spot_imgspot_img
spot_img

Virtuális valósággal gyógyítanak az orvosok

-

Article Top Ad (AdSense)

Az USA-ban már orvosok írhatnak fel receptre virtuális terápiát- gyógymódként. Már hazánkban is alkalmazzák!

Receptre játszhatunk a jövőben

Már ott tartunk, hogy orvosok írhatnak fel szoftvereket? A virtuális valóság gyógyító hatással bír? Ha ezt tíz évvel ezelőtt mondták volna, csak legyintettünk volna rá, hogy badarság. Fikciónak, a jövőkutatók túlkapásának, vagy scifi filmekbe produkált látomásnak gondolnánk. Mindez most valóra válni látszik, bár még csak az USA-ban fogadták el hivatalosan a virtuális valósággal való gyógyítást, Magyarországon is készülnek rá.

Fotó: Pixabay Szemüvegen át onlát

Tudományos alapokon

Bár a társadalom nagy részét teljesen beszippantotta az online világ és a gyerekek nagy része több időt tölt számítógépes játékok előtt, mint a grundon, mégis gyógymódként lép elő a virtuális valóság. Ez egy olyan téma, melyen hosszan lehet vitatkozni, de kutatásokkal bizonyították, hogy bizony ez működik. Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal (FDA) nemrégiben elfogadott egy újabb szoftvert, bizonyos betegségek kezelésére, amit az orvosok receptre írhatnak fel. Az USA-ban már régóta bebizonyították kutatásokkal, hogy a gyógyászati kezelésekben alkalmazott úgynevezett virtuális környezet alkalmazása jótékony hatásokkal bír. Mindennapi alkalmazása már nem is meglepő, viszont még hasonló engedélyt nem kapott ilyen jellegű kezelésmód.

Fotó: Pixabay

A programot 18 éven felüliek részére engedélyezték, akik krónikus alsó hát tájéki fájdalommal küzdenek. Az ízületi problémák, a hátfájdalmak, manapság már népbetegségnek számítanak, az életmódunkból következően, mely negatívan befolyásolja mindennapi életminőségünket. A gyógyszerek rendszeres és hosszú távon való szedése- mint tudjuk- nem egészséges, hiszen rengeteg mellékhatással járnak, ezért egyre inkább terjednek az alternatív gyógymódok. Ezek között vannak a pszichoterápiás kezelések, melynek a virtuális valósággal való gyógyítás egy új ágazata.

Fotó: Pixaby Az online valóság felülbírálva

A EaseVRx program működése

Az EaseVRx nevű program tulajdonképpen egy virtuális valóságba viszi el használóját, ahol teljesen megszűnik neki a való világ és elfelejtheti játék közben a problémáit, fájdalmait. Az EaseVRx program kognitív viselkedés terápiás megoldásokat alkalmaz. A páciens egy erre a célra kifejlesztett speciális VR szemüvegen keresztül kerül a virtuális térbe. A szemüveg érzékeli az alany légzését, amit a virtuális térben megjelenít, majd olyan program részeket csatol, melyekkel elindulhat a gyógyító folyamat. 56 leckén keresztül oktatja a beteget és tanítja meg a pozitív gondolkodásra.

A tesztek eredményei meglepőek

Az Egyesült Államokban 179 alanyon tesztelték az új módszert. Az EaseVRx virtuális program meglepően hatékonynak bizonyult a kezelések után. Az alanyok 66%-a számolt be- 30%-nál nagyobb fájdalom csökkenésről. A programot használók három hónap után is 30%-nál nagyobb fájdalom intenzitás csökkenést tapasztaltak. A Virtuális valóság persze kissé szokatlan- bár a fiatalok már ebbe születtek bele- de az idősebbeknél az alanyok 20,8%-a jelentett kellemetlen érzést a használat során, valamint 9,7%-a tapasztalt hányingert és émelygést. Egyet azért érdemes leszögezni, a gyógyszerekkel ellentétben, legalábbis az eddigi kutatások alapján -nem tapasztalható mellékhatás!

Fotó: Pixabay Érints és lás az online térben

A Technológiával az Egészért Alapítvány Magyarországi OncoVR program

Egy olyan alapítványt kezdtek el létrehozni, melynek célja, hogy a pszichológusok mindennapjaiba beillesszék ezt a programot, egyfajta pszichológiai terápiaként, jelenjen meg a magyar egészségügy keretei között. Információink alapján Budapesten három helyen, illetve Pécsen is elérhető. A témában dolgozók bíznak abban, hogy mielőbb nagyobb térhódításnak indul és mindenhol elérhető lesz ez a terápia. Bíznak abban, hogy mielőbb hivatalosan gyógyászati célra elfogadott eszközként tekintsünk a VR-ra.

Az OncoVR program 2017 óta vizsgálja a virtuális valóság tartósan kórházban fekvőkre gyakorolt hatását. Legfőképpen daganatos gyermekeknél alkalmazták eddig és a kutatások alapján a virtuális valóság eredményesen javítja a hangulatot a kórház falai között. Hozzásegíti a gyerekeket a hosszú kórházi tartózkodás alatt, a mentális képességeik megőrzéséhez, fejlesztéséhez és a nehéz mindennapok elviseléséhez.

Fotó: Pixabay Virtuális univerzum

Szakemberek véleménye a terápiáról

Dr. Erdős Sándor az OncoVR alapítója:

Az USA-ban már több olyan digitális szoftvert írhatnak fel az orvosok gyógyászati célra, amik jól szabályozott, hivatalos ellenőrzésen keresztül mennek át. A géntechnológia vagy a robotsebészet területén látott innovációk mellett pár éven belül itthon is hozzá kell szoknunk meglévő pszichológiai terápiákat kiegészítő digitális innovációkhoz.”

Dr. Győrffy Zsuzsa egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének oktatója és kutatója kifejtette:

„Azt, hogy a virtuális valóság mind a nemzetközi, mind pedig a hazai gyógyító munkában egyre növekvő jelentőségű, mi sem bizonyítja jobban, hogy az elmúlt évtizedben ezres nagyságrendben jelentek meg tudományos publikációk a terület eredményeiről. A lehetséges felhasználási lehetőségek köre folyamatosan bővül, de már most is jól kirajzolódik, hogy a mentális betegségek terén, a fájdalomcsillapításban, a rehabilitációban, valamint az orvosképzésben fog meghatározó fontosságra szert tenni ez a terápiás megközelítés. Egy ilyen szemüveg segítségével a jövő orvosa Parkinson-kóros vagy éppen demens betege szemszögéből érzékelheti a valóságot. A betegek számára Kontrollérzés megteremtése, figyelemelterelés, a gyógyszeres fájdalomcsillapítás esetleges kiváltása vagy támogatása, involválódás a terápiába”

Hazánkban is közeleg az idő, mikor a hagyományos gyógymódokat, gyógyszereket ki lehet majd váltani egy teljesen új technológián alapuló gyógymóddal. Az egyértelmű, hogy ez az innováció- bár még gyerekcipőben jár- nagyon sok beteg életét meg tudja változtatni.

Szerző : Budafoki Tamás

Fotó: Pixabay

Biztos, hogy okosórával biztonságban van a gyermekem?

Ezek a leghasznosabb mobilkiegészítők

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!