spot_imgspot_img
spot_img

Ezek az új olimpiai sportágak Tokióban

-

Article Top Ad (AdSense)

2021. július 23-án és elkezdődnek a 32. nyári olimpiai játékok Tokióban. Nézzük meg, hogy melyek lesznek azok a sportágak, amelyekkel most először találkozhatunk majd az olimpiai játékok keretében.

Ezen az idei elhalasztott olimpián több hét alatt összesen 33 sportágban versenyeznek majd a világ legjobb sportolói. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság több tényezőt is figyelembe vett annak eldöntésekor, hogy melyek legyenek azok a sportágak, amelyek 2020-ban (vagyis 2021-ben) bekerülhetnek a nyári olimpiai játékok közé. Ilyen volt a nemek közötti egyenlőségre gyakorolt hatás vagy az, hogy az adott sportág mennyire vonzó az ifjúság számára, valamint hogy mennyit tud hozzátenni a tokiói olimpiai játékokhoz.  Így került be a következő öt új sportág:

Sportmászás

sportmászás-sportág
Fotó: Allan Mas/pexels.com

A sportmászás vagy falmászás a sziklamászás egyik formája, amelyet mesterséges hegymászó falakon tartanak. A Nemzetközi Sportmászás Szövetség honlapja szerint ez az egyik legnépszerűbb sportág, becslések szerint világszerte közel 25 millió ember űzi rendszeresen. A tokiói olimpián három szakágban is versenyeznek majd: boulderezés, gyorsasági mászás és nehézségi mászás, és az aranyérmet a legmagasabb összesített pontszámmal rendelkező hegymászó kapja majd. Itt is 20 férfi és 20 női versenyző áll majd rajthoz, vagy falhoz – ahogy jobban tetszik.

A gyorsasági mászás során két hegymászók versenyez egymással egy fix útvonal egy 15m falon. Férfiak esetében a leggyorsabb idő körülbelül öt-hat másodperc, míg a nőknél általában hét vagy nyolc másodperc körüli a nyertes idő. A boulderezés esetén a hegymászók kötelek nélkül egy adott időn belül egy 4 méteres falon számos rögzített útvonalat másznak meg. Az esetlegesen leeső versenyzőt biztonsági szőnyegek védik a sérülésektől és balesetektől. A nehézégi mászás során a versenytársak hat perces határidőn belül megpróbálnak a lehető legmagasabbra mászni egy 15 méter magas falon. A versenyzők itt kötéllel vannak rögzítve és a legmagasabb pontra mászó sportoló nyer.

Gördeszkázás

gördeszka-olimpia
Fotó:Robson Hatsukami Morgan/unsplash.com

Az olimpiai játékok valószínűleg ezzel a sportággal sok gyereket ültetnek le majd a televíziók képernyője elé. A sportág eseményeit Tokió parkjaiban és utcáin rendezik majd. Az utcai rendezvényen a versenyzők egyénileg lépnek fel, és a lépcsőkön, korlátokon, járdaszegélyeken, padokon, falakon és lejtőkön mutatják be trükkjeiket. A parkban a versenyek egy kiépített pályán folynak majd, ahol ívelt felületek és meredek emelkedők váltják egymást. A levegőben trükköket végrehajtó sebesen szárnyaló versenyzőket nehézségi szint és a produkció eredetisége alapján pontozzák majd.

Szörfözés

szörf-sportág
Fotó: Jess Vide/pexels.com

A világ legjobb szörfösei a Tokiótól nagyjából 64 kilométerre található Csendes-óceáni partszakaszon versenyezhetnek majd. Az egyik debütáló sportág versenyszámain 20 férfi és 20 női versenyző vesz részt. A szörf versenyeken általában a deszka mérete szerint vannak a különböző kategóriák, de most az olimpián egységesen 180 cm hosszú deszkákat használnak majd a versenyzők. Minden futamban négyen küzdenek egymással és a két legjobb jut majd tovább a következő fordulóba. A szokásos szörf etikett lesz érvényes, vagyis egy hullámot egyszerre egy versenyző lovagolhat meg, a csúcshoz legközelebb eső szörfösnek van elsőbbsége, illetve a másik versenyző bármilyen módon történő zavarása büntetőpontokkal jár. A győztes nem az lesz, aki a legtöbb hullámot meglovagolja, hanem az, aki a nagy hullámokon a legtöbb dinamikus mozgást végre tudja hajtani.

Karate

karate-olimpia
Fotó: Caleb Oquendo/pexels.com

A sportág versenyein a versenyzőknek formagyakorlatokat (katákat) és küzdelmeket (kümite) kell bemutatniuk. A versenyekre a Nippon Budokan sportcsarnokban kerül majd sor, amelyet az ország tradicionális küzdősportjainak népszerűsítésének érdekében építették, és ahol a 80 versenyző küzd majd a két karate stílusban. Lesz férfi és női kata verseny, valamint kümitében három súlycsoport a férfiak és a nők számára. A kata egy olyan támadó és védekező mozgássorozat bemutatása, amelyet egyedül kell gyakorolni egy virtuális ellenfél megcélzásával. A kümite ezzel szemben egy páros küzdelem, ahol két ellenfél küzd meg egymással egy 8×8 méteres tatamin, és amelyben az egymással küzdő felek három technikát használhatnak: ütést, rúgást és védést.

Baseball és softball

baseball-olimpia
Fotó: John Torcasio/unsplash.com
Ez a két sport a 2008-as pekingi játékok óta nem szerepelt az olimpiai programban. A baseballban két csapat kilenc játékosa mérkőzik meg egymással, amelyben a játék főleg a dobó és az ütőjátékos között zajlik. A játék két részből áll, egyszer az egyik csapat támadhat, majd a második részben jöhet a másik csapat és a csapatok az ütésekből tudnak pontot szerezni. A cél természetesen a minél több pont megszerzése. A játék női megfelelője a softball, amely kisebb játékteret használ, és rövidebb a távolság is a dobó és az ütőjátékos között, mint a baseballban, a labda viszont nagyobb és puhább.
Itt további érdekes olvasnivalót találsz:
https://bcoolmagazin.hu/ezert-valaszd-te-is-ezt-a-skandinav-csoda-sportot/
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!