatot az óramutató egyik irányába sem, inkább egy határozott mozdulattal, mielőbb távolítsuk el!

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!