A Jóbarátok sztárja, akinek átok ül a karrierjén

-

Matt LeBlanc finoman szólva sem tartozik a legfoglakoztatottabb hollywood-i színészek közé, neve azonban még ma is ismerősen cseng a legtöbb ember számára. Ez főként a kultikussá váló vígjátéksorozatnak, a Jóbarátoknak köszönhető, ahol a széria egyik legnépszerűbb karakterét, Joey Tribbianit keltette életre. A színész jubileumi, 55. születésnapja alkalmából szemügyre vesszük az életútját, karrierjét és jövőképét.

Egyenesen Newtonból

LeBlanc a Massachusetts állambeli Newton városában látta meg a napvilágot, 1967.július 25.-én. Édesapja francia-kanadai származású, (innen a gallos hangzású vezetéknév), édesanyja révén pedig itáliai vér is csörgedezik az ereiben, ebből kifolyólag gyakran alakított olasz felmenőkkel rendelkező karaktereket. Igazi munkáscsalád sarja, ennek ellenére egyetlen fiútestvérével, a jelenleg divattervezőként dolgozó Justinnal mindketten a művészetek felé vették az irányt.

Fotó: Flickr

Csillag születik… Joey

A színész roppant tudatosan kezdte el felépíteni karrierjét, hiszen a ’80-as években már különböző modellügynökségek ajtaján kopogtatott munkalehetőség reményében, akik előszeretettel alkalmazták is az akkor gimnazista fiút. Húszéves korára már olyan világmárkák reklámjaiban szerepelt, mint a Heinz, a Coca-Cola vagy a Levi’s, de 1990-ben feltűnt többek között a legendás Jon Bon Jovi Miracle című számának videoklipjében is. A nagy áttörést jelentő Jóbarátok előtt pedig már kapott egy kisebb szerepet egy hasonlóan sikeres sitcomban, az Egy rém rendes családban. Minden adott volt tehát ahhoz, hogy egy új világsztár szülessen.

Fotó: Flickr

Jó barátok között Joey a stár

El is érkeztünk 1994-hez, a Jóbarátok debütálásának évéhez. A sorozat minden előzetes várakozást felülmúlt. 10 évadot és kis híján 250 epizódot élt meg, ebben pedig elévülhetetlen érdemei voltak LeBlancnak is, aki a kissé ostoba, de jószívű nőcsábászt, Joey-t elevenítette meg a képernyőn. A sorozat gyakorlatilag azonnal klasszikussá vált, megreformálta a szituációs komédiák műfaját, népszerűsége pedig mindmáig töretlen. A sorozat diadalmenete LeBlanc számára is meghozta a fordulópontot. A színész bebizonyította, hogy remek komikusi vénával rendelkezik, és úgy tűnt, képes beverekedni magát Hollywood élmezőnyébe. Sorozatbéli színésztársaival pedig nem csak a kamerák előtt, hanem a civil életben is össze tudott barátkozni, akikkel a kapcsolatot a mai napig tartja.

Fotó: Flickr

Döcög a szekér

Úgy tűnt tehát, hogy a fiatal színész előtt kinyílt a világ, és a Jóbarátok pozitív fogadtatása miatt a ’90-es évek végén, 2000-es évek elején olyan filmekhez szerződtették le,mint a Lost In Space, Charlie angyalai 1-2. rész vagy az Ed – Madarat tolláról. Utóbbival kapcsolatban külön érdekesség, hogy több szakmai oldalon beválogatták a világ valaha volt legrosszabb filmjei közé. Bárhogy is próbálkozott, sem színészi, sem anyagi szempontból nem tudott a Jóbarátokhoz hasonló magaslatokba jutni. Olyannyira nem, hogy ezt követően gyakorlatilag minden projektje a totális bukással volt egyenértékű. A Jóbarátokos színészek közül egyértelműen ő járt a legrosszabbul, hiszen amíg Jennifer Aniston, Matthew Perry, Courteney Cox, Lisa Kudrow és David Schwimmer hol kisebb, hol nagyobb sikereket könyvelhettek el, addig LeBlanc karrierje látszólag kudarcra volt kárhoztatva.

Fotó: Flickr

Élet a zeniten túl

A Jóbarátok 2004-es fináléja után LeBlanc kétségbeesetten próbált Hollywood állóvizén fennmaradni. A sorozat végeztével szinte azonnal belevágott a Joey című sitcom elkészítésébe, ezzel is meglovagolva a Jóbarátok által generált hullámot, ám az új sorozat megközelítőleg sem produkált olyan nézettségi adatokat, mint a rekordokat döntögető, nagy előd. A Jóbarátok mellékvágányaként beharangozott Joey mindössze 46 részt élt meg, mielőtt végleg elkaszálták volna. Filmes karrierje ezt követően kis túlzással megszűnt létezni, ugyanis 2003 és 2022 között csupán egy filmben szerepelt, az is a mozikat elkerülő, kevesek által ismert Megőrülök érted című alkotás volt.

Fotó: Flickr

Sorozat fronton sikeresebbnek bizonyult, 2012-ben Golden Globe-díjat nyert az Episodes című sorozatban nyújtott munkásságáért, ahol önmaga paródiáját alakította. 2016 és 2019 között a Top Gear című autó-motor magazin társműsorvezetőjeként láthatta a közönség. Ezen kívül felbukkant még a Web-terápia, valamint a Jóapátok című sorozatokban is, de a megváltást ezek sem hozták el a színész számára. 2020 óta pedig egyetlen szerepben sem láthattuk, és arról sincs hír, hogy éppen forgatna-e valamit. Egy 2017-es interjúban úgy nyilatkozott, hogy 50 fölött szeretne visszavonulni a színészkedéstől, ám az azóta eltelt 5 évben felbukkant kisebb sorozatszerepekben, így a rajongói bíznak abban, hogy egyszer viszontláthatják kedvencüket egy nagyobb szerepben.

Fotó: Flickr

Privátszféra

LeBlanc sosem volt az a fajta sztár, aki kiteregette volna a családi szennyest a bulvárlapok számára, magánéletéről is meglehetősen keveset lehet tudni. Nem tartozik a botrányhősök közé, gyakorlatilag ugyanolyan csend övezi a magánéletét, mint a karrierjét a 2000-es évek után. 2003-ban feleségül vette Melissa McKnight amerikai modellt, akitől 1 évvel később, 2004-ben megszületett a színész első és mindmáig egyetlen gyermeke, Marina.

A kislány születése azonban némi aggodalmat jelentett a szülők számára, ugyanis kortikális diszpláziát diagnosztizáltak nála, ami egy agyi rendellenesség, és az epilepszia kialakulásának egyik leggyakoribb oka. Hála annak, hogy időben észlelték és kezelték a betegséget, a lány ma már teljesen jól van, apjával pedig remek kapcsolatot ápolnak a közbeszéd szerint. A McKnighttal való házassága csupán 3 évig tartott, 2006-ban a válás mellett döntöttek. LeBlancnak ugyan voltak kapcsolatai ezután is, de házasságot egyik későbbi partnerével sem kötött. Utolsó párkapcsolata éppen 2022-ben ért véget.

Hogyan tovább, Joey?

A legtöbb producer nem akarja semmilyen projekthez leszerződtetni. Egyrészt, mert LeBlanc neve már közel sem annyira nézőcsalogató, mint hajdanán, másrészt pedig az elmúlt évek alatt felszedett némi súlyfelesleget, ami tovább rontotta az egykori szívtipró esélyeit a visszatérésre. Annak ellenére, hogy a Jóbarátok utáni karrierje zátonyra futott, azt nem lehet tőle elvitatni, hogy a ’90-es években az egész világ a lábai előtt hevert. Könnyen elképzelhető, hogy színészileg már nem fog maradandót alkotni.

Szerző: Lengyel Márk

Potterként sztár, Radcliffe-ként skatulya nélküli színész

Marilyn Monroe az árvaházból Hollywoodig jutott – A szexszimbólum megrázó élete

Magyarul szólal meg a hollywoodi filmsztár egy új reklámfilmben

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!