Káprázatos fák – A természet csodás műalkotásai

-

A fák titokzatos világában sokkal több a csoda, mint azt elsőre gondolnánk. Nem véletlen, hogy a fához kapcsolódó szimbólumrendszer egyidős az emberiséggel. A fa az egyik leggazdagabb önismereti szimbólum, miközben az ég és a föld összekötője, mágikus erővel bíró csendes óriás.

Most pár csodálatos példányt mutatunk, amelyeken keresztül rácsodálkozhatunk a természet varázsára és kreativitására.

 

A túlélés bajnokai

Bár a mindennapjaink részei, együtt élünk velük, mégis keveset tudunk róluk. Egyre többet lehet azonban olvasni és hallani arról, hogy a fák összedolgoznak, kommunikálnak, támogatják egymást. Érzékeik miatt képesek szagokat, ízeket és még fájdalmat is érezni. Vannak meglepően hosszú életciklusú fák. Döbbenetes, hogy több ezer évig is elélhet  némelyik példány.

szép fa
kép: unsplash.com/Emma Gossett

A fák és a természet iránti tisztelet jegyében irányítjuk most a figyelmet ezekre a büszke, elegáns óriásokra.

Nyírfa: a kecses és türelmes, gyógyító szent fa

Gyógyító szent fának is nevezik a nyírfát, ami annyira gyakori hazánkban is, hogy valószínűleg te is sokszor elsétálsz alatta.

Elegáns, karcsú testalkata, vékony ágai és jellegzetes barkavirágzata sok gyermekrajzról visszaköszön. A nyírfa akár 25 méterre is megnőhet, és jól viseli a szegényes talajt is, ráadásul a zord klímával szemben is rendkívül ellenálló, a fényt azonban értelemszerűen nagyon igényli.

A természetgyógyászatban a mai napig fontos szerepet tölt be, hiszen a fának szinte minden részét használják gyógyászati célokra.  A gyógyászatban a nyírfa leveleit, rügyeit és nedvét leginkább vese- és hólyagbetegségek ellen, a szépségiparban pedig a szép bőrért és egészséges hajért alkalmazzák.

szép fa
kép:unsplash.com/ Nicole Giamietro

 

Hernyóselyemfa

Pamutfának is nevezik a kolibriket vonzó virágokkal büszkélkedő hernyóselyemfát. A Dél-Amerika trópusi és szubtrópusi őserdeiben honos fát a kinézete miatt bizony megannyi más néven is emlegetik: részeges fa, palackfa, gyapotfa vagy rózsás fa.

hernyóselyemfa
kép:wikipedia

Törzse jellegzetesen palack alakú, a vizet remekül tudja a növény ebben a törzsben raktározni. A palackfa elérheti a 6 – 12 méter magasságot, de gyakoriak a 25 méter magasságot elérő példányok is.

szép fa
kép:http://www.asergeev.com

 

Tűzvirágfa

A beszédes nevű tűzvirágfát, vagy más néven lángfát a trópusi fák királyának is tartják. Az egyik leggyakoribb díszfa, Madagaszkárról származik. Ernyő alakja és vibrálóan élénk színe dekoratívvá teszi.

fa
kép:wikipedia

 

Mimózalevelű zsakaranda

A göcsörtös törzsű, laza koronájú növény eredeti hazája Dél-Amerika. A virágok lombfakadáskor vagy közvetlenül előtte hajtásvégi bugákban jelennek meg. Bugavirágzata roppant látványos, a természet festőpalettájának élénk kékje és lilája jelenik meg rajta.

szép fa
kép: pinterest/szepvilagunk

Japán cseresznyefavirágzás

Japán nemzeti jelképe és a japán identitás része a japáncseresznye. Az izgalmas cseresznyevirágzás Japánban rövid időre rózsaszínbe borítja a szigetet. Kis túlzással szinte az  egész ország részt vesz a hanamin (gyönyörködés a virágokban). A rövid életű virágszirmok szemlélésének egy mélyebb filozófiai jelentősége is van. Azt a melankóliát testesítik meg ezek a virágszirmok, amit egy szépséges, de tünékeny dolog láttán érzünk.

 

Japán fa
kép: Yoshikazu Takada    www.flickr.com/photos/yoshikazut

 

Az erdőfürdőzésnek (ahogy a japánok nevezik:shinrin-yoku) stresszűző hatása is van. Itthon is csodálatos, elbűvölő parkjaink, erdeink vannak, sétálj néha a természet ingyenesen felkínált kincsei közt! 

mókus
kép:pexels.com/ Maddie Franz

Ezeket a cikkeinket is nézd meg:

Töltődj fel a Dunakanyar szépségével – Bámulatos helyek, csodás tájak

Lenyűgöző képek a világ legszebb tengerpartjairól

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!