spot_imgspot_img
spot_img

Ilyen ruhákban sportoltunk egykor és most

-

Article Top Ad (AdSense)

Az elmúlt évszázad során rengeteget változtak a sportruhák. Visszanézve egy-két fotót a mozgás nem mindig lehetett könnyű.

Az emberek csak a XIX. század vége táján kezdtek el sportolni, és a különböző sportokat eleinte még igen kezdetleges ruhadarabokban űztük. Az ókori görögöknél előfordult, hogy akár teljesen meztelenül is versenyeztek, míg a XX. század fordulójáig a sportolók sokszor utcai ruhájukban. Idővel minden sportágban kialakultak bizonyos kívánalmak, amelyekkel együtt a női sportolóknak ügyelniük kellett arra is, hogy sportruházatuk kellőképpen visszafogott legyen. Ahogy haladunk előre az időben, a fazonok és a sportruhák stílusa a különböző sportágakban sok változáson ment keresztül.

Sportruhák az úszásban

úszás-sportruhák
A felvétel Jászapátiban készült az 1925. augusztus 20-án tartott úszóversenyen készült, melynek fővédnőke József Ferenc főherceg volt. Fotó: Fortepan / Haui Balázs

Úszóruháink nagyon sokat változtak az évtizedek folyamán. Az új stílusok és trendek következtében a konzervatív vonalak egyre merészebbek és bátrabbak lettek. A XX. század elején a fürdőruha még tényleg fürdő ruha volt és a testből semmi nem látszódott ki. Az évek múlásávak rövidülnek a dresszek, de a nőknek mindig ügyelniük kellett arra, hogy ruháik ne legyenek túl rövidek vagy túl csábosak. Végül az 50-60-as években a bikini forradalmasította a fürdőruhadivatot, és már mindenki abban úszik, amiben szeretne.

http://

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Evelyn Verraszto (@evelynverraszto) által megosztott bejegyzés

Sportruhák a labdarúgásban

futball-labdarúgás-sportruhák
Fotó: Fortepan / Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

Ma, amikor minden gyerek kedvenc sztárfocistájának mezében focizik, nehéz elképzelni, hogy volt idő, amikor a ruha mit sem számított. A labdarúgás hajnalán inkább a rendelkezésre álló anyag határozta meg, hogy miből készüljön a csapat meze, a „menő mezek divatja” majd csak a 60-70-es években kezd kialakulni. Ekkoriban jelennek meg a sportszergyártók és egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az anyag minőségére és persze a ruha megjelenésére is, és már nem csak a csapat címere a lényeg. Az elkövetkező évtizedekben hol szűkültek, hol bővültek a mezek, aztán a kétezres évekre ismét összementek és szűkebbek, ugyanakkor egyre színesebbek is lettek.

http://

Sportruhák a teniszben

tenisz
teniszjátékosok 1915-ből, Fotó: Fortepan

A teniszruhának mindig kényelmesnek és praktikusnak kellett lennie, de ez nem jelenti azt, hogy a ruhák ne tükrözték volna már régen is a divatot. Szerencsére a technika fejlődése megváltoztatta a tenisz egyenruhák megjelenését és idővel már a nőknek sem kellett ilyen hatalmas szoknyákban játszani, amiben igazán nem lehetett könnyű elérni egy jól megütött labdát.

http://

Sportruhák a futásban

futás
A felvétel a Kaposvári Városi Sporttelep (Turul-pálya, Dózsa-pálya) felavtása alkalmával rendezett atlétikai viadalon készült, 1922. július 30-án. Fotó: Fortepan/Schmal Alexandra

A bő szürke ruháktól a neon színű feszülős ruháikig sok mindenben futottunk már.  Elődeink a huszas években ilyen alsóneműhöz hasonlító szettekben nyerték sorra a versenyeket, majd a 50-60-es években egyre rövidültek a nadrágok, míg a felsők még mindig lazán lengedeztek. A 70-es években egyre szűkebb és testresimulósabb lett a szabás, amelyben már a mozgás is kényelmesebb és gyorsabb lehetett. A 90-es években pedig aztán már volt minden: szexi rövidnadrág és rövid trikó férfiaknak, hosszabb és rövidebb latex nadrágok, amely kihangsúlyozott mindent, még azt is, amit nem biztos, hogy látni akartunk. Ahogy sok más sportágban, a kétezres évekkel a futásban is egyre nagyobb teret hódít a divat és már nem csak a ruháknak van nagy jelentősége, hanem a cipőknek és az egyéb kiegészítőknek is.

http://

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Usain St.Leo Bolt (@usainbolt) által megosztott bejegyzés

Sportruhák a kerékpározásban

kerékpár-bicikli
Andrássy út, háztömbkörüli kerékpárverseny résztvevői 1948-ban. Fotó: Fortepan / Chuckyeager tumblr

A kerékpározásban az első mezek még gyapjúból készültek, majd az ötvenes években Armando Castelli olasz ruhagyártó és fia volt az első, aki bemutatta a selyemmezeket, amelyek könnyebbek, szellősebbek és hűvősebbek voltak, mint a nehezebb anyagból készült elődeik (bár a fenti magyar fiúk még bizonyára nem ezeket viselték). Ez aztán lehetővé tette, hogy a mezek minél többféle színűek lehessenek és felkerülhessenek rájuk a szponzorok neve is.

http://

Sportruhák az ökölvívásban

ökölvívás-sportruhák
Mándi Imre ötszörös magyar bajnok, berlini olimpikon ökölvívó 1935-ben. Fotó: Fortepan / Erky-Nagy Tibor

A rövidnadrág, amint ma a különböző sportágak gyakorlása során használunk a 19. század végéig nem jelent meg. Ekkoriban csak a férfiak ruhadarabja volt, amelynek hossza folyamatosan változott az egymást követő korszakok szokásai szerint. A rövidnadrág eleinte a kis-és nagyfiúk öltözéke volt, és az átmenetet jelentette a férfikorba, míg manapság már a legtöbb sport elképzelhetetlen nélküle. Legyen szó ökölvívásról, vagy thai-boxról a rövidnadrág kötelező kellék, amely korunkban a többi sportban használatos ruhadarabhoz hasonlóan sokkal színesebb, mint korábban.

http://

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Floyd Mayweather (@floydmayweather) által megosztott bejegyzés

Sportruhák a tornában

tornászok-sportruhák
Szentkirályi utca 26., a Nemzeti Tornacsarnok épüle, az Óbudai Testgyakorlók Körének tornászai a tornateremben, 1935. Fotó: Fortepan.hu

A tornadressznek nagyon érdekes története van, ami igen messzire nyúlik vissza. A sportruhát egy Jules Leotard nevű francia akrobata tette népszerűvé (róla kapta az angol „leotard” elnevezést is), aki 1842 és 1870 között élt. A torna ruha már akkoriban is egy feszes ruhadarab volt, amely eltakarta a törzset, de szabadon hagyta a lábakat  és amely lehetett ujjatlan, rövidujjú vagy hosszú ujjú egyaránt. Az 1920-as években nagy hatással volt a tánc, balett és úszóruhákra is, ahol a mozgás szabadsága szintén igen hasznos volt. Aztán az 1970-es években nagy változás történt a tornadressz funkciójában és kialakításában: még mindig a szabad mozgás volt az elsődleges cél, de a megjelenése egyre színesebb lett és a divat egyre jobban átvette felette az irányítást. Annak ellenére, hogy a következő évtizedekben az olyan újabban megjelenő sportruhák következtében, mint a sport melltartók és rövidnadrágok egyre csökkent a népszerűsége, a tornászok körében ugyanolyan közkedvelt maradt.

Manapság egy szűk dressz nem csak kényelmes, hanem az esztétikai élményt is fokozza, ahogy a feszesség felfedi a tornász lenyűgöző fizikumát és izmainak játékát, a színes verziók pedig vizuálisan vonzóbbá teszik a produkciót.

http://

Napjainkban a női tornadresszeknél semmi más csillog jobban, talán csak az aranyérem. És míg ma egy ilyen ruha akár vagyonokba is kerülhet, addig Keleti Ágnes idején sokkal szerényebb darabokban tornáztak a nők. Ahogy a férfiaknál, úgy a nőknél is már a 30-40-es években jellemző volt a szűk szabás, amely nagyobb mozgástartományt tett lehetővé. A maihoz hasonló fazonok a 60-70-es években kezdtek megjelenni és egyre elterjedtebbek lettek a színes darabok és a magasan szabott lábrész. A 2000-es évek elejétől szövetek fényesebbek lettek, hogy jobban megmutassák a tornászok izmos testalkatát.

női torna-Keleti Ágnes
Pasaréti út 11-13., Vasas Sportcentrum, Keleti Ágnes későbbi ötszörös olimpiai bajnok tornász, a nemzet sportolója, 1949. Fortepan / Kovács Márton Ernő

http://

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Zoja Szekely✨ (@szekelyzoja) által megosztott bejegyzés

Ha kedvet kaptál elkezdeni valamelyik sportágat, akkor itt remek tippeket adunk, hogyan kezdj hozzá és hogyan legyél kitartó.

 

Itt pedig további érdekes olvansivalót találsz:

8 világhíres táncos, akitől szebb lett a világ

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!