spot_imgspot_img
spot_img

Így még nem láttad az erdő állatait

-

Article Top Ad (AdSense)

Lenyűgöző felvételeken keresztül mutatja be egy több mint 200 éves kocsányos tölgy életét egy mozivászonra álmodott új francia természetfilm. A tölgy – Az erdő szíve című alkotás minden pillanata ámulatba ejtő. Megnéztük, és nehezen találunk szavakat.

 

Elképesztő perspektívák

Milyen összetett rendszerben működik a természet! Mennyi szemmel nem látható folyamat zajlik benne! Mennyi élőlény számára biztosít otthont egy fa! Ilyen és ehhez hasonló gondolatok cikáztak a fejünkben miközben néztük ezt a pazar látványvilágú természetfilmet, amiben egy parányi élőlény szemszögéből is láthattuk a világot.

Laurent Charbonnier és Michel Seydoux felvételein keresztül a fák titkos életébe nyerhetünk betekintést, a lombkorona csúcsától egészen a gyökerekig. A tölgy négy évszakon keresztül mutatja be a rajta és körülötte élők mikrovilágát.

A mókus, a héja-pár, a gyöngybagoly, a cinegék, az erdei egércsalád (és még több más állat is) mind ugyanazon a fán osztozik. Védelmet nyújtó lakhelyükként itt bújnak el az eső elől, itt szaporodnak és itt alapítanak családot. Megható, mulatságos és izgalmas jelenetek váltják egymást.

A fantasztikusan közeli felvételek bemutatják a hernyók, a százlábúak, a hangyák mozgalmas életét is. Egészen csodálatos, hogy a tölgy mennyi állatnak biztosít élelmet! Egy-egy makk igazi kincs a kis rágcsálók számára is, ahogyan a vaddisznókat is odacsalogatja.

Mivel gyerekközönségre is számít a film, kíméletesen kimaradtak az állatvilág horrorisztikus jelenetei: levadászott állatok. A sikló megpróbált ugyan feljutnia a fára a héjafiókákhoz, de az ág megreccsent alatta és a mélybe zuhant, bele a vízbe.

Mi is egy sereg gyerek társaságában láttuk a filmet, akik végig csicseregtek, bekiabáltak, izgultak. Néhány mókás jelenetet felsorolunk, ami nagyon tetszett a gyerekközönségnek és persze nekünk is:

– egy esőcsepptől a katica leszédül a fűszálról

– a makk belsejében hernyók mocorognak

– az egerek összebújva nyugtatgatják egymást a szakadó esőben

– a mókus hosszas ágon lavírozás után beleejti a makkot a vízbe

Katarzis a végén

Spoiler : A négy évszakot a tölgy közelségében töltjük a film alatt, aztán a végén a gyökerek szintjén zajló hihetetlen folyamatokat láthatjuk, és azt, ahogy a több száz éves fa mellett egy új fa kezdi el hosszú életét.

Ha meghoztuk a kedvedet ehhez a bámulatos természetfilmhez, itt láthatod a film előzetesét is:

Ezeket is nézd meg:

Cuki, picurka állatok, akik elrabolják a szívedet

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!