spot_imgspot_img
spot_img

Hazavágyó című új albumát mutatja be a MattSet

-

Article Top Ad (AdSense)

A Most vagy soha című dalukkal ismertté vált MattSet Hazavágyó címmel megjelent harmadik nagylemeze két év küzdelmekkel és veszteségekkel teli történéseinek zenei lenyomata. A zenekar vezetője, Szakadáti Mátyás mesélt nekünk az album megszületéséről.

Az album izgalmas zenei kalandozásra hívja a hallgatót: elmegy egészen a gyökerekig, ugyanis a pop és rock dalokat népzenei elemekkel díszíti. „Hazavágyódtunk és ezzel a lemezzel talán el is jutottunk oda, ahová mindig is el akartunk jutni” – meséli a zenekarvezető. A lemezbemutató koncert 2024. február 2-án lesz az Akvárium Klubban.

„A covid és a járványt követő időszak rengeteg kihívás elé állította az embereket és minket zenészeket is. Barátokat, ismerősöket veszítettünk el és láttuk, hogy mennyire nehéz talpra állni, nem csupán a betegségekből, hanem az életünkhöz való vissza találás is komoly küzdelem volt. Ez a belső vívódás jelenik több dalunkban is a Hazavágyó albumon”-   folytatja, amikor arról kérdezem, hogyan született meg az album.

„Az elmúlt 2 év sok szempontból az egyik legnehezebb és legfelemelőbb időszak volt az életünkben. Elvesztettünk számunkra fontos embereket és születtek is a zenekaron belül új csemeték, jelenleg 5 zenekari gyermekünk van. Mindannyian költöztünk és változtunk, közben rengeteget beszélgettünk, muzsikáltunk. Ezek lenyomata ott van dalokban. Szeretek teljes albumokban gondolkozni, mindig kell egy vezérfonal egy ilyen alkotói folyamatban. Ezen a lemezen sok féle hazatalálás, vágyódás megjelenik, de leginkább az önmagunk felé vezető út, ami a legfontosabb”

– meséli a zenekar vezetője Szakadáti Mátyás, aki egy dal kivételével az összes dalszöveget jegyzi az albumon. Azonban a zene igazi csapatmunka eredményeként született, ugyanis számos ötletet és zenei témát a zenekar többi tagja hozott.

A Hazavágyó hangzásvilága a pop és a rock találkozásából született, de helyet kap rajta a blues, a népzene és a jazz is. Az album hangmérnöke és társproducere Anna and the Barbies zenekar alapítótagja, Pásztor Sámuel volt. Bár a közös munkában teljesen visszatértek az analóg felvételi metódusokhoz, a zenekar mégis sokkal modernebb megszólalást kapott, mint eddig bármikor.

„Sosem szerettük volna – nem is tudjuk – bekorlátozni magunkat egy stílus irányába. Zeneileg mindenevő a banda és imádjuk ezt a szabad cikázást a stílusok között. Viszont nagyon fontos, hogy hangzásban és kifejezésmódban mégis egy egységes zenei képet kapjon a hallgató! Ilyen a MattSet!” – teszi hozzá.

A zenekar Este van már című dalának videóklipjét mi mutatjuk be először.

A dalról ezt mesélte a zenekarvezető:  „Személyes kedvencem a lemezről! Minden zenei stílus megjelenik benne a népzenétől a blueson, rockon keresztül a pop-ig.  Nagyon szeretjük koncerteken is játszani, mert óriási szabadság van benne! A szöveg is tökéletesen illeszkedik ehhez a hangulathoz, melyben egy gyönyörű szerelmi történet jelenik meg.”

 

A lemezhez egy mikrofonnal felvett videósorozatot is forgattak. „Mindig is közel állt hozzánk az akusztikus muzsikálás. Szeretnénk megmutatni, hogy milyenek a dalaink, amikor egy szobában eljátsszuk őket úgy, mintha egy nappaliban lennénk. Ez a metódus semmiféle utólagos javításra sem ad lehetőséget, de még a zenekari arányokat sem tudjuk megváltoztatni. Mire jó mindez? Talán kevés őszintébb megnyilvánulása lehet egy zenekarnak, és jó tükröt tart a mai zenei felfogással szemben. Megmutatja a hallgatónak, milyen az, amikor a zenekari próbateremben először összeállnak a dalok” – emeli ki a zenekarvezető.

„Jelenleg minden erőnkkel a lemezbemutató koncertre készülünk. Több, mint két órás koncert várható, ahol olyan fantasztikus vendégeink lesznek, mint Szirtes Edina Mókus és Pásztor Sámuel! Mérhetetlenül büszkék vagyunk erre a lemezre és szeretnénk az ország minden pontjára élőben elvinni!”
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!