50 éves Winona Ryder, a hollywoodi botrányhős

-

2001-es lopási botránya után a 90-es évek egyik legnagyobb legígéretesebb színésznőjét azonnal kirekesztette Hollywood. A csillogó élethez szokott Winona Ryder hosszú éveken keresztül számkivetett volt, és pár évvel ezelőttig alig kapott szerepet. De ő nem az az ember, akit bárki csak úgy leírhat…

…és nem is az a klasszikus hollywoodi sztár. Egy igazi csodabogár, furcsa és cseppet sem szokványos, megvannak a saját játékszabályai és a szokatlan dolgai. Őrülten tehetséges, zavarba ejtően megfoghatatlan, egyszerre huncut és bohókás, mint aki mindig valami turpisságon töri a fejét.

Hatalmas filmsikerek

A 80-90-es években olyan később klasszikusokká váló filmekben játszott, mint a Beetlejuice és az Ollókezű Edward, amely azonnal meghozta a szakmai sikert (és egyébként Johnny Depp személyében a szerelmet is). A lenyűgöző, mindig-hűvös-lány stílusával a korszak egyik ikonjává vált. Nem sokkal később Martin Scorsese Ártatlanság kora című filmjében, majd 1994-ben a Kisasszonyokban nyújtott alakításáért Oscar díjra jelölték, az utóbbiért elnyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó Golden Globe díjat is. A legigazibb Jo March, Louisa May Alcott sem tudott volna mást elképzelni a szerepre…

kiasszonyok-winona ryder
Fotó: chescasantos1234/flickr.com

A salemi boszorkányok és a Sztárral szemben hősnője aztán belekeveredett egy lopási botrányba és 2001. december 12-én őrizetbe vették, miután 5000 dollár értékben ruhát lopott egy beverly hills-i nagyhírű áruházból. Egyik elemelt darabja egy 760 dolláros Marc Jacobs pulóver volt… de erről majd később.

A híres bolti lopás

Rajongói és az egész közvélemény összeomlott: vajon miért lopta el ezeket a darabokat, amikor sikeres színésznőként meg is vehette volna? Az ügyész szerint nem ez volt az első alkalom, hogy a színésznő lopott a Saks Áruházból, ráadásul ezeket a ruhadarabokat valószínűleg soha nem is vette fel. A bíróság megrögzött tolvajnak állította be, kleptomániásnak, aki csak az izgalom miatt lop.

Amikor őrizetbe vették, több depresszió és szorongás kezelésére való gyógyszert találtak nála, ami arra utalt, hogy feltehetően idegösszeroppanása volt. Valószínűleg az sem segített az állapotán, hogy ebben az időben egy kuruzsló hírében álló orvos által felírt fájdalomcsillapítót is szedett. Végül három év próbaidőre felfüggesztett börtönre, 480 óra közmunkára és közel 10.000 dollár pénzbüntetésre ítélték. Ezt követően Winona eltűnt Hollywoodból, és saját elmondása szerint azt az időszakot egy nagy és szükséges szünetnek élte meg. San Francisoba költözött és végre olyan dolgokkal foglalkozhatott, amire korábban nem jutott ideje. Aztán amikor visszatért Hollywoodba, a filmkészítők nem tudták, hogy mihez kezdjenek vele: már nem volt a 90-es évek fiatal ikonja, és mindenkinek a kleptomániás Winona jutott róla eszébe. Aztán megkapta a Fekete hattyú című filmben Beth szerepét, ami végre meghozta számára a várva várt elismerést.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Winona Ryder (@winonaryderofficial) által megosztott bejegyzés

Újra a siker felé vezető úton

A nagy visszatérését mégis a Netflix-nek és a Stranger Things című sorozatnak köszönheti, amelyben a roppant határozott anyát, Joyce-t játsza, akinek szerepében megmutathatta, hogy valójában milyen sok árnyalata van és mennyire tehetséges. A sorozat újra számos elismerést és még egy Golden Globe jelölést is hozott számára.

Ja igen, és a 760 dolláros Marc Jacobs pulcsi, amit még 2001-ben ellopott… Winona Ryder és Marc Jacobs már 2001-ben is régi barátok voltak, és a barátságuk később sem szűnt meg. 2016-ban Marc Jacobs  legújabb szépség kampányának arca nem más volt, mint Winona, akiről a divattervező így nyilatkozott: “Ő egy senkihez sem fogható ragyogó elme, brilliáns tehetség és csodálatos szépség.”

winona ryder
Fotó: animal arithmetic/flickr.com

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

10 dolog, amit nem tudtál Susan Sarandonról

 

Kategória:
 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!