spot_imgspot_img
spot_img

Kodály Zoltán, akit hegyi varázslónak is hívtak

-

Article Top Ad (AdSense)

Kodály Zoltán zeneszerző, zenetudós, zeneoktató, népzenekutató. A zenei nevelési koncepciója ma a magyar zenei köznevelés alapját jelenti. A háromszoros Kossuth-díjas Kodály imádta a hegyeket, természetjáró volt. Úgy vélte, a hegyeknek is hangjuk van.

 

Inspiráló „levegő fürdés”

Kodály Zoltán 1882. december 16-án született Kecskeméten. Budapesten hunyt el 1967. március 6-án. A  20. századi magyar zenekultúra egyik legkiemelkedőbb személyisége volt. A nemzetközileg is elismert zenei nevelési koncepciója az alapja Magyarországon a zenetanításnak, és vitathatatlanul fontos szerepet játszik a profi zenészek képzésében is. A zenetudós nagy szenvedélye volt a hegymászás és a természetjárás is. A szabad levegőn való mozgás, a hegyek közti létezés a szabadság érzésével ajándékozta meg a mestert. A „levegő fürdés” azért is foglalt el előkelő helyet az életében, mert úgy vélte, a zene és a testmozgás ősi kapcsolatai a civilizációban meglazulni látszanak.

A tornázás, a mozgás, a mászás miatt a test működése, az anatómia iránt is mélyebben érdeklődni kezdett. A természettel való kapcsolódás élménye többször is igazán megihlette, még Bartóknak is sokat írt róla: „Ölts szandált, dobd el a kalapot és vetkezz le! Kezdjünk új életet ezen a korhadt földön.”

Kodály Zoltán szenvedélye
kép: Fortepan, Kutas Anna

A fellegjáró zenetudós 

Kodály szerette az Alpokat, Svájc hegyeit, bejárta Erdélyt és a Tátrát is. A budai hegyekben, a Hármashatár-hegyen is gyakran megfordult. Egyik kedvenc helye a Mátrában, Galyatetőn volt. Első feleségével többször is megszálltak itt a Nagyszállóban.

Arról, hogy mégis miért nevezték hegyi varázslónak, álljon itt egy rövid idézet az egyik tanítványától. Szabolcsi Bence Kodály és a hegyvidék közt titkos összefüggéseket érzett, mély rokonsági szálakat: „ Kodály és egész élete, egész műve a szabad levegőhöz, földhöz, a tájhoz, de főleg a hegyekhez kapcsolódott. Én úgy érzem, hogy a hegyeken keresztül fogom őt valaha megérteni, őt a mindenkinél titokzatosabbat, kiismerhetetlenebbet és varázslószerűbbet.”

Ha érdekel a téma és hasonló érdekességeket is olvasnál, ezt a könyvet szívből ajánljuk:

kodály Zoltán szenvedélye
kép: Corvina Kiadó

Ezeket a cikkeinket is nézd meg:

Így még nem láttad az erdő állatait

Popper Péter gondolatai szerelemről, szeretetről

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!