spot_imgspot_img
spot_img

Így tudod méregteleníteni a testedet

-

Article Top Ad (AdSense)

Ahogy telik-múlik az idő, testünkben folyamatosan csak gyűlnek a méreganyagok, egyre jobban terhelve szervezetünket. Eből fakadóan a toxinok eltávolításának számos megkérdőjelezhetetlen előnye van.

Mik a méreganyagok?

A tudomány többféle mérgező vegyszereket talál az ételeinkben, a smink és kozmetikai termékekeben, a háztartási tisztítószerekben, a levegőben és a vízben is. Ezek lehetnek:
  • szintetikus, vegyi anyagok
  • baktériumok
  • paraziták
  • ipari hulladékok
  • gyomirtó és növényvédő szerek
  • táplálékunkban előforduló adalékanyagok és nehézfémek.
A tisztítás megértéséhez először meg kell értenünk, hogyan működik a test saját tisztító rendszere. Ez a bonyolult folyamat a májon, tüdőn, bőrön, vesén, és a vastagbélen keresztül történik különböző serkentő módszerekkel, amelyek lehetnek gyógynövények, homeopatikus, vagy gyógyhatású készítmények, illetve akár a táplálék elvonásával, csökkentésével is megtisztíthatjuk szervezetünket.
Vastagbelünk olyan, mint egy hulladéktároló. Egy jól működő testben minden, ami a hulladék lesz, az ezen keresztül távozik a szervezetből. Sajnos egyre több embernél gyakori probléma a székrekedés, amely a hulladéktároló ki nem ürítésének „köszönhető”, és amely méreganyagok aztán a test ízületeiben és szöveteiben rakódnak le.
Májunk egyik feladata a toxinok kiszűrése a vérből, amelyek ezután a vastagbélen keresztül távoznak szervezetünkből. Azaz csak távoznának, de e helyett testünkben cirkulálnak egyre nagyobb terhet rakva a májunkra és a veséinkre, amelyekre a toxinok és az eldugult emésztőrendszer miatt egyre terheltebbek lesznek. Mindezeket figyelembe véve érdemes elgondolkodni azon, hogy alkalmanként beiktassunk 1-1 méregtelenítő kúrát, amelyek többfélék lehetnek.

Méregtelenítési módszerek

Bármilyen módszert is választunk fontos, hogy a kúra során tartózkodjunk olyan tiltott italoktól és ételektől, mint az alkohol, a kávé, a cukrozott élelmiszerek, és fogyasszunk napi minimum 2 liter vizet.

Gyümölcskúrák:

pexels.com

Testünk tehermentesítése céljából akár heti vagy havi rendszerességgel is beiktathatunk 1-1 gyümölcsnapot. A különböző gyümölcsök alapján többféle gyümölcskúra közül választhatunk, és végezhetjük savas, kevésbé savas vagy édes gyümölcsökkel, de akár magvakkal is. A kúra során a friss gyümölcsön és annak levein kívül csak vizet fogyasztunk, viszont azt bőséges mennyiségben, amellyel az anyagcseretermékek kiválasztódását és a szervezetből való eltávolítását segítjük elő. Mivel a nyers gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmaznak könnyen felszívódó értékes tápanyagokat a gyümölcskúra nem csak tisztítja, de tehermentesíti is emésztőrendszert.

Léböjtkúrák:

unsplash.com

A legerősebb az összes tisztítókúra közül. Nagyon sok lerakódott salakanyagtól szabadítja meg testünket, amelyek az érfalakon, a csontokban, a kötőszövetekben és az izületek között rakódtak le. A léböjtkúra során nem veszünk magunkhoz semmilyen szilárd táplálékot, így beindulnak a szervezet öntisztító folyamatai és a szervezet takarítói teljes erővel állhatnak munkába. A legegyszerűbb a 3 napos léböjtkúra.  Az első a felkészítő nap, amely során testünket felkészítjük a táplálék megvonásra. Ezen a napon csak gyümölcsöket, illetve zöldséglevest fogyasztunk. A második maga a léböjtnap, amikor kizárólag vizet és frissen facsart gyümölcslevet iszunk, majd ezt követi a visszavezető harmadik nap, amelyen újra ehetünk gyümölcsöt, zöldséget és salátát, de csak módjával, hogy ne terheljük meg emésztőrendszerünket.

Izzasztókúrák:

pexels.com

Mivel ezek lényege, hogy gőzben vagy szaunában végezzük, a korlátozások miatt most nem kivitelezhetők, viszont előbb-utóbb reméljük újra megnyitnak a fürdők és uszodák és élvezhetjük egy alapos izzadás áldásos hatásait. Az izzasztókúra célja a vérkeringés fokozása és javítása, illetve a bőri úton való méregtelenítés serkentése. Lázas betegség, labilis vérnyomás, és bizonyos betegségek esetén kifejezetten ellenjavalt, ezért ezekre mindenképpen figyeljünk oda.

Colon hidroterápia:

Célja a vastagbél megtisztítása és megszabadítása a lerakódott bélsármaradványoktól, bomlástermékektől és méreganyagoktól. A kolon-hidroterápia alkalmával gépi úton változó, meleg-hideg hőmérsékletű vízzel átmossák és átöblítik a vastagbélrendszert, amelyet aztán kúraszerűen akár több alkalommal is megismételhetünk. A hidroterápia következtében vastagbelünk elképesztően tiszta lesz, hiszen rengeteg méreganyagtól szabadulunk meg, amelynek köszönhetően egészségesebbek és kiegyensúlyozottabbak leszünk.

Fitoterápiás méregtelenítés:

pexels.com

A gyógynövények olyan sokhatóanyagú növények, amelyek segíthetnek abban, hogy szervezetünket megszabadítsuk a lerakódott káros anyagoktól. A különböző növények és főzeteik hatással vannak az egész szervezet működésére, anyagcsere folyamatainkra, és tisztító hatással vannak szerveinkre. A gyógynövényeket különböző módon használhatjuk: gyógytea (például máj vagy vesetisztító), tabletta vagy kapszula formájában (mint egy spirulina (alga) kapszula), de fordulhatunk képzett természetgyógyászhoz is, aki személyre szabottan tudja összeállítani számunkra a receptúrát.

Kranioszakrális terápia:

pexels.com

Egyfajta manuális terápia, amely a test élettani rendszerét veszi kezelésbe. Tökéletesen biztonságos és széleskörűen alkalmazható, amely a rendkívül finom érintéseknek köszönhető. Támogatja az idegrendszer, az immunrendszert és több más jótékony hatása mellett a szervezet öngyógyító folyamatait, de pozitív hatással van az emésztőrendszerre, a csont és izomrendszerre, a szív és érrendszerre is.

Ha olyan életmódot választunk, amely során minden egyes napon tudatosan figyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra, vagyis  elegendő gyümölcsöt és zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és hüvelyeseket fogyasztunk, és tartózkodunk a feldolgozott élelmiszerektől és eleget mozgunk, akkor testünk egészséges lesz és saját maga is képessé válik a méregtelenítésre.

További cikkeket a témában itt találhatsz:

Detox stratégiák a testi-lelki egészség érdekében

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!