spot_imgspot_img
spot_img

10+1 dolog, amit még te sem tudtál a krimik királynőjéről

-

Article Top Ad (AdSense)

Agatha Christie legalább olyan érdekes személyiség volt, mint az általa kitalált karakterek, és éppen 45 évvel ezelőtt halt meg.

A belga nyomozó Hercule Poirot és Miss Marple karakterének megalkotója több, mint 66 detektív történetet írt. Regényeit 103 nyelvre fordították le, könyvei csaknem négymilliárdos példányszámban keltek el szerte a világon, így könyveladásban csak William Shakespeare előzi meg. És cseppet sem élt unalmas életet…

 1. Az angol középosztálybeli családba született írónőről kevesen tudják, hogy azután kezdett krimiket írni, hogy egyik nővére azt mondta neki, hogy az általa kidolgozott cselekmények igen egyszerűek, és Agatha valószínűleg nem is tudna ennél bonyolultabbakat kitalálni.
 2. Volt egy hatalmas viktoriánus fürdőkádja, amelyben gyakran almát eszegetve áztatta magát. Ezt a szokását csak akkor adta fel, amikor elégedetlen lett az új fürdőkádakkal.
 3. Eleinte édesanyja és különböző nevelőnők tanították, majd 1913-ban gyógyszerészként végzett, így mindent tudott a mérgekről.
 4. 1926-ban Agatha Christie egy alkalommal 11 napra eltűnt. Ekkoriban veszítette el édesanyját és a férje teljesen nyilvánvalóan csalta őt. Ezen a bizonyos napon, 1936. december 3-án az írónő este még csókot adott kislányra arcára, majd fogta magát, beült az autójába és elhajtott. Néhány kilométerrel odébb megtalálták ugyan a járművét, de ő maga kámforrá vált. 15.000 önkéntes fésülte át a területet, még Chistie telefonját is lehallgatták, de nem volt semmi nyom. Sokan úgy gondolták, hogy a férje tette el láb alól, de végül egy harrogate-i luxusszállóban bukkantak a fürdőző írónőre. Persze ezzel még a rejtély nem volt megoldva. Soha nem árulta el eltűnésének okát, ami mindenféle találgatásra adott okot.
 5. Mielőtt házasságuk romlásnak indult volna, Agatha és Archibald Christie voltak az első angolok, akik kipróbálták a szörfözést. Amikor 1922-ben férjével Hawaii szigetére látogatott alig várta, hogy saját bőrén tapasztalja meg a hullámlovaglás csodás érzését. „Megtanultam, hogyan legyek a szörfözés szakértője – vagy legalábbis az európai szakértője – abban a pillanatban, amikor sikerült megtartanom az egyensúlyomat a deszkán.” – írta később. Ekkor vásárolta kedvenc smaragzöld fürdőruháját is, amely hatalmas örömmel töltötte el. A Brit Szörfözési Múzeum egyik kutatója szerint a Christie házaspár előtt egyetlen angol ember akadt, aki deszkára szállt, ő pedig nem más volt, mint Edward herceg.
 6. Több, mint 66 krimijén kívül Mary Westmacott álnéven több romantikus regényt is írt, és nem ez volt az egyetlen álnév, amit használt.
 7. A II. világháború alatt egyik könyve kissé túl közel került az igazsághoz. Olyan közel, hogy még az MI5 is vizsgálatot indított. Az N vagy M című regényben Major Bletchley karaktere azt állítja, hogy ismeri a brit háborús titkokat. Valójában az történt, hogy Christie egyik régi barátja, Dilly Knox kódfejtőként dolgozott a Bletchley Parkban, ezért az MI5 bennfentesei azon kezdtek tűnődni, hogy vajon Knox milyen titkokat szivárogtatott ki az írónőnek. A férfi persze mindent tagadott, de ez nem győzte meg a hivatalt. Vajon miért nevezte el a karaktert ez után a bizonyos hely után, ahol a legnagyobb angol háborús kódfejtés folyt? Amikor Knox kérdőre vonta, az írónő így válaszolt: „Bletchley? Ó, kedvesem, ott ragadtam az Oxfordból Londonba tartó vonattal, és azzal bosszút álltam azzal, hogy az egyik legkevésbé szerethető karakteremnek adtam a nevét.”
 8. Leghíresebb karaktere a belga detektív, Hercule Poirot. Ő az egyetlen kitalált személy, akinek gyászjelentése megjelent a New York Times-ban.
 9. Másik híres karaktere, Miss Marple, akinek személyiségét belevaló mostoha nagymamájáról és annak cimboráiról mintázta. „Azokról az idős hölgyekről, akikkel én is oly sok faluban találkoztam még lánykoromban.”
 10. Második férje, Max Mallowan archeológus volt. Az írónő nagyon szerette elkísérni őt az ásatásokra és vele együtt takarítani a föld alól előkerült régi tárgyakat és katalogizálni az egyes darabokat. Egyszer megjegyezte a férjének, hogy milyen kár, hogy nem korábban találkozott a régészettel. Erre a Mallowan így felelt: „Hát nem veszed észre, hogy többet tudsz az őskori kerámiákról, mint bármelyik nő Angliában?”
 11. Christie még halála után is segített megoldani egy bűncselekményt: történt ugyanis, hogy egy haldokló kislány betegségét senki nem tudta beazonosítani egészen addig, amíg az egyik ápolónőnek eszébe nem jutott az írónő egyik regénye, a Bűbájos gyilkosok. A krimiben az egyik karakter mérgezés áldozata lett, és több olyan tünete volt, mint a beteg gyermeknek. Végső elkeseredésében az ápolónő megpróbálta kitalálni, hogy mi történhetett, ezért megvizsgálták a kislány tallium szintjét. Tízszer magasabb volt a normális értéknél. A gyermek ezután szerencsésen felgyógyult, és később megállapították, hogy szép számmal használtak talliumot tartalmazó vegyi anyagokat a házuk körül.

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

Bordélyházból a világhírnévig – Egy ikon tündöklése és összeomlása

 

 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!