Potterként sztár, Radcliffe-ként skatulya nélküli színész

-

Daniel Jacob Radcliffe szülinapja a filmtörténelem része. Elvitathatatlan érdemeit a rajongók a mai napig éltetik. Egy ikonikus szerep, mely világ ismertséget hozott számára, megalapozta a színész életét. Sokan a szakmából félve mondanak igent ilyen meghatározó szerepre, de még akkor gyerek volt.

Fotó: Flickr

Daniel Jacob Radcliffe

Szülei Alan Radcliffe és Marcia Gresham. Éppen, hogy kikerült a pólyából, de már tudta, hogy színész akar lenni. Öt évesen szülei tudomására hozta, akiknek nem igazán tetszett ez az ötlet, így nem is nagyon támogatták benne. Ennek ellenére 1999-ben megkapta a címszerepet a BBC David Copperfield adaptációjában. „Öt meghallgatáson vettem részt, mielőtt megkaptam a szerepet.” A fiatal David Copperfield-ként rengeteg dicséretet kapott, és már akkor is bebizonyította, hogy erre a pályára teremtetett. A Boston Herald így jellemezte: “szívfacsaró előadás”. Majd kapott egy kisebb szerepet A panamai szabó (2000) című filmben, ahol Geoffrey Rush és Jamie Lee Curtis fiát alakította. Már ezek a szárnypróbálgatások is azt támasztották alá, hogy istenáldotta tehetséggel rendelkezik, melyet nem szabad hagyni parlagon heverni.

Fotó: Flickr

A siker titka

Az ismertsége egyértelműen a Harry Potter szerephez köthető. 2001-ben mutatták be a Harry Potter és a bölcsek köve című filmet, melyben először formálta meg a szereplőt. Hónapokig tartó keresgélés után őt választották az ifjú varázsló szerepére. Chris Columbus egy este színházba ment, ott találkozott Daniellel és tudta, hogy ő lesz a tökéletes választás. 2002-ben a Harry Potter és a Titkok Kamrája, 2004-ben a Harry Potter és az Azkabani fogoly, 2005-ben a Harry Potter és a Tűz Serlege, 2007-ben a Harry Potter és a Főnix Rendje, 2009-ben a Harry Potter és a Félvér Herceg című filmekben játszott. A sikert annak köszönheti, hogy egy rendkívül egyedi, párját ritkító könyv filmes adaptációjában kapott szerepet – ami bájával, különleges világával meghódította az emberek szívét. Valljuk be,  ki voltunk – és a mai napig is ki vagyunk-  éhezve az egyszerű hősökre, akik csak teszik a dolgukat.

Fotó: Flickr

2007-ben az Édes fiam, Jack-ben is szerepelt. Majd 2010-ben és 2011-ben a Harry Potter és a Halál Ereklyéi című film első és második részében alakította Harry-t.

A vagyon nem minden

Radcliffe személyes vagyonát illetően – állítása szerint – 1 millió fontot keresett az első Harry Potter-filmmel, majd a siker következtében körülbelül 15 milliót a hatodikkal. Radcliffe szinte gyerek fejjel volt a leggazdagabb fiatal az Egyesült Királyságban. 2009-ben első volt a Forbes Most Valuable Young Stars listáján, és áprilisban a The Daily Telegraph 30 millió fontra mérte teljes nettó vagyonát, így a 12. leggazdagabb ember volt az Egyesült Királyságban. Nem semmi! Mindezek tudatában nem volt soha botrányhős, és a bulvárlapok sem voltak / vannak vele tele. Egy ember, aki szeret színészkedni, és megadatott számára a világ egyik legismertebb, kultikus történetének alkotójává válni.

Fotó: Flickr

Érdekesség

  • 2007-ben Radcliffe érzékeny lelkisége megjelent több versben, amit – ha rákerestek – Jacob Gershon néven tett közzé. A Rubbish nevű underground divatmagazinban olvashatóak.
  • Közeli barátságban áll Tom Feltonnal és Emma Watsonnal, és szoros a kapcsolata a családjával.
  • 2008-ban nyilvánosságra hozta enyhe neurológiai rendellenességét. A motorikus mozgászavar időnként egyszerű tevékenységekben is megakadályozza, mint az írás vagy a cipőkötés.
  • A hirtelen jött siker miatt „menekült”- augusztusában hagyott fel az alkoholizmussal, miután rájött, hogy túlságosan függővé tette az ital.

Fotó: Flickr

Daniel Radcliffe  skatulya nélkül

Daniel Radcliffe furcsán meghatározó karaktere a film világának. Kicsit lehetne hasonlítani – a Mark Hamill által megalkotott – Luke Skywalker szereplőhöz. A kitalált szereplők nagy sikere rányomhatja bélyegét egy színész pályájára, és meghatározhatja további szerepeit. Ha megnézzük az azóta elkészült filmek tartalmának, mélységében produkált egyéniségeit, Daniel Radcliffe meg tudta mutatni, hogy ő valójában egy olyan karakter, aki mindent el tud játszani.

Fotó: Flickr

Ha szeretnéd látni a színészt ezt javasoljuk

2022. – Az elveszett város (The Lost City) 2020. – Szökés Pretoriából (Escape from Pretori) 2019. – Talpig fegyverben (Guns Akimb) 2019. – Playmobil: A film (Playmobil: The Movie) 2019. – Csodatévők sorozat (Miracle Workers) 2018. – Beast of Burden 2017. – Dzsungel (Jungle) 2016. – Imperium 2016. – Az ember, aki mindent tudott (Swiss Army Man) 2016. – Szemfényvesztők 2. (Now You See Me 2) 2015. – Victor Frankenstein 2013. – Szarvak (Horns) 2013. – Öld meg kedveseid (Kill Your Darlings) 2012. – Egy fiatal orvos feljegyzései sorozat (A Young Doctor’s Notebook) 2012. – A fekete ruhás nő (The Woman in Black)

A jelenlegi filmkultúra meghatározó alakjaként tartjuk számon és kalapot emelhetünk munkássága előtt. Pályafutásának élménye képekben, filmekben tapasztalható, és túllépett a karaktrén.

Tudálékos varázslólányból nőjogi aktivista – Emma Watson története

Harry Potter filmeket idéző varázslatos helyszín nyílt Budapest belvárosa alatt

Selena Gomez, a legszerethetőbb sztár

Kategória:
 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!